Vesztesek szövetsége: a Toshiba, a NEC és a Fujitsu egyesítené félvezető-üzletágát

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 2. 09:25

Tokiói elemzők "vesztesek szövetségének" nevezik a hazai félvezetőipar várható átalakítását: a Toshiba, a NEC és a Fujitsu egyesítené félvezető-üzletágát, mivel mindnyájan nehezen küszködnek a válsággal, a csökkenő kereslettel és a zuhanó termékárakkal.

A Toshiba a története legnagyobb veszteségére számít a mostani, márciussal záruló pénzügyi évben, és pénteken a világ első húsz félvezetőgyártója közé tartozó NEC Corp. információs technológiai cég is meredeken csökkentette előrejelzéseit. A NEC most 290 milliárd jenes hiányra számít az adó utáni rubrikában az egész pénzügyi évre, az eddig várt, 15 milliárd jenes adózott eredmény helyett. A forgalmát 4,2 billió jenre várja az eddig jósolt 4,6 billió helyett.

 A NEC-nél egyszersmind közölték: az üzleti év decemberrel zárult harmadik negyedévében 130,8 milliárd jen volt a veszteség adó után. Egy évvel korábban még csak 5,2 milliárd jen volt a veszteség. A nehézségek már régóta tartanak, de növekednek. Az üzleti év első kilenc hónapjában a NEC nettó vesztesége 129,01 milliárd jen volt, egy évvel korábban 9,98 milliárdot vesztett. A forgalom 3,08 billió jenre csökkent 3,19 billióhoz képest.

 Az egész iparág nehéz helyzetbe került. Európa legnagyobb félvezetőgyártója, az olasz-francia STMicroelectronics szerdán az iparág piacának 25 százalékos szűkülését jósolta erre az évre; önmagának a bevétel 40 százalékos visszaesését valószínűsítette az első negyedévre éves összehasonlításban, és bejelentette 4500 munkahely megszüntetését.

 Előzőleg az STMicroelectronics 366 millió dolláros veszteséget jelentett csoportszinten adó után a tavalyi utolsó negyedévről. Egy évvel korábban 20 millió dolláros adózott eredménye volt. A nettó bevétele 17 százalékkal 2,276 milliárd dollárra csökkent 2,742 milliárdhoz képest. Ezzel a veszteség a tavalyi egész évben 786 millió dollárra nőtt az adó utáni rubrikában a 2007-es, 477 milliós hiányról. A nettó bevétel 1,6 százalékkal 9,842 milliárd dollárra csökkent 10,001 milliárdról. A csoportnak utoljára 2006-ban volt adózott eredménye, 782 millió dollár, de a 2007-es- már veszteséges évben legalább a bevétele még nőtt, 1,7 százalékkal.

 A csoportot - a 2007 végi és tavaly év eleji szerény javulás után - már a tavalyi második negyedévben újra veszteségbe taszította a pénzügyi piaci bonyodalmak miatt megkezdődött világgazdasági lassulás, a fogyatkozó keresletnövekedés, a szűkülő árrés.

 A közvetlenül konkuráló amerikai Texas Instruments hétfőn profitcsökkenést jelentett a tavalyi utolsó negyedről, és a mostani negyedévre veszteséget jósolt magának. A válság első iparági áldozata a világon a nagyságra ötödik DRAM-lapkagyártó, a világpiac 10 százalékát birtokló német Qimonda volt, amely a múlt hét végén csődvédelmet kért.

 A DRAM-memórialapkák évi 25 milliárd dolláros világpiaca harmadik éve szűkülhet az idén, miközben majdnem minden gyártó vészes, soha nem látott veszteségeket jelent már több mint egy éve, mert a főleg személyi számítógépekben használatos lapkák ára megállíthatatlanul esett a gyengülő kereslet és a korábban túlméretezett kínálat miatt. A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics is veszteséges lett - történetében először - a tavalyi utolsó negyedévben, a DRAM-piac viszontagságai miatt.

 A Qimonda az első a nagyobb cégek sorában, amely a válság miatt bedobta a törülközőt, és ezzel - persze akaratán kívül – utolsó segítséget adhat versenytársainak: növelhetik piaci részarányukat, csak ezúttal új, öldöklő árleszállítási verseny nélkül, sőt, még áremelkedésre is van némi kilátás. Egyes iparági elemzők azt is megkockáztatják, hogy a Qimonda kimúlása nyomán - tekintettel a kisebb kínálatra - a többi gyártó árai elérhetik legalább a termelési költség szintjét, habár a teljes piac nyomott marad. Az irányadó DDR2 1Gb memórialapka ára a jelenlegi kevesebb mint 1 dollárról 1,20-1,50 dollárra emelkedhet, ami már fedezné a termelés készpénzszükségletét, írták a londoni DRAMeXchange piacfigyelő cég szakértői.

 A világ összes gyártója tavaly, amikor a bevétel már második éve csökkent, 25,2 milliárd dollár bevételre tett szert DRAM-lapkákból, ez 19,8 százalékkal kevesebb a 2007-esnél, az iSupply piackutató cég összesítése szerint. Elemzői további 4,3 százalékos csökkenést jósolnak alapesetként idénre. A Qimonda a tavaly szeptemberrel zárult üzleti évében 2,987 milliárd eurós veszteséget írt az adó utáni rubrikába, az egy évvel korábbi, 296 milliós veszteség után.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14