Szakemberek a digitális átállásról

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 10:01
A digitális földfelszíni műsorszórás társadalmi változásairól tartottak konferenciát kedden Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban.
A szakmai konferencia a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT), a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), valamint a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) közreműködésével jött létre, a Miniszterelnöki Hivatal védnökségével.

Az eseményt Mojzes Imre, a HÉT elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a konferencia célja a váltás társadalmi vonzatainak bemutatása.

Pados László, a Nemzeti Hírközlési Hatóság osztályvezetője elmondta: a digitális televíziózás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az analóg jeleket digitális jelekké alakítják át, aminek eredményeképpen jelentős sávszélesség- megtakarítás jön létre. Jelenleg egy analóg csatornán egy tévéműsort lehet sugározni, az új technológia akár 5-10 digitális műsor sugárzását is lehetővé teszi.

A digitális televíziózás a lakosságnak sokkal több információt nyújt, de új szolgáltatásokat is kínál majd, például vásárlást, tanítást. Mindezt a mostaninál jobb minőségben. Ehhez szükség lesz egy beltéri egységre, úgynevezett set-top boxra, amit már jelenleg is kínálnak egyes szolgáltatók bizonyos csomagjaikhoz.

Magyarországon három országos földfelszíni hálózat működik, további bővítésre az analóg platformon nem volt lehetőség. A digitalizálásra ezért is kerül sor. Mivel azonban ennek mások a műszaki feltételei, a védelmi paraméterei, az ellátási területei, mint az analógnak, szükség volt egy tervezési folyamat megkezdésére. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telegraph Union) Tanácsa 1185-ös határozatában úgy döntött, hogy a digitális tervezést két lépcsőben hajtja végre: 2004-ben elfogadta a műszaki elveket, amelyek alapján el lehet készíteni a terveket, majd 2006-ban, a záróülésen ezeket el is fogadta - tette hozzá Pados László.

Az Európai Bizottság 2012. január elsejét határozta meg az analóg digitális átállás határidejeként az európai uniós tagállamokban. A nem EU-országok várhatóan később fejezik be az analóg adók kikapcsolását.

A digitális rádiós és televíziós rendszerek bevezetéséhez szükséges a szabályozási feltételek megteremtése. A rendszeres műsorszóró szolgáltatások elindításához és a digitális átállás megvalósításához politikai döntés és állami szerepvállalás szükséges.

Vári Péter, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) főtanácsadója előadásában elmondta, hogy a MEH honlapján minden határozat és tervezet elérhető és megtekinthető. A következő lépésekkel kapcsolatban kifejtette: szerdán tárgyal a kormány az előterjesztés a televíziózás és rádiózás digitális átállásának stratégiai célkitűzéseiről és kormányzati feladatairól. Hangsúlyozta, hogy szeretnék elkészíteni a digitális átállás-stratégia mellett a tartalomra vonatkozó stratégiát is, amely feltehetően május végére készül el.

A konferencián felszólalt még többek között a T-Online, a UPC és az Ericson képviselője is.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Budapesten is elérhető a Lime heti bérletet kínáló LimePass szolgáltatása

Már a magyar fővárosban is elérhető a Lime elektromos rollermegosztó legújabb előfizetéses szolgáltatása, amely hét egymást követő napra korlátlan rollerfeloldási lehetőséget nyújt a felhasználóknak, a legelőnyösebb mikromobilitási megoldásokkal segítve őket a mindennapos városi közlekedésben. Az új lehetőséget azért vezetik be Budapesten, mert a régióban itt a legsikeresebbek a Lime e-rollerjei, a megtett utak és a felhasználószám tekintetében egyaránt. A LimePass a Lime mobil applikációján keresztül igényelhető.

2020. január 22. 12:59

Január végétől Magyarországon is kapható Huawei Mate 30 Pro

Január végétől néhány további európai ország mellett Magyarországon is kapható lesz limitált darabszámban a Huawei ősszel bemutatott csúcskészüléke, a Huawei Mate 30 Pro. A vállalat aktuális zászlóshajó készüléke az első olyan okostelefon a magyar piacon, amely már teljes mértékben a Huawei saját fejlesztésű mobilszolgáltatási-rendszerére, a Huawei Mobile Services-re (HMS) épül. A vállalat továbbra is kiemelt piacként kezeli Magyarországot és már az idei évben további okoseszközökkel – többek közt prémium hangszórókkal, okosszemüvegekkel, otthoni hálózati eszközökkel – bővíti a hazánkban elérhető termékportfólióját.

2020. január 22. 09:22

A Samsung 6,7 millió felhasználója élvezhette tavaly az 5G élményt

A Samsung bejelentette, hogy 2019-ben világszerte több mint 6,7 millió 5G képes Galaxy okostelefont hozott forgalomba, így tette lehetővé a felhasználók számára, hogy megtapasztalják a sebesség és a teljesítmény új szintjét* . A Samsung 2019 novemberi adatok szerint a globális okostelefon-piac 53,9 százalékát tette ki**  és az öt különböző 5G képes készülékének, a Galaxy S10 5G-nek, Note10 5G-nek, Note10+ 5G-nek, valamint a nemrég bemutatott Galaxy A90 5G-nek és Galaxy Fold 5G-nek köszönhetően egyike a piacvezető vállalatoknak.

2020. január 16. 10:40

Pop-up szelfikamerával is felszerelték az idei első Huawei újdonságot

Új készüléket mutatott be a Huawei Fogyasztói Üzletága. A középkategóriát erősítő, tripla hátlapi kamerával felszerelt P smart Pro januártól kapható Magyarországon. A készülék hátlapján a 48 MP-es főkamera mellett egy 8 MP-es ultraszéles látószögű és egy 2MP-es mélységérzékelő kamera is helyet kapott. Az előlapon a különleges, 16 MP-es felugró szelfi kamera gondoskodik a kiváló portrék készítéséről. A P smart Pro notch nélküli Full HD+ kijelzővel, nagy teljesítményű Kirin 710F processzorral és egy erős akkumulátorral kerül a hazai boltok polcaira.

2020. január 15. 11:59

Várakozáson felül teljesített az év első napjaiban a MÁV app

Az év első bérletvásárlási hulláma felülmúlta a várakozásokat. Januárban pedig 7 nap alatt több bérletet vásároltak a MÁV alkalmazás segítségével, mint egész decemberben, vagyis jól láthatóan rohamosan nő az app népszerűsége. 

2020. január 10. 09:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás