100 millió eladott Vista, 43 ezer támogatott hardver

forrás Prim Online, 2008. február 4. 18:04

Egy év elteltével 100 milliónál is több Windows Vista-licenc talált gazdára világszerte, Magyarországon pedig 60 ezer eladott példánnyal büszkélkedhet a Microsoft. A tapasztalat azt mutatja, hogy az early adopter kategória után, vagyis a technológiai újítások iránt azonnal érdeklődők után egyre több vállalkozás tervezi a Windows Vista megvásárlását és rendszerbe állítását.

Magyarországon a Windows Vista elérhetőségét követő 11 hónapban közel 60 000 licencet értékesítettek. Ennek 95 százaléka úgynevezett OEM, azaz előtelepített formában talált gazdára. A nemzetközi PC-szállítók pontos adatai nem ismertek, de  márkás számítógépek esetében is az a trend jellemző, hogy egyre több szállító, egyre nagyobb részben adja számítógépeit a Windows Vista valamely verziójával. Ez 2007-ben több százezres nagyságrendre tehető, amely alapvetően a hordozható számítógépek hazai kiemelkedő népszerűségének köszönhető.

Az egyéves évfordulóra a Microsoft megbízásából az Ipsos közvélemény-kutató felmérést végzett, melyben a Windows Vista felhasználását és fogadtatását vizsgálta. A kutatást az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Kínában és Japánban végezték el az otthoni számítógépükön Windows operációs rendszert használók körében. 2008. január 16-25. között az Ipsos a hat ország mindegyikében mintegy ezer online interjút készített.

A kutatás eredményeiből érdemes kiemelni, hogy  a Windows Vista felhasználók körében végzett felmérés szerint a felhasználók 79 százaléka szerint a Vista biztonságosabb, mint korábbi rendszerük. A felmérés szerint a Windows Vista a megkérdezettek 71 százaléka szerint előrelépést jelent korábbi operációs rendszerükhöz képest. A megkérdezettek 24 százaléka esetében valószínűbb, hogy Windows Vistát használnának mobil környezetben. A kutatás azt is megállapította, hogy az összes felhasználó közel fele már Windows Vistát használ. Új számítógép vásárlásakor a válaszadók szerint a legfontosabb jellemzők a processzor sebessége, a memória mérete és a biztonság.

A Windows Vista kapcsán a közvélemény kiemelten foglalkozott a különböző illesztő programok és meghajtók kérdésével. A bevezetés időpontjára még nem állt rendelkezésre az összes, a szoftveriparban megtalálható alkalmazásra és meghajtó programra vonatkozó frissítés, emiatt voltak bizonyos kompatibilitási problémák. A Microsoft mind cégen belül, mind pedig a partnereivel való közvetlen együttműködés keretében is komolyan foglalkozott a kérdéssel. A legnépszerűbb fogyasztói és vállalati alkalmazásokon a Microsoft szakemberek hetente mintegy 35 ezer tesztet futtattak le.
 

  • A Windows Vista megjelenése óta mára a Windows frissítések kétszer annyi eszközt támogatnak, mint a kezdetekben. Ez ma már több mint 43 000 hardverterméket jelent a megjelentéskor támogatott 23 000 eszközzel szemben.
  • Mára több mint 900 hardverszállító partner közel 7000 grafikai, hálózati és képalkotási innovációt támogató szoftver- és hardvertermék esetében tanúsítja azok Windows Vistával való kompatibilitását.
  • Az ingyenesen letölthető vezető alkalmazások – Adobe Reader, Shockwave és iTunes – legfrissebb verziói ugyancsak Windows Vista-kompatibilisek.
  • Az öt vezető biztonsági szoftver - Symantec, McAfee, CA, Trend és F-Secure - közül mind az öt hibátlanul együttműködik a Vistával.


A Microsoft ígéretéhez híven a Windows Vista az eddigi legbiztonságosabb operációs rendszer. A népszerű kiegészítők között a Parental Control (szülői felügyelet), a Windows Defender és az Internet Explorer 7 beépített biztonsági jellemzői egyaránt megtalálhatóak, ily módon a Windows Vista biztonságosabbá teszi az online tevékenységet, és általában a számítógép használatát. A biztonságot jelzi, hogy az elmúlt évben a Windows Vista esetében mindössze 9 komoly hibajavítás jelent meg, míg ugyanebben az időszakban a Windows XP SP2 esetében 26.

A Windows Vista egyéves sebezhetőségi jelentése (Vulnerability Report) – A Windows Vista rendelkezésre állásának első évét vizsgáló tanulmány más jelenlegi operációs rendszerekkel összehasonlítva vizsgálja a Microsoft legfrissebb operációs rendszerei, köztük a Windows Vista fejlődését. Az eredmények világosan mutatják, hogy a piaci bevezetés óta eltelt egy év alatt a Windows Vista esetében kevesebb súlyos biztonsági hibát kellett javítani, mint a Windows XP esetében.

A Windows Vistát a digitális szórakozás központjának képzelték el tervezői. Ehhez mérten a különböző alkalmazások (Windows Live Photo Gallery, Windows Live Spaces, Aero felület, Windows DVD Maker, Windows Media Center, Instant Search) igen népszerűek a felhasználók körében.

Ami pedig a játékszoftvereket illeti, az üzletek polcain ebben a pillanatban is legalább ötven olyan termék van, amelyeket minőség, kompatibilitás és biztonság szempontjából Windows Vistával teszteltek. A mai napig több mint 2,5 millió játékprogram talált gazdára, ami már Windows Vista kompatibilis. Ugyanakkor a vezető játékkiadók világszerte elkötelezettek a Windows Vista alatt futó játékok fejlesztésére.

Piaci információk szerint 2007 végére több mint 16 millió asztali számítógéphez vásároltak DirectX 10 kompatibilis megjelenítőt (Forrás: Mercury, 2007 első negyedév). 2008-ban újabb 60 millió DirectX 10 kompatibilis videokártya kerül forgalomba, a DirectX 10 játékok következő hulláma pedig már úton van. Összességében tehát, 2008-ban is nagyszerű élményeket biztosít a Microsoft a Windows Vista felhasználói számára.

A kereskedelmi forgalomba szánt (RTM) verzió megjelenésének dátuma 2008. február. 4. Az SP1 megjelenése két hullámban történik majd. Az SP1 első verziója öt nyelven jelenik meg (angol, francia, spanyol, német és japán); ami elsőként március közepén lesz elérhető a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Az összes többi (36) alapnyelvet tartalmazó második verzió megjelenésére (RTM) várhatóan az év első negyedévének végén, 30-60 nappal ezt követően kerülhet sor, míg ezen verziók tényleges elérhetőségére április folyamán lehet számítani.

Kulcsszavak: Vista

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14