Google GAudi online beszédfelismerő

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 17. 21:11

A Google Labs nyilvános kipróbálás céljából beindította GAudi internetes beszédfelismerő alkalmazásának béta tesztváltozatát; az online program az elektronikus beszédhangot írott szöveggé alakítja.

A teljes nevén „Google Audio Indexing (kb. „Google hang-indexelő”)” megoldás egyelőre csak a YouTube videómegosztón található amerikai elnökválasztási beszédeken tesztelhető, a Google azonban a hivatalos közlemény szerint egyértelműen hosszú távú célokat szem előtt tartva dolgozik a fejlesztésen. A közlemény alapján a videókban szereplő beszédek átírása csak az első lépés; a jövőben egy olyan egységes platformot szeretnének kialakítani a GAudi-ból, amely alkalmas a „hangos internetes tartalmak” átfogó kezelésére. Ez például azt is jelenti, hogy a megoldás a későbbiekben a Google kereső részeként működhet, akárcsak a mostani képkereső. A keresés a mostani tesztverziónak is az egyik legfigyelemreméltóbb eleme: a keresősorba egy szót beírva a szoftver felsorolja az összes videót, amelyben az adott szó elhangzik, majd egy bizonyos mozgóképet kiválasztva leírva megjelennek azok a szövegrészletek is, ahol az a bizonyos szó szerepel.

Az alkalmazást már kipróbált felhasználók internetes beszámolói alapján a GAudi egyelőre korántsem tökéletes; a szoftver könnyen összekeveri a hasonló hangzású szavakat és beszédrészleteket, ráadásul a beszélők artikulációja alapvetően befolyásolja az átírás szöveghűségét. A megoldás ennek ellenére jól demonstrálja, hogy a beszédfelismerő technológia micsoda fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. A GAudi teljes egészében a Google saját fejlesztése: az angolul tudók kipróbálhatják a praktikus webes alkalmazást a http://labs.google.com/gaudi címen.

Kulcsszavak: Google beszédfelismerés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás