Adathalászok az MKB-nál

forrás Prim Online, 2009. április 16. 18:45

"Jelenleg még ismeretlen csalók elektronikus levelet küldtek az MKB Bank nevében, mely révén egy hamis, az MKB Bank honlapra hasonlító oldalon az ügyfelek NetBANKár internet banking azonosítóit próbálták megszerezni. Az illetéktelenek nem a banki honlapot/internetes rendszert támadták meg, hanem közvetlenül az ügyfelektől próbáltak azonosítókat megszerezni. Aki nem reagált a levélre, azaz a csatolt linken nem adta meg a csalárd levelekben kért azonosítókat, az az ügyfél nincs kitéve a veszélynek!" - olvasható egy április 15-ei keltezésű közleményben az MKB honlapján.

A VirusBuster víruslaborjának munkatársai is kaptak az adathalász üzenetből, amely láthatólag gépi fordítással készült. Az alábbi mintapéldány tárgya "Indisponibilitate ideiglenes" volt, szövege pedig a következőképpen hangzott (a csali link helyét dőlt betűvel jelölte a VirusBuster):

Tisztelt Ügyfelünk,

Mi jelenleg optimalizálja a műszaki platformot
a MKB Bank online szolgáltatás. Az adathalász
támadás a MKB Bank tömeges megszakítja a működését
az internet, az elektronikus banki visszaigazolással.

Kérjük, látogasson el a megerősítő e-mailt.

Visszaigazolás Electronica Directa
Hozzáférés MKB Bank Zrt


Elnézést kérünk az okozott kényelmetlenséget okoztak.
Köszönjük a megértést,

Csapat MKB Bank Zrt

Közleményében az MKB hangsúlyozza: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat. A pénzintézet arra inti ügyfeleit, hogy ha ilyen jellegű megkeresést kapnak, azt feltétlenül utasítsák vissza, s töröljék az üzenetet. Ugyancsak hasznos tanács: sose próbáljunk meg banki internetes oldalra e-mailben kapott linkre kattintva belépni, s azonosító adatainkat kizárólag a bank bejelentkező oldalára írjuk be. Az MKB azt is javasolja ügyfeleinek: biztonságuk fokozása érdekében vegyék igénybe a pénzintézet SMS hitelesítő szolgáltatását. És persze az eset megint megerősíti, milyen fontos, hogy jogtiszta, naprakészen frissített szoftverrel, illetve vírus-adatbázissal dolgozzunk - olvasható a VirusBuster hírlevelében.

Kulcsszavak: MKB VirusBuster security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09