Elektronikus szavazás az iraki válságról

, 2003. február 22. 22:17
Az Európai Unió görög elnöksége felhívta valamennyi tagország állampolgárait, hogy vegyenek részt abban az online szavazásban, amelyben véleményt alkothatnak országuk kormányának az iraki válság megoldásával kapcsolatosan kialakított álláspontjáról.
A kezdeményezés egy projektsorozat első láncszeme: az EU-elnökség 2003 első fél évében számos e-demokrácia projekt elindítását tervezi. A görögök minden hónapban kikérik majd az állampolgárok véleményét olyan kardinális kérdések kapcsán, mint a bevándorlás, a menekültügy, az EU-bővítés stb., majd az online voksolások eredményeit ismertetik a csúcstalálkozókon és a tanács ülésén.

Az - elnökségi webhelyen zajló - Irakkal kapcsolatos online szavazás során most arról kell véleményt alkotnia az EU-polgároknak, hogy helyeselnék-e, ha kormányuk támogatná az Egyesült Államokat egy háborús konfliktusban, illetve, hogy indokoltnak, tényekkel alátámasztottnak éreznék-e a támadás megindítását.

Az e-voksok leadása után a szavazásban részt vevők - táblázatok és grafikonok segítségével - tájékozódhatnak arról, nézeteik összhangban vannak-e a többi tagország és a csatlakozás előtt álló államok polgárainak véleményével.

Az e-szavazási projekt "vezéralakja" Jorgosz Papandreou, Görögország külügyminisztere, a kezdeményezés alapötlete pedig az ENSZ Fenntartható Fejlődés Csúcsértekezlete (Johannesburg, 2002. augusztus 26.-szeptember 4.) kapcsán megtartott hasonló szavazásból származik.

Kulcsszavak: terror EU e-government

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59