Profi Canon XF300 és XF305 kamerák új kodekkel és kis szórású Hi-UD optikával

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 9. 17:47

A korábban csak a Canon műsorszóró TV objektívjeiben megtalálható, nagy törésmutatójú (Hi-UD) üveg került az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében, a kodek pedig szintén első ízben 4:2:2 színmintavételezésű MPEG-2 Full HD.

A teljesen új kamerarendszer Canon L-sorozatú HD video-objektívet, 3CMOS érzékelő-rendszert és fejlett DIGIC DV III jelfeldolgozást tartalmaz. Az MPEG-2, Full HD videókat az ipari szabványnak megfelelően MXF (Material eXchange Format) fájlokban rögzíti a Compact Flash memóriakártya, az adatátvitel legfeljebb 50 Mb/s, a mintavételi arány 4:2:2, ami az utómunkálatokhoz több rögzített színinformációt biztosít. A HDV és más 4:2:0 felvételi formátumok színfelbontásának kétszeresét kínáló kodek teljes mértékű kihasználásához a Canon új HD videó rendszert dolgozott ki, amely ötvözi az elismert DIGIC DV III feldolgozás teljesítményét a fejlett érzékelő-rendszerrel és a minőségi 18-szoros Canon L sorozatú objektívvel, így a szigorú közvetítési feltételeknek is megfelel. Az 1/3 típusú Canon 3CMOS érzékelő-rendszer kiemelkedő színprecizitást, széles dinamika tartományt és alacsony zajszintet biztosít. A Canon által kifejlesztett nagy- sebességű adatkiolvasási technológia minimalizálja a redőnyhatást (elferdülés), amely más CMOS kameráknál zavaró lehet.

Mindkét új XF modell szabványos MXF fájlba rögzít, ez a legfontosabb, professzionális szakemberek által használt, fájl-alapú munkafolyamat rendszerekkel kompatibilis nyílt fájlformátum. Az indulás idején az XF kamerák teljesen kompatibilisek az Adobe, az Apple, az Avid és a Grass Valley legismertebb szerkesztő és feldolgozó szoftvercsomagjaival, így a videókészítők azonnal integrálhatják az XF305 és XF300 modelleket munkafolyamataikba. Az új XF kamerákkal rögzített videókat a kamera közvetlenül a két lehetséges nyílás egyikében található Compact Flash (CF) kártyára írja. Felvétel közben a nem használt kártya kicserélhető az órákon át tartó, megszakítás nélküli videórögzítéshez. Mindkét modell képes, a memóriakártyák felvétel közbeni átváltására, így folyamatosan lehet rögzíteni a második kártyára, ha az egyik megtelik.

Az új XF305 és XF300 modelleken L-sorozatú HD videóobjektív található, amely 29,3 mm-es, nagy-látószögű, nagy fényerejű (F1,6) és sokoldalú, 18-szoros zoommal működik, kiváló teljesítményt nyújt széles és tele állásban is. A zoom és a fókuszgyűrű fizikai véghelyzettel rendelkezik kézi módban, ami segíti a gyors és ismételhető műveleteket. A független íriszgyűrűvel szabályozható a nyílás, a zoom pedig két billenővezérlővel állítható kézileg. A Canon gyorsreagálású AF rendszere szintén a gyors és pontos élességállítást segíti elő. A korábban csak a Canon műsorszóró TV objektívjeiben megtalálható, nagy törésmutatójú, nagyon kis szórású (Hi-UD) üveg került az objektívbe a kromatikus színhibák csökkentése érdekében. A Hi-UD ultra-kis színszórással (UD), ultra nagy törésmutatójú aszferikus (UA) és kétoldali aszferikus elemmel ötvöződik, így éles, részletgazdag képek készülnek, kromatikus színhiba nélkül. A 3CMOS érzékelő rendszer 1000 vonalas vízszintes felbontással rögzít, az új képstabilizátor (IS) rendszer háromféle stabilizálási módot kínál a minőségi rázkódás-kiegyenlítéshez: Normál, Dinamikus és Nagy teljesítményű választható.Az XF305 és az XF300 modellben 1,55 millió képpontos elektronikus kereső is megtalálható 100%-os lefedéssel, valamint egy egyedi, előre szerelt, nagyfelbontású LCD rendszer is, amely egyszerűen átállítható balra és jobbra, a különleges felvételi helyzetnek megfelelően. Az osztályában legnagyobb méretű LCD képátlója 10,1 cm (4”), felbontása 1,23 millió képpontos; páratlanul tiszta kép és rugalmasság jellemzi a nagy felbontású felvételek készítésekor. Mindkét XF modellben igen sokféle személyre szabási lehetőség található, így a készülék tényleg sokoldalúan és rugalmasan használható. A felhasználók 26 kép-paramétert konfigurálhatnak, több mint 50 egyedi, képre vonatkozó változó beállításával. Az XF kezelők 30 funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 13 egyedileg beállítható gombhoz is. A lassított és gyorsított felvételi lehetőség is bővíti a kreatív lehetőségeket, 20 sebesség közül lehet választani, melyek segítségével egy sor vizuális effektus rögzítése lehetséges. A hang felvétele mindkét modellen 16-bites lineáris PCM 48 kHz-es mintavétellel történik, a beépített mikrofonból a kamerák sztereó hangot rögzítenek, de külső mikrofonok és más források jelét is fogadják a beépített XLR csatlakozón. A stúdiófelvételek és többkamerás felvételek esetére az XF305 HD-SDI kimenettel, GENLOCK bemenettel és Timecode kimenettel/bemenettel is rendelkezik.

Kulcsszavak: Canon kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a tökéletes elmosódást nyújtó objektív

A Nikon új magaslatokba emeli az S sorozat optikai kiválóságát a NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena objektívvel. Legyen szó állóképekről vagy videókról, e prémium, teljes képes objektív elhozza a tökéletességre emelt elmosódást. A képzőművészeti fotózástól kezdve a portrékon, a divaton, a természeten át az egyéb témákig még a legigényesebb fotósok is lenyűgöző mélységű és művészi képeket alkothatnak. 

2023. szeptember 28. 09:57

"Story in Sight": inspiráció és tudás a fotográfián keresztüli önkifejezésre

A Xiaomi a nagy elismertségnek örvendő Leica Akademie Instructor szakmai közösséggel és a híres fotóriporterrel, Giuseppe Nucci-val együttműködésben indította el "Story in Sight" elnevezésű projektjét. A kezdeményezés keretében a fényképészet iránt érdeklődő egyetemisták vehetnék részt szakmai workshopokon, amelyeken a vizuális történetmesélés módszereibe avatják be őket.

2023. szeptember 26. 11:21

Új tükör nélküli fényképezőgép a Nikontól

A Nikon ma bejelentette a legújabb teljes képkockás, FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét, amelyben az örökség ihlette kialakítás fejlett technológiával és a kimagasló teljesítménnyel találkozik. Ez a Z f. Az ikonikus FM2 által inspirált fényképezőgép ugyanolyan jól néz ki, mint amilyen jó érzés kézben tartani. 

2023. szeptember 20. 21:07

Megérkezett a Panasonic új fényképezőgépe

A Panasonic büszkén mutatja be a LUMIX G9II digitális tükör nélküli fényképezőgépet, amely új képérzékelővel és PDAF (Phase Detection Auto-Focus) technológiával rendelkezik. A LUMIX G9II az első olyan fényképezőgép a mikró négyharmados LUMIX G sorozatban, amely PDAF technológiát vonultat fel.  

2023. szeptember 18. 16:43

Két új Alpha 7C kamerát dob piacra a Sony

A Sony bejelenti az α7C szériájának két új, kompakt, full-frame, cserélhető objektíves kameráját, az Alpha 7C II és Alpha 7C R modelleket.

2023. augusztus 30. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38