Indul az Európai Napenergia Akadémia, ahol két év alatt 65 ezer szakembert képeznek ki

forrás: Prím Online, 2024. június 24. 09:55

2030-ra az Európai Unió célja, hogy 600 gigawatt fotovoltaikus napelem kapacitást építsen ki a kontinensen, amely az EU nettó zéró technológiák iránti keresletének 40%-át fedezné. A jelentős mértékű bővítéshez rengeteg új, ezen a téren szakképzett munkavállalóra van szükség. 

Ennek megfelelően az Európai Bizottság megbízásából kezdi meg a működését az Európai Napenergia Akadémia, mint a Net-Zero Akadémiák egyik első letéteményese. Az EIT InnoEnergy Skills Institute által biztosított oktatási programban már az első két évben 65 ezer munkavállaló át- és továbbképzése valósul meg, valamint személyre szabott képzési szolgáltatásokat is kidolgoznak a teljes európai napelemes fotovoltaikus (PV) értéklánc számára. 

 

Jelen számítás szerint a 2030-ig telepítendő napelem kapacitások megvalósításához további 400 000, valamint a gyártásban, a 30 GW napenergia hazai előállításához újabb 50 000 képzett munkavállalóra lesz szükség. Előbb azonban le kell küzdeni az EIT InnoEnergy friss piackutatása* szerint feltárt, a biztonságos hálózati csatlakoztatásra kiképzett villanyszerelők és a telepítéshez alkalmazott építőipari munkások oktatását érintő hiányosságokat.  Valamint naprakésszé kell tenni a folyamatmérnökök, a technikusok és az operátorok ismereteit a cellák, modulok gyártásához. Az Akadémia ezeket a készséghiányokat fogja elsősorban kezelni, különösen a napenergia területén működő kkv-k körében. 

 

"A napelemes fotovoltaika gyors ütemű elterjesztésének és az uniós gyártókapacitás rugalmasságának érdekében foglalkozni kell a dolgozók készségbéli hiányosságaival. Az akkumulátor-akadémiánk, amely eddig 67 000 munkavállalót képzett ki, sikeres mintaként szolgál a Napenergia Akadémia számára. Alig várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk a napelemes értékláncban működő vállalkozásokkal, hogy az igényeikre fókuszáló, személyre szabott oktatást biztosítsunk a leendő munkavállalók számára.” – fejtette ki Oana Penu, az EIT InnoEnergy Skills Institute igazgatója.

 

 

Az Európai Bizottság teljes mellszélességgel támogatja a képzéseket.

 

"A napelemes fotovoltaikus rendszerek európai gyártásának fellendítése létfontosságú energiabiztonságunk, versenyképességünk és ellenálló képességünk szempontjából. Az Európai Napenergia Akadémia elindítása bizonyítja, hogy a Bizottság elkötelezett a kibocsátás csökkentése és a minőségi munkahelyek megteremtése mellett az EU-ban. Segítséget nyújt az európai napelemes ágazatban tapasztalható sürgős készséghiány kezelésében és a napenergia-iparban dolgozók új generációk képzésében, összhangban azzal a célkitűzésünkkel, hogy 2030-ra a nettó zéró technológiára vonatkozó szükségleteink legalább 40%-át előállítsuk." – mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

 

Hozzá kapcsolódva Kadri Simson energiaügyi biztos kiemelte, hogy a napenergia az európai energetikai átállás középpontjában áll. 

 

„Ez a szektor a kontinensünkön több ezer munkahelyet teremthet az ipari ellátási lánc minden szakaszában. A tervezéstől a gyártáson át a telepítésig és karbantartásig. A Bizottság által létrehozott Net Zero Akadémia program segít az európai munkavállalóknak abban, hogy részesei lehessenek ennek az izgalmas, perspektivikus lehetőségnek, valamint támogatja a REPowerEU kezdeményezés ambiciózus céljainak elérését." – tette hozzá Kadri Simson.

 

Az EIT InnoEnergy Skills Institute az iparral szorosan együttműködve több mint 40, az egész értékláncra kiterjedő, az ipar által elismert tanúsítványokkal rendelkező tanfolyamból álló könyvtárat hoz létre. Továbbá az intézmény sikeres szakképzési modelljét felhasználva az Akadémia több mint 80 helyi képzési szolgáltatót tanúsít, illetve mozgósítja az ipari és munkaerő-piaci partnerek hálózatát is, hogy a tanfolyamok a lehető legtöbb tanuló számára elérhetővé váljanak.

 

Az Európai Napenergia Akadémia elindulását az Európai Napenergia Fotovoltaikus Ipari Szövetség (ESIA) PV Fórumán a müncheni Intersolar Europe rendezvényen jelentették be.

 

________________________

*Az EIT InnoEnergy által végzett reprezentatív piackutatás a teljes európai napenergia-értékláncban működő vállalatoknál felvett interjúkon alapul. Az interjúk fő válaszadói a HR-menedzserek és a tanulással – fejlesztéssel (L&D) foglalkozó munkatársak voltak, hogy jobban megértsék a munkaerőhiány, a kritikus munkakörök és készségek iránti igényeket. A kutatás és az európai napenergia-iparban betöltött kulcsfontosságú munkakörök átfogó elemzése még ebben az évben megjelenik.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR leleplezte az ipar első AI defókuszáló szemvédelmi és deepfake-érzékelő funkcióit

A HONOR két iparágvezető, készülékekre telepített AI-innovációt mutatott be, amelyek célja a felhasználói lehetőségek és a biztonság új szintre emelése. A HONOR az MWC Shanghai 2024-en tartott előadásán bemutatta legújabb fejlesztéseit az emberközpontú AI, az AI Defocus Eye Protection és az AI Deepfake Detection terén – az előadás címe “Az ember és az AI szinergiája: az intelligens eszközök több lehetőséget kínálnak az embereknek" volt. A keynote során a vállalat megerősítette, hogy az emberközpontú, készülékre telepített AI-ra összpontosít, ahogy azt is, hogy határozottan hisz az AI-alapú hardverekben rejlő lehetőségekben.

2024. június 27. 20:41

Új igazgatóval új igazgatóságot alakít a Yettel

Július 1-től kezdi meg működését a Mesterséges Intelligencia és Adatelemzési Igazgatóság, élén a bolgár szakember, Denitsa Gavrilova vezetésével.

2024. június 27. 19:30

Mi fordulunk leginkább a Google-hoz egészségügyi kérdésekkel

A STADA 23 európai országban végzett reprezentatív felmérése szerint mi, magyarok használjuk leginkább a Google-t, ha egészségüggyel kapcsolatos kérdésünk van. A felmérésből kiderül az is, hogy 10 éves távlatban szerintünk fognak leginkább bevetni robotokat az egészségügyben. A STADA Health Report 2024 alapján az európaiak egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos elégedettsége már negyedik éve csökken ugyan, de a hagyományos egészségügyi ellátásba vetett bizalom növekszik és bízunk a hagyományos orvoslásban is.

2024. június 27. 13:00

Az Ecommerce Hungary támogatja az Ecommerce Europe nyílt levelét

Az Ecommerce Hungary támogatja az Ecommerce Europe nyílt levelét: egyenlő versenyfeltételek biztosítása az uniós piacon működő valamennyi e-kereskedelmi szereplőnek.

2024. június 27. 11:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40