Biztonságos wifi routerek a VIVAnettől

forrás Prim Online, 2007. április 18. 14:07
Realitássá vált az egyik legelterjedtebb védelmi technológiával, a WEP-pel (Wired Equivalent Privacy) védett wifi-hálózatok feltörése. A VIVAnet azonnal reagált: már csak a biztonságosabb védelmi technológiával is ellátott routereket árusítja, és cserét ajánl azoknak az ügyfeleinek, amelyek bérlik ezeket az eszközöket a társaságtól.
A vezeték nélküli hálózatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nő azoknak a wifi hálózatoknak a száma is, amelyeket lakossági felhasználók üzemeltetnek az otthonaikban. Ez a csökkenő áraknak és a megosztásra alkalmas sávszélességű ADSL-csomagok terjedésének köszönhető, és természetesen annak is, hogy a wifi elérésre alkalmas  routerek egyszerűen kezelhetők. A wifi hálózatok elterjedésével különös jelentősége lett a hálózatok védelmének, ugyanis a nem védett wifi hálózatok igen egyszerűen támadhatók vagy használhatók illetéktelenül.

A lakosság körében használatos wifi routereket általában kétféle technológia védi a feltörés ellen: a WEP szabvány jelenti az alacsonyabb védelmi fokot, míg a WPA (Wi-Fi Protected Access) ennél már jóval erősebb védelmet nyújt. Az elterjedt routerek egy része még csak a WEP-et támogatja, de az újabbak már mindkét védelmi technológia alkalmazását lehetővé teszik.

Sok felhasználó nem foglalkozott eddig a router védelmi technológiájának kiválasztásával. Most, miután német kutatók demonstrálták, hogy a WEP szabvány egyszerű eszközökkel is percek alatt  feltörhető, már nagyobb jelentősége van a választott szabványnak, és a VIVAnet a lehető legnagyobb támogatást kívánja megadni az előfizetőinek, hogy védetté tegyék a routereiket. „Mi magunk is árusítunk wifi routereket, sőt, bérleti formában is kínáljuk ezeket az eszközöket” – mondta dr. Bödecs Béla, a VIVAnet Kft. ügyvezetője. „Régóta tudtunk a WEP technológia feltörésének elvi lehetőségéről: a hackerek belehallgatnak a levegőben áramló adatforgalomba, ezt speciális adatelemző szoftverekkel elemzik, és így visszafejthetik a titkosításhoz használt jelszavakat. Eddig ehhez legalább egy óra kellett, ami ellen védelmet nyújtott a WEP szabvány is, hiszen a WEP-pel akár ötpercenként megújítható a titkosítási kulcs. Most, hogy a jelszó visszafejtéséhez akár egy perc is elég, lépni kell a védelem oldaláról is, és ezt megtesszük: már csak olyan wifi routereket kínálunk eladásra vagy bérletre, amelyek alkalmazni tudják a magasabb szintű WPA technológiát is. Azoknak a felhasználóknál pedig, akik bérlik tőlünk a routereket, kérésre díjmentesen kicseréljük a csak WEP-et ismerő eszközöket WPA-t is támogató routerekre. Jelenleg nem ismert olyan eljárás, amivel a WPA titkosítás feltörhető lenne.”

Dr. Bödecs Béla arra is rámutatott, hogy sokan nincsenek tisztában a hálózat védelmének jelentőségével. „Az otthoni hálózatok feltörése az illegális letöltések miatt lehet különösen veszélyes. Egyrészt maga a tartalom lehet tiltott, másrészt a jogdíjköteles anyagok – filmek, zenék – fizetés nélküli letöltése akár büntethető is. Az illegális letöltések mind megvalósíthatók egy feltört wifi hálózaton keresztül, és az kerül majd bajba, akinél az internetkapcsolat beazonosítható végpontja, vagyis a wifi router van. Ezért az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk az előfizetőink felvilágosítására:ügyfélszolgálatunk tájékoztatást ad arról, hogy mit kell tenni a router védelmének növeléséért, de a honlapunkon is leírjuk, hogy mi a teendő a különböző, nálunk beszerezhető routerekkel.”
Kulcsszavak: ADSL VIVAnet

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55