Profi Canon XF300 és XF305 kamerák új kodekkel és kis szórású Hi-UD optikával

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 9. 17:47

A korábban csak a Canon műsorszóró TV objektívjeiben megtalálható, nagy törésmutatójú (Hi-UD) üveg került az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében, a kodek pedig szintén első ízben 4:2:2 színmintavételezésű MPEG-2 Full HD.

A teljesen új kamerarendszer Canon L-sorozatú HD video-objektívet, 3CMOS érzékelő-rendszert és fejlett DIGIC DV III jelfeldolgozást tartalmaz. Az MPEG-2, Full HD videókat az ipari szabványnak megfelelően MXF (Material eXchange Format) fájlokban rögzíti a Compact Flash memóriakártya, az adatátvitel legfeljebb 50 Mb/s, a mintavételi arány 4:2:2, ami az utómunkálatokhoz több rögzített színinformációt biztosít. A HDV és más 4:2:0 felvételi formátumok színfelbontásának kétszeresét kínáló kodek teljes mértékű kihasználásához a Canon új HD videó rendszert dolgozott ki, amely ötvözi az elismert DIGIC DV III feldolgozás teljesítményét a fejlett érzékelő-rendszerrel és a minőségi 18-szoros Canon L sorozatú objektívvel, így a szigorú közvetítési feltételeknek is megfelel. Az 1/3 típusú Canon 3CMOS érzékelő-rendszer kiemelkedő színprecizitást, széles dinamika tartományt és alacsony zajszintet biztosít. A Canon által kifejlesztett nagy- sebességű adatkiolvasási technológia minimalizálja a redőnyhatást (elferdülés), amely más CMOS kameráknál zavaró lehet.

Mindkét új XF modell szabványos MXF fájlba rögzít, ez a legfontosabb, professzionális szakemberek által használt, fájl-alapú munkafolyamat rendszerekkel kompatibilis nyílt fájlformátum. Az indulás idején az XF kamerák teljesen kompatibilisek az Adobe, az Apple, az Avid és a Grass Valley legismertebb szerkesztő és feldolgozó szoftvercsomagjaival, így a videókészítők azonnal integrálhatják az XF305 és XF300 modelleket munkafolyamataikba. Az új XF kamerákkal rögzített videókat a kamera közvetlenül a két lehetséges nyílás egyikében található Compact Flash (CF) kártyára írja. Felvétel közben a nem használt kártya kicserélhető az órákon át tartó, megszakítás nélküli videórögzítéshez. Mindkét modell képes, a memóriakártyák felvétel közbeni átváltására, így folyamatosan lehet rögzíteni a második kártyára, ha az egyik megtelik.

