Tényállástól az akcióig: újszerű tudásmenedzsment szoftver a hazai bűnüldözésben

Kovács Attila, 2008. március 4. 16:22

A Montana Zrt. mai sajtótájékoztatóján Vadász Pál elnök-vezérigazgató, illetve Békési Tamás és Bundschuh Gábor, a társaság szakemberei működés közben mutatták be a cég saját fejlesztésű tudásmenedzsment keretrendszerének legújabb, az ORFK részére készített alkalmazási programját. Az Infovadász szövegbányász szoftver, amely a legmodernebb kereső technológiák alkalmazásával, a legösszetettebb információhalmazban is képes gyorsan és hatékonyan megtalálni a keresett fogalmakat és összefüggéseket.

Az ORFK-nak átadott Infovadász segítségével a rendőrség nyomozói a rendelkezésre álló strukturálatlan szöveges adathalmazokban és adatbázisokban – a korábban információkeresésre szánt idő 9 százaléka alatt – megtalálják a releváns információkat. A különböző bűncselekmények tartalom alapján összekapcsolhatók, az egyes információtöredékek csoportosíthatók, ezáltal korábban nem látszó összefüggések és tendenciák felismerhetővé válnak. Az Infovadász rendszer használata mind a bűnüldözés, mind a bűnmegelőzés hatékonyságát növeli.

Vadász Pál, a Montana elnök-vezérigazgatója szerint az Infovadász tartalom- és tudásalapú megoldásai a bűnüldözés mellett a közigazgatás számos területén alkalmazhatóak, eredményes lehet az egészségügy, az orvosi, a biokémiai és a gyógyszerkutatások világában, nagy szolgálatot tehetnek a banki és a biztosítási területen, de az ügyvédi irodák és a marketingcégek is profitálhatnak a használatából. A tudásmenedzsment rendszer a levéltárak számára is kiváló megoldás, a jövő kutatóközpontjainak pedig elengedhetetlen informatikai eszközévé válhat. Kérdésre válaszolva a Montana első embere elmondta, évente 1-2  nagyobb projekt és néhány kisebb projekt megvalósítására vállalkoznának, ami 180-400 millió forint bevételt jelentene a társaságnak.

„A hagyományos kereső lényege, hogy keres. A ma széles körben használt keresőprogramok hihetetlen számú találatot eredményeznek, melyek áttekintéséhez tulajdonképpen további, intelligens keresőkre lenne szükség. Az Infovadász másképpen fogja fel a feladatot: az Infovadász veleje, hogy talál. A végtelen sok találat helyett a tartalmilag fontos és releváns információkat találja meg. Használatával az elektronikus formában meglévő adatokból a tapasztalatok szerint 60%-kal több tartalmilag releváns információt nyerhetünk, a jelenleg keresésre fordított idő 9 százaléka alatt” – emelte ki a rendszer legfontosabb tulajdonságát Vadász Pál.

Az ORFK részére 2007. október végén átadott tudásmenedzsment programrendszert a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400 millió 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból és 193 millió 308 ezer forint önrész keretösszegből, 24 hónap alatt hozta létre a Montana Zrt. által vezetett konzorcium, melynek tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTA NYTI) is. Az „Európai Rendőrségek számára Tudásmenedzser Szakrendszer kifejlesztése” elnevezésű pályázat keretében az ORFK-nál pilot projektként megvalósított Infovadász alkalmazás nyelvi adaptálás után bármelyik európai rendőrségnél bevezethető.

2007. novembere óta, szintén a Jedlik Program keretében elnyert 755 millió 130 ezer forint vissza nem térítendő támogatással, valamint 145 millió 450 ezer forint önrésszel, a Montana által vezetett konzorcium a Vám- és Pénzügyőrség részére fejleszt egy újabb Infovadász alkalmazást, ez esetben egy vám specifikus tudásalapú támogató rendszert, a Szegedi Egyetem és az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet részvételével.

A Prím kérdéseire kapott válaszok:

  • a Verity/Autonomy keretrendszerrel fejlesztett eszköz 26 nyelvet támogat, az adatbázisokkal való összekapcsolásnál a tárolt információk formátuma szinte lényegtelen, hiszen az Infovadász majd minden létező formátummal elboldogul;
  • a rendszert metaadatokkal, tartalomelemzéssel, az elérési utak megadásával irányíthatjuk; az általa talált, számunkra fontosabb dokumentumokról értesítést küld,; a rendszer "tanítása" során  megszerzett információt rendszerezi; képes akár kapcsolatot is keresni hasonló érdeklődésű más felhasználókkal. 
Kulcsszavak: tudásmenedzsment Montana

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50