A RealNetworks abbahagyja a RealDVD forgalmazását

Milkovits Gábor, 2010. március 8. 08:47

A hollywoodi filmstúdiók és az eddigi bírósági döntések nyomására a RealNetworks bejelentette, hogy nem forgalmazza tovább DVD-másolásra alkalmas RealDVD szoftverét.

A Disney Studio, a Sony Pictures és mások még 2008-ban perelték be a RealNetworks-t, arra hivatkozva, hogy termékük DVD-másolásra ösztönzi a felhasználókat és ezáltal anyagi kárt okoz nekik. A RealNetworks hiába hivatkozott arra, hogy az alkalmazás egy DVD-ről csupán egy másolatot engedélyez felhasználónként, ami még Amerikában is törvényes, az elsőfokú bírósági határozat ideiglenesen megtiltotta számukra a forgalmazást. Mindez alig néhány nappal a piaci premier után történt, így a termékből nem sok kópia fogyott. Másodfokon aztán ismét elutasították a RealNetworks álláspontját, és komoly pert helyeztek kilátásba, ami most nyilván visszarettentette a céget a további ellenállástól.

A megegyezés értelmében a forgalmazás leállítása mellett a RealNetworks 4,5 millió dollárt fizet kártérítésként a filmstúdióknak, míg az a 2700 felhasználó, aki megvásárolta az immár illegális szoftvert, visszakapja a fejenként 30 dolláros vételárat. Az egész ügy nyilvánvalóan jelképes jelentőségű, leginkább csupán a filmstúdiók elrettentésnek szánt erőfitogtatása, hiszen a RealDVD-n kívül még számtalan olyan, akár ingyenes szoftver is létezik, amelyekkel másolásvédett DVD-ket is lehet másolni, ráadásul korlátlan mennyiségben.
 

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Fujitsu európai partnerkapcsolatra lép a Nuixszal

A Fujitsu kibővítette partnerkapcsolatát a nyomozati analitikai és hírszerzési szoftvereket szállító Nuixszal az adatvédelmi, valamint a bűnözés és csalás elleni megoldások piacán. A Fujitsu európai portfóliójába felvett Nuix termékekkel az ügyfelek megbízhatóan értelmezni tudják működési területük bármilyen adatát.

2023. március 29. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08