A változás szele elérte a TV gyártókat is

Kiss Ádám Zoltán, 2009. április 11. 18:01

Amikor az Európai Unió bejelentette, hogy a hűtő- és mosógépekhez hasonló energiakategóriák bevezetését fontolgatja, a gyártók sorra adták ki tiltakozó közleményeiket, majd most, néhány hónap elteltével az új, takarékosabb modellek érkezéséről tájékoztatnak.

Hatalmas felháborodást váltott ki a plazma és LCD televíziók, valamint monitorgyártók között, amikor az Európai Unió megelégelve a szerintük szükségtelenül magas, az egész áramhálózatot leterhelő fogyasztási értékeket, a többi háztartási nagygéphez hasonló A-tól E-ig tartó jelölőrendszert vezetett volna be. A gondot az jelentette, hogy az EU szerint a vállalatok már birtokában vannak a jóval takarékosabb technológiáknak, mégis, minimális üzleti haszon reményében nem építik be azokat modelljeikbe, mivel a már bejáratott gyártósorok olcsóbban termelnek, nagyobb profitot biztosítva. Az LCD, de különösen a plazma televíziók könnyedén egy hagyományos katódsugárcsöves tv fogyasztásának többszörösét produkálják. Pontosabban mindedig, mivel a jó hír, hogy az eddig saját igazukat hangoztató gyártók sorra éles váltással új termékcsaládokra cserélik le jelenlegi modelljeiket, melyek akár 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak. Itt el lehetne azon gondolkodni, hogy akkor tulajdonképpen mi is volt eddig a helyezet a fogyasztással, de inkább örüljünk a változásnak, és nézzünk néhány új technológiát.

A Panasonic Corporation új, keskeny profilú kijelzőpanel technológiát fejlesztett ki mind plazma (PDP), mind LCD HDTV-i számára, és ezek a termékek nemsokára a boltokban lesznek. Az újonnan kifejlesztett NeoPDP technológiával rendelkező egyik rendkívül jó hatásfokú, 106 cm-es képátlójú plazmatévé a 2007-es modellek fogyasztásának 50%-ával megelégszik azonos fényerő mellett, illetve azokhoz képest kétszeres fényerőre is képes. A Panasonic új LCD technológiáját egy energiahatékony (90 kWh/év) 94 cm-es képátlójú LCD panelbe építették, amelynek mozgókép-felbontása 1000 sor, majdnem annyi, mint a plazmatelevízióé. A világon jelenleg ez a legkisebb fogyasztású LCD HDTV, az eddigi legalacsonyabb fogyasztást majdnem a felére csökkentve.

A laposképernyős piac egyik vezető gyártójaként ismert LG, intelligensebb és energiatakarékosabb funkciók fejlesztésén dolgozik azért, hogy csökkentse televíziókészülékei energiafogyasztását. A televíziókat érintő környezetbarát és energiatakarékos megoldások terén számos újításról számolhat be a gyártó, bemutatta a világ legvékonyabb, LED-es háttérvilágítású televízióját, valamint új, fejlett és intelligens energiatakarékossági megoldásait. A „Smart Energy Saving Plus” elnevezésű intelligens energiatakarékossági technológia központi eleme az LG Intelligens Adaptív Fényérzékelője, amely a szoba színhőmérsékletét és fényviszonyait figyelembe véve állítja be a televízió háttérvilágítását. A távirányítóval elérhető funkció a fényerő vezérlésével optimális képminőséget biztosít, kevésbé fárasztja a szemet, és a felesleges fényerő csökkentésével energiát spórol, ezzel akár a felhasznált energia 70%-a is megtakarítható. Az LG LED-es háttérvilágítás tovább csökkenti az energiafogyasztást azáltal, hogy 240 külön részre osztja a képernyőt, melyek automatikusan és egymástól függetlenül szabályozzák a háttérvilágítást. Így tisztább, természetesebb képet kapunk, még akkor is, ha a képernyőn egyszerre láthatók erős fények és sötét árnyalatok. A „képernyőkikapcsoló” funkció segítségével zenelejátszás közben is kikapcsolható a képernyő, így szintén energiát takaríthatunk meg.

A gyártók állítása szerint mivel napjainkban a tévé az otthon fontos kelléke, nagyobb felelősséget éreznek az energiatakarékosabb és környezetbarátabb termékek megalkotása iránt. Akár így van ez, vagy inkább a tudatosabb szabályzók lehetősége, a pénzüket jobban megfogó vásárlók miatt, de a változás szele elérte ezt a szegmenst is. A piackutatással foglalkozó DisplaySearch globális előrejelzése szerint 2012-re a laposképernyős termékek körülbelül 70%-a rendelkezik majd környezetbarát jellemzőkkel, szemben a 2008-as 20%-al.

Kulcsszavak: környezetvédelem TV

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50