NHH-egyeztetés a mobilkoncessziók lejáratainak harmonizálásáról

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 11. 09:48
Iparági konzultációt kezdeményezett és tartott a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a magyar mobiltelefon-szolgáltatók különböző időben lejáró koncesszióinak, illetve frekvencia-használati jogosultságainak harmonizálása érdekében - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint a hatóság úgy ítéli meg, hogy a különböző lejáratoknak a 2004-ben kiadott UMTS (3G - harmadik generációs) frekvencia-használati jogosultságok lejárati idejével való harmonizálása nagyban hozzájárulhat a piac átláthatóbbá tételéhez, a befektetői bizalom növeléséhez, illetve a befektetők kockázatainak csökkentéséhez. A befektetői kockázatok csökkenése áttételesen, de hozzájárulhat a szolgáltatások árának csökkenéséhez is.

Pataki Dániel, az NHH elnöke a meghallgatáson elmondta: a harmonizációt a Pannon GSM Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. 1993-ban aláírt koncessziós szerződésének 1999-es módosítása alapján vizsgálják. A módosítás szerint a GSM és DCS koncessziók harmonizációja kiadásuk után öt évvel esedékes. A folyamat mostani beindításakor az NHH már támaszkodhat az elmúlt évben lezajlott harmadik generációs pályázat tapasztalataira.

A T-Mobile (1993-ban még Westel) és a Pannon GSM 1993-ban nyerte el a 900 megaherzes GSM koncessziót. A két koncessziós szerződés 2008. novemberében jár le. A két társaság DCS 1800 megaherzes koncessziója 2014. októberében jár le, miként a harmadik magyarországi szolgáltató, a Vodafone Magyarország Rt. 900- és 1800 megaherzes koncessziója is. A három társaság 2004-ben elnyert UMTS használati jogosultsága egyformán 2019. decemberében jár le.

A meghallgatáson Drozdy Győző a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese kijelentette, a harmonizáció beindításával pozitív folyamat kezdődik. Megerősítette: a különféle lejárati időpontok szinkronizálása növelné a befektetői bizalmat, csökkentené a szolgáltatók kockázatát, s így kedvező lenne a magyar állam és a fogyasztók számára is.

Jelenleg Magyarországon mind az árszínvonal, mind a penetráció az európai átlag szintjén van és a beszédforgalom fele a mobilhálózatokon bonyolódik le. Magyarországon 100 főre 88 SIM kártya jut. A magyar mobiltelefon-piacon a penetráció növekedésével együtt, a nemzetközi tendenciákkal összhangban csökkent az egy előfizetőre jutó hívás bevétele és a hívásperc is.

A közlemény szerint ugyanakkor a magyarországi mobiltávközlésben az elmúlt években az árak folyamatosan és nagymértékben csökkentek, köszönhetően az egyre érettebb piacnak és az egyre élénkülő versenynek. Ezt a folyamatot az NHH, stratégiai céljainak megfelelően, a most megkezdett iparági konzultációval is erősíteni kívánja. Az iparági konzultációt úgynevezett nyilvános meghallgatás keretében tartotta meg az NHH Budapesten.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14