Apple QuickTime 6 bemutató

A kiadás az MPEG-4 licensz-jogi kérdéseinek tisztázására vár csak

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. február 13. 10:11
Az Apple a QuickTime Live Konferencia megnyitóján bemutatta a QuickTime 6 multimédia architektúrát, mely teljes támogatást biztosít az MPEG-4 kódoláshoz.
Az MPEG-4 egyre népszerűbb szabvány a kiemelkedő minőségű digitális műsorszórás terén - legyen bár a fogadó oldalon számítógép, vagy más digitális végberendezés. A QuickTime 6 rendszer, kiegészülve az Apple új QuickTime Streaming Server 4.0 és QuickTime Broadcaster szoftvereivel, első ízben kínál teljes körű megoldást MPEG-4 tartalom sugárzására.

Bár a QuickTime 6 szoftver teljesen elkészült már, az Apple elhalasztja a nyilvános bemutatót, amíg az MPEG-4 tömörítés használata körüli licensz-jogi kérdések tisztázódnak. Az MPEG-LA (az MPEG-4 tömörítéshez kapcsolódó szabadalmak birtokosainak legnagyobb csoportja) által javasolt licensz-szerződés tervezet szerint nem csak az MPEG-4 codec-ek fejlesztőinek - mint például az Apple is - kellene díjat fizetniük, hanem azoknak a tartalomszolgáltatóknak is, akik MPEG-4 tömörítéssel kívánnak műsort sugározni. Az Apple egyet ért azzal, hogy jogdíjat fizessen az MPEG-4 codec beépítéséért a QuickTime 6 szoftverbe, de nem hiszi, hogy az MPEG-4 sikeres lehet a piacon, ha a digitális műsorok tulajdonosainak is fizetniük kell a codec használatáért.

A QuickTime 6 a végberendezések legszélesebb köre számára kínál az ISO szabványoknak megfelelő, teljes körű MPEG-4 támogatást. A QuickTime 6 legfontosabb újdonságai:

Apple fejlesztésű MPEG-4 videó codec

Advanced Audio Coding (AAC) támogatás

A természetes beszédet reprodukáló CELP codec támogatása

Internet Streaming Media Alliance (ISMA) 1.0 specifikációnak való megfelelőség

MPEG-1 és MPEG-2 lejátszás

Flash-5 támogatás

PAL DVC Pro támogatás

Továbbfejlesztett felhasználói felület, új “Kedvencek˛ panel

Ugrásvédelem

Az Apple emellett bemutatta az új QuickTime Streaming Server 4.0 és QuickTime Broadcaster szoftvereket is, melyek az Apple nyílt műsorszóró architektúrájára épülnek, és egyebek között lehetővé teszik MP3 és MPEG-4 tartalom sugárzását is. A QuickTime Streaming Server 4.0 szoftver használatához nem feltétlenül szükséges az MPEG-4 licensz, ezért ez a szoftver már ingyenesen letölthető. A QuickTime Streaming Server 4.0 legfontosabb újdonságai:

Teljeskörű MPEG-4 támogatás

MP3 anyagok sugárzása iTunes, QuickTime vagy WinAmp kliensek felé

Továbbfejlesztett web-alapú adminisztráció

Minőségbiztosító és ugrásvédelmi szolgáltatások

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50