Az új XF305 és XF300 modelleken L-sorozatú HD videóobjektív található, amely 29,3 mm-es, nagy-látószögű, nagy fényerejű (F1,6) és sokoldalú, 18-szoros zoommal működik, kiváló teljesítményt nyújt széles és tele állásban is. A zoom és a fókuszgyűrű fizikai véghelyzettel rendelkezik kézi módban, ami segíti a gyors és ismételhető műveleteket. A független íriszgyűrűvel szabályozható a nyílás, a zoom pedig két billenővezérlővel állítható kézileg. A Canon gyorsreagálású AF rendszere szintén a gyors és pontos élességállítást segíti elő. A korábban csak a Canon műsorszóró TV objektívjeiben megtalálható, nagy törésmutatójú, nagyon kis szórású (Hi-UD) üveg került az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében. A Hi-UD ultra-kis színszórással (UD), ultra nagy törésmutatójú aszferikus (UA) és kétoldali aszferikus elemmel ötvöződik, így éles, részletgazdag képek készülnek, kromatikus színhiba nélkül. A 3CMOS érzékelő rendszer 1000 vonalas vízszintes felbontással rögzít, az új képstabilizátor (IS) rendszer háromféle stabilizálási módot kínál a minőségi rázkódás-kiegyenlítéshez: Normál, Dinamikus és Nagy teljesítményű választható.Az XF305 és az XF300 modellben 1,55 millió képpontos elektronikus kereső is megtalálható 100%-os lefedéssel, valamint egy egyedi, előre szerelt, nagyfelbontású LCD rendszer is, amely egyszerűen átállítható balra és jobbra, a különleges felvételi helyzetnek megfelelően. Az osztályában legnagyobb méretű LCD képátlója 10,1 cm (4”), felbontása 1,23 millió képpontos; páratlanul tiszta kép és rugalmasság jellemzi a nagy felbontású felvételek készítésekor. Mindkét XF modellben igen sokféle személyre szabási lehetőség található, így a készülék tényleg sokoldalúan és rugalmasan használható. A felhasználók 26 kép-paramétert konfigurálhatnak, több mint 50 egyedi, képre vonatkozó változó beállításával. Az XF kezelők 30 funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 13 egyedileg beállítható gombhoz is. A lassított és gyorsított felvételi lehetőség is bővíti a kreatív lehetőségeket, 20 sebesség közül lehet választani, melyek segítségével egy sor vizuális effektus rögzítése lehetséges. A hang felvétele mindkét modellen 16-bites lineáris PCM 48 kHz-es mintavétellel történik, a beépített mikrofonból a kamerák sztereó hangot rögzítenek, de külső mikrofonok és más források jelét is fogadják a beépített XLR csatlakozón. A stúdiófelvételek és többkamerás felvételek esetére az XF305 HD-SDI kimenettel, GENLOCK bemenettel és Timecode kimenettel/bemenettel is rendelkezik.

Kulcsszavak: Canon kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakmai napot szervez a FotoKlikk

Május 14-én, szombaton, a FotoKlikk megszervezi a hazai legnagyobb, egész napos szakmai napot, 5 szekcióval és 16 előadóval. Az 5 szekciót a témára szakosodott neves moderátorok vezetik.

2022. május 8. 12:08

A Sony bemutatja a világ legkisebb és legkönnyebb F2.8 sztenderd zoomobjektívjét

A Sony bejelentette hatvanhetedik objektívjének érkezését a tükör nélküli E-bajonettes termékcsaládban – bemutatkozik a várva várt FE 24-70mm F2.8 GM II (SEL2470GM2 modell). A Sony ezzel a világ legkönnyebb F2.8-as szabványos zoomobjektívjét fejlesztette ki: vezető objektívtechnológiájával biztosítja a Sony „G Master” szériában már megismert lenyűgöző felbontást és a gyönyörű bokeh effektust. Az FE 24-70mm F2.8 GM II a termékcsalád egyik legsokoldalúbb objektívje, amely fotósok, videókészítők és hibrid tartalomgyártok számára egyaránt tökéletes választás. 

2022. május 2. 15:50

A természet ezer arca a Vajdahunyadvárban

A Varázslatos Magyarország természetfotó kiállítás megnyitotta kapuit a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

2022. április 28. 19:40

A Nikon már fejleszti az MC-N10 markolatot a Nikon Z-bajonettes rendszerhez

A Nikon bejelentette, hogy már fejleszti az új MC-N10 markolatot a Nikon Z-bajonettes, tükör nélküli fényképezőgépeihez.

2022. április 15. 16:13

Új kategóriák a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázatán

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjának átadása után máris elindította 2022-es természetfotó pályázatát. A 13. alkalommal meghirdetett pályázat idén is kilenc hónapon át várja a fotósokat, minden hónapban kilenc pályázati kategóriával. A havi helyezéseken és nyereményeken felül azok a fotósok, akik legalább hét hónapon keresztül pályáznak az év folyamán, ringbe szállhatnak az év végi fődíjért, azaz A magyar természetfotó nagydíjáért.

2022. április 14. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24