EU: Megállapodás az e-szolgáltatások forgalmi adóztatásáról

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 6. 08:45

Megállapodtak az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon az uniós áfarendszer részleges módosításában, így utolsó elemként az elektronikus szolgáltatásokra vonatkozó áfaszabályokban - jelentette be Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos, valamint Veres János pénzügyminiszter.

Az egyebek között az internetes szolgáltatásokkal kapcsolatban elfogadott, úgynevezett adócsomag más szabályok mellett az adóztatás helyszínének meghatározását foglalta magában - ez a kérdés osztotta meg évek óta a tagországokat. Az Európai Bizottság és a tagországok túlnyomó többsége azt szerette volna, ha az adózás helye a termék fogyasztásának helyszíne lenne, míg egyetlen ellenzőként a számos szolgáltató cégnek otthont adó - összjövedelmének egy százalékát ebből szerző - Luxemburg a szolgáltatásnyújtás helyszínén adóztatott volna. A kialakult konszenzus keretében 2015-től a többségi akaratnak megfelelően alakul az adóztatás, de Luxemburgban még onnan kezdve is csak fokozatosan, 2019-re épül le teljesen a rendszer. Kovács László az MTI-nek nyilatkozva nagy sikernek nevezte a megállapodást.

Veres János sajtótájékoztatóján elmondta, hogy felszólalásában arra helyezte a hangsúlyt: olyan megoldást nem tud elfogadni, amely tartósan meghagyott volna bizonyos áfahányadot Luxemburgnak, mert az más szolgáltatások esetére is precedenst teremthetett volna.

Kulcsszavak: onlineszolg e-commerce jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás