Ősszel jelenik meg Google Chrome operációs rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 3. 18:10

A Google ősszel tervezi a Windows-rivális ingyenes operációs rendszere, a Chrome bevezetését.

"Azon dolgozunk, hogy az új szoftver idén ősszel megjelenhessen" - mondta Sundar Pichai, a Google termékfejlesztési alelnöke a tajpeji CompuTex számítástechnikai vásáron. "A szoftver megjelenésének napján már több millió felhasználóval számolunk" - hangsúlyozta a szakember.

 Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég tavaly nyáron jelentette be, hogy felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel és egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert készít, amely a Chrome böngésző alapjaira épülve kifejezetten a webes alkalmazások futtatására lesz alkalmas.

 A Google adatai szerint a Chrome böngészőt több mint 70 millió ember használja világszerte. Elemzők szerint azonban az új, ingyenes rendszer népszerűsége egyáltalán nem garantált, ugyanis még mindig kérdéses, hogy a hardvergyártók tervezik-e a Chrome-alapú készülék bevezetését. A fejlesztők részére tavaly novemberben tették elérhetővé az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskódot.

 Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd.

 A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. Ennek azonban az a hátránya, hogy a rendszer csak nagysebességű internet-kapcsolattal működik megfelelően.
 

Kulcsszavak: Google opsys Chrome

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már itthon is kapható az LG első OLED paneles monitora

Az LG Magyarországon is megkezdte az elsőként a 2021-es CES kiállítás keretében bemutatott UltraFine OLED Pro kijelzőjének forgalmazását. A 32EP950 típusjelű, 32 hüvelykes 4K monitor elsősorban a kreatív iparágban dolgozók számára jelent ideális megoldást. 

2021. október 17. 16:39

RAM-tippek a Kingstontól az ideális játékélményhez

A videojáték-ipar a 2000-es évek óta óriási fejlődésen ment át a digitális innovációknak köszönhetően. A gamerek ma már több mint 50 000 PC, konzol és egyéb más platform játékai közül válogathatnak (nem számítva a mobilos játékokat)*, ám a játékoknak nem csak a mennyisége, a minősége is egyre lenyűgözőbb. 

2021. október 17. 14:57

Messze nincsenek kihasználva az 5G lehetőségei

Messze nincsenek kihasználva az ötödik generációs hálózat adta lehetőségek, annak ellenére, hogy jelenleg a világon már 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki – hangsúlyozta Ken Hu, a Huawei Technologies soros elnöke Dubaiban, a Huawei Global Mobile Broadband Forum 2021 konferencián. A vállalat vezetője szerint az 5G terjedését három fő terület, a virtuális és kiterjesztett valóság (VR, XR), az üzleti alkalmazások és a zöld fejlesztések emelhetik magasabb szintre.

2021. október 17. 13:05

Erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

Az államokhoz köthető összes kibertámadás több mint felét, 58 százalékát Oroszországból hajtották végre az elmúlt évben – ez derül ki a Microsoft legfrissebb, éves Digital Defense Report jelentéséből. A legtöbb kibertámadást azonban nem az államok, hanem a közönséges kiberbűnözők követik el, akik többnyire nem információt, hanem pénzt akarnak áldozataiktól, ezért leggyakrabban a kiskereskedelmi és a pénzügyi szektor szereplőit támadják. A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

2021. október 17. 10:08

Agresszív zsarolóvírus-taktikákról és tömeges jelszó-feltörő támadásokról számol be az ESET új vírusriportja

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit. Az ESET legújabb vírusriportja több aggasztó tendenciát is kiemel, köztük az egyre agresszívabb zsarolóvírus-taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a gyakori, megtévesztő adathalász-kampányokat, melyek az otthonról dolgozókat célozzák.

2021. október 14. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20