Első ízben indult büntetőeljárás internetkalózkodás miatt Ukrajnában

MTI Sajtóadatbank, 2010. augusztus 16. 09:21

A szerzői jogok megsértése miatt indítottak büntetőeljárást az ukrán hatóságok egy Luhanszk megyei lakos ellen, aki zeneszámok, filmek, számítógépes programok és játékok ezreinek kalózmásolatait kínálta letöltésre internetes fájlmegosztó oldalakon.

Szergej Csubar ezredes, a Luhanszk megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni részlegének helyettes vezetője a sajtónak elmondta, hogy az eljárás alá vont internetes kalóz haszonszerzés céljából több honlapot hozott létre, lehetővé téve az ezekre látogató felhasználók számára fájlok letöltését a rapidshare, depositfile, letitbit és más hasonló fájlcserélő szerverekről. Mint közölte, a lefülelt személy a rendszert a lakásáról működtette adta hírül a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

 A jelentés szerint a nyomozás megállapította, hogy a gyanúsított a honlapjain mintegy háromezer zenei albumot és filmet, legalább ennyi számítógépes programot és játékot, valamint egyéb szerzői jogi védelem alá eső szellemi terméket kínált letöltésre. Ezenkívül lehetővé tette az oldalakat felkeresők számára több mint kétezer mozi- és pornófilm online megtekintését a net.ua domomainen.

 Csubar azt is elmondta, hogy Ukrajnában első ízben indult büntetőeljárás szerzői jogok hasonló módon történt megsértése miatt. Megjegyezte, hogy a kollégái hatalmas munkát végeztek, hogy megfelelően dokumentálhassák az internetes bűncselekményt.

 A rendőrtiszt szerint a luhanszki nyomozók felvették a kapcsolatot az illegálisan terjesztett termékek szerzői jogainak tulajdonosaival. A külföldi szakemberek számításai szerint az ukrán internetes kalóz, aki tavaly ősztől folytatta törvénytelen cselekedeteit, viszonylag nem nagy, mindössze 26 ezer hrivnya (kb. 700 ezer Ft) értékű kárt okozott az érintett cégeknek.

 

Kulcsszavak: jog szoftverkalózkodás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Informatikai alapú megoldások fejlesztése az ELTE-n

Második évét zárta a Biztonságkritikus nemzeti szolgáltatások és ipari infrastruktúrák védelme kiberbiztonsági, technológiai és szabályozási eszközökkel című Tématerületi Kiválósági projekt az ELTE-n.

2024. február 18. 15:17

Ismerd meg az ASUSTOR új WORM technológiáját!

Az ASUSTOR bemutatta a WORM technológiát, amellyel az adatbiztonság iránti védelmét hivatott erősíteni. Az új adatvédelmi funkció az ADM 4.2.6-ban került bevezetésre.

2024. február 18. 13:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07