Európa lakossági bankjainak harmada nem képes stratégiai céljainak elérésére

forrás Prim Online, 2005. március 23. 14:00
AZ EFMA, a Mannheimi Egyetem és az SAP által Európa, a Közel-Kelet és Afrika 21 országának 42 lakossági bankjára készített tanulmány szerint a nagyobb európai lakossági bankok több mint egyharmada nem képes stratégiai ígéreteinek teljesítésére jelenlegi informatikai rendszerük gyengesége miatt.
Az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (EFMA), a Mannheimi Egyetem és az SAP AG által készített tanulmány közép- és felsővezetők körében végzett, a vállalatok alapvető banki képességeinek aktuális állapotát az elkövetkező három évre szóló várakozásokkal összehasonlító önértékelési felméréseken alapul. A március 22-23-án Párizsban rendezett 27. EFMA Kongresszus kapcsán megjelentetett tanulmány a következő megállapításokat teszi:

Az informatikai rendszerek létfontosságúak a versenyképesség szempontjából. Meglepő módon a felmérésben szereplő bankok egyharmada nem képes stratégiai céljai elérésére jelenlegi informatikai rendszereik gyengesége miatt. Ugyanakkor a következő három évben informatikai rendszereik fejlesztését tervezik a stratégiai versenyelőny megszerzése érdekében.

A növekedési stratégia hasznot eredményez. A felmérésben szereplő bankok közel 90%-a a bevétel-növelési stratégiákat részesíti előnyben a költségcsökkentés helyett. A kezdeményezések között első helyen szerepel a keresztértékesítés és új ügyfelek szerzése.

Nagyobb üzleti intelligencia befolyással van az ügyfélkezelés sikerére.
Továbbra is az ügyféladatok tervezése, rendelkezésre állása és elemzése jelenti a legnagyobb kihívást, míg az üzleti információszerzés és ellenőrzés négyszeres növekedést jelentenek a bank jelenlegi és elvárt képességei között.

A bankok gyorsítani akarják a reakcióidejüket.
A bankok a megfelelő ügyfél megfelelő időben történő megkeresésére fognak összpontosítani, az automatizálás segítségével pedig jelentős előrelépéseket terveznek a működés területén.

A lakossági bankokról szóló, 2003-ban készült első tanulmány hatására az EFMA csatlakozott a Mannheimi Egyetem és az SAP legújabb kezdeményezéséhez, melynek célja az iparági kihívások, trendek és követelmények azonosítása.

„Nagyon tetszik nekem ebben a tanulmányban, hogy a bankárokat kérdeztük meg arról, hogy mennyire tudják betartani ígéreteiket. Őszintén szólva, az eredmény nem túl bíztató" - nyilatkozta Karel De Boeck, a Fortis Bank vezérigazgatója, és az EFMA igazgatótanácsának elnöke. „A jelentés szerint az ügyfélközpontú működés elérése nem csupán elhatározás kérdése, és felveti a kérdést: Mit jelent az „ügyfélbank” kifejezés a bank képességei szempontjából?"
„Erőik és szakértelmük egyesítésével az SAP és az EFMA nagy horderejű tanulmányt készítettek, mely betekintést enged a lakossági bankszektor jelenlegi és jövőbeli állapotába" nyilatkozta Richard Lowrie, az SAP AG bankstratégiai üzletágának igazgatója. "Ennek segítségével az SAP jobban megértheti, hogy miként segítheti a bankokat a jelenlegi képességeik és stratégiai céljaik között álló akadályok legyőzésében. Az információk az SAP banki megoldások következő generációjának további újításaiban jelennek majd meg."

Kulcsszavak: bankszolg bank SAP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50