A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

forrás: Prím Online, 2024. június 24. 18:20

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

Az elmúlt évek slágertémája talán egyértelműen a generatív mesterséges intelligencia bevezetése volt. Ma már szinte minden cégnek foglalkoznia kell a kérdéssel, ha nem akar lemaradni a versenytársak mögött. Érdekes kérdés ugyanakkor a felelősség, hiszen ezt is tisztázni kell, és végső soron a vezérigazgatónak kell magára vállalnia. Első lépésként alaposan meg kell ismerniük a szervezetük technikai felkészültségét, emellett azonosítaniuk kell az AI bevezetéséből adódó esetleges versenyelőnyöket és kockázatokat.

 

„Arról is a vezérigazgatónak kell kimondania a végső szót, hogy elsőként vezessék-e be az új megoldást, vagy gyors követők legyenek a piacon. Ezek mind kulcsfontosságú kérdések a bevezetés előtt. Ahogy egyre több szereplő vezet be AI-lehetőségeket, a vezérigazgatóknak tanulniuk kell a múltbeli hibáikból, és már most időt kell szánniuk a jövőt érintő kulcsfontosságú döntések meghozatalára” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte vezető mesterséges intelligencia szakértője.

 

A Deloitte és a Fortune nemrégiben CEO-k körében végzett felmérése szerint a szervezetek 80%-a vagy már alkalmazza, vagy valószínűleg alkalmazni fogja a generatív mesterséges intelligenciát az innováció felgyorsítása érdekében, míg 96%-uk a hatékonyság növelése érdekében teszi ezt. A várható előnyök kiaknázása érdekében a szervezetek AI fejlesztési központokat hoznak létre. Ezek a központok az innováció katalizátoraiként szolgálnak, lehetővé téve a szervezetek számára az AI-megoldások koncepciójának kidolgozását, fejlesztését és széleskörű bevezetését. A vezérigazgató szerepe a kiválósági központ megvalósításában az, hogy kiálljon a létrehozás mellett, valamint támogatást és erőforrásokat biztosítson a bevezetés megkönnyítése érdekében. Ez magában foglalja az olyan kritikus elemek, mint a hardver, az adatigények és az irányítás megfelelő finanszírozásának biztosítását.

 

 

A mesterséges intelligencia üzleti követelménnyé válik

 

A generatív mesterséges intelligencia széles körű elterjedésével a modellek gyors tanítása, valamint a gyors végrehajtás kulcsfontosságú üzleti követelménnyé vált. A siker érdekében többek között a korábbinál fejlettebb processzorokra van szükség, és egyes szervezetek igényeit a processzorokra specializálódott felhőszolgáltatók elégíthetik ki. Az innovációra és versenyelőnyre törekvő, AI-ambícióval rendelkező vezérigazgatóknak azonban robusztusabb számítási teljesítményt kell biztosítaniuk.

 

„Természetesen a felelősség nem jelenti azt, hogy a döntéseket egyszemélyben a vezérigazgatónak kell előkészítenie. Fontos a közös munka a vezetőséggel, különösen az informatikai igazgatóval és a technológiai igazgatóval. Az értékteremtés és a méretnövelés érdekében a vállalkozásoknak ki kell választaniuk az egyedi igényeiknek megfelelő megoldásokat és tágabb értelemben vett AI-ökoszisztémákat” – mondta Dr. Barta Gergő.

 

Munkavállalói félelmek

 

Sok munkavállaló tart a mesterséges intelligenciára való átállástól, és nagyon szeretné megérteni, milyenek lehetnek a jövőbeli munkahelyek és készségek. A vezérigazgatóknak támogatniuk kell az AI-ismeret és az innováció kultúráját, és egyértelmű célként kell kitűzniük az AI bevezetését, amivel a munkavállalók képességeit felerősítik. Emellett fontos megértetni a munkavállalókkal is az AI előnyeit.

 

Az AI-forradalom az elkövetkező években minden bizonnyal megváltoztatja a CEO szerepeket. A vezérigazgatóknak már most is minden eddiginél jobban kell érteniük a technológiához, tekintve, hogy a technológia mennyire fontos a versenyelőny és a munkamódszerek szempontjából. Ahogy az AI még inkább beépül a tudásalapú munkába, a bevezetésének részletei a technológiai vezetők hatásköréből a vezérigazgatói prioritások közé kerülnek.

 

Ez különösen igaz akkor, amikor az AI bevezetése még csak kialakulóban van. A vezérigazgatók a tapasztalataikat be tudják vetni a számos makro- és mikrodöntésbe, amelyeket akkor kell meghozni, amikor egy technológia egyszerre nagyon új és nagyon nagy hatású.

 

Tudjon meg többet és töltse le a Deloitte CEO's guide to scaling the Generative AI Enterprise tanulmányát!

 

A fenti tanulmány mellett az alábbi linken elérheti a Deloitte Magyar MI Körkép 2023-as tanulmányát, amelyet a magyar piacon közel 130 vállalat bevonásával készítettünk el, köztük a legfontosabb pénzügyi szereplők bevonásával.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.

2024. július 1. 20:08

Az ABB új megoldást vezet be a sörgyártás hűtési fázisában

Az ABB Ability BeerMaker intelligens folyamatautomatizálási megoldás bevezetését követően az ABB a felfűtési fázis után a sörfőzési folyamat hűtési fázisához is bevezette technológiai megoldását, ezzel támogatva a sörfőzdék működési hatékonyságát és a digitális megoldások alkalmazását. Az ABB sörfőzőmestere egy több tudományágat felölelő szakértői csapattal együtt fejlesztette ki a megoldást.

2024. július 1. 16:07

A 4iG Csoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. 

2024. július 1. 14:33

Intelligens rendszer optimalizálja a koppenhágai repülőtér levegőjét

A dán főváros repülőterén 2023-ban több mint 26 millió utas fordult meg. Ez átlagosan napi 73 ezer fős forgalmat jelent, ami mellett még a reptér több mint 16 ezer alkalmazottjának egy része is nap mint nap a helyszínen tartózkodik. Márpedig amikor ennyi ember fordul meg egy épületegyüttesben, akkor a legkevésbé sem mindegy, hogy milyen ott a levegő minősége, és ezt mekkora energiabefektetéssel lehet biztosítani.

2024. július 1. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43