A Hewlett-Packard 4,5 milliárd dollárért amerikai programgyártót vesz

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 27. 14:27
Az amerikai Hewlett-Packard (HP), a világ nagyságra második személyiszámítógép-gyártója 4,5 milliárd dollárért programgyártócéget vett: az ugyancsak amerikai Mercury Interactivot.
Az indoklás szerint a felvásárlás lehetővé teszi a HP számára hogy saját vállalatvezetési számítógépprogramot fejlesszen ki, és adatbázisát, valamint a saját számítógépes rendszerét is hatékonyabban kezelje.

A HP 52 dollárt fizet a Mercury egy részvényéért, ez 33 százalékos felár a cég 39 dolláros, bejelentés előtti záróára felett. A felvásárlás - amelyet a negyedik negyedben terveznek lezárni - a HP programforgalmát több mint 2 milliárd dollárra növeli, jövőre azonban a felvásárlás miatt kisebb lesz a profit, és 2008-tól nő majd az eredmény a Mercury megszerzése következtében.

A Mercury-részvényesek a maguk részéről örülhetnek, hogy ilyen jutányosan sikerült túladni a cégen, amelynek eredményessége az utóbbi időben kétségessé vált. Nemrég ugyanis a Mercury kénytelen volt több évre visszamenően módosítani eredmény-beszámolóit, miután kiderült, hogy a visszadátumoztak néhány részvényopciót, és a botrány több Mercury-vezetőnek az állásába került.

Az ügylet az új HP-főnök, Mark Hurd első nagyobb bevásárlása. Hurd tavaly márciusban vette át a céget Carly Fiorinától, aki 2002-ben levezényelte a HP egyesítését a Compaqkal.

A HP 1,23 milliárd dolláros, részvényenként 42 centes – egyszeri tételek nélkül 48 centes - adózott eredményt jelentett az üzleti éve januárral zárult első negyedéről, az elemzői előrejelzéseket meghaladó 30 százalékkal többet az egy évvel korábbi 943 milliónál, a zsebszámítógépek és a nyomtatók erőteljesen megnövekedett forgalma miatt.

A HP a világ második számú személyiszámítógép-gyártója és a legnagyobb nyomtatógyártó.

A forgalom 22,7 milliárd dollárra emelkedett az egy évi 21,5 milliárdhoz képest. Ezen belül zseb- illetve kézi számítógépekből (notebook) 16 százalékkal többet adtak el, 26 százalékkal nagyobb értékben, mint egy évvel azelőtt. Nyomtatókból-képalkotókból 8 százalékkal nőtt a forgalom értéke.

A HP tavaly kinvezett új vezérigazgatója, Mark Hurd 15 300 állás megszüntetését hirdette meg, évi 1,9 milliárd dolláros megtakarítás céljával. A Compaq számítógépgyártó 2002-es megvásárlása óta a piac egyes tevékenységek kiszervezését is várta, de a HP-nél cáfolják, hogy efféle terveik lennének.







Kulcsszavak: +céginfo HPQ

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

7-Zip 24.05

Kitűnő, ingyenes tömörítő Windowshoz. Betömörítés / kitömörítés: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Csak kitömörítés: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR és Z.

2024. május 19. 13:26

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59