Piacon az első szolgáltatói OAM képességű Ethernet végberendezés

Kovács Attila, 2006. február 15. 17:58
A RAD Data Communications arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a márciusi CeBIT-en mutatja be az ITU Y.17ETHOAM és IEEE 802.1ag szabványoknak megfelelő Ethernet végberendezését.
Az eszköz OAM képessége lehetővé teszi a szolgáltatók számára az előfizetői Ethernet csatlakozások teljeskörű kézbentartását. Az OAM (Operations-Administration-Maintenance) olyan, a TDM és ATM világból átvett hálózatfelügyeleti funkció, amely lehetővé teszi a szolgáltatások működésének és teljesítményének figyelését, diagnosztikáját és hiba behatárolását. Az OAM jelenti az Ethernet szolgáltatások professzionális (carrier-class) szintjét. Az eszközöket összefoglaló neve E-NTU. Ezeket a RAD-nál az ETX termékcsalád testesíti meg. Az E-NTU-k a felhasználó telephelyén üzemelnek (CPE) és lehetővé teszik a megállapodás szerinti SLA (Service Level Agreement) betartását és ellenőrzését (pl. sebesség korlátozás - rate limit - beállítását, késleltetést, késleltetésingadozást, csomagvesztés ellenőrzését).

Az ETX eszközök elektromos vagy optikai Ethernet interfésszel (amely tartalékolt is lehet) csatlakoznak a hálózat felé, míg a felhasználói oldalon négy csatlakozást biztosítanak. Az eszköz a jelenleg hasonló feladatra alkalmazott végberendezésekkel (pl. kapcsolókkal) szemben intelligens szolgáltatásaival és költséghatékonyságával tűnik ki.
Kulcsszavak: RAD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14