Deloitte Technology Fast 50: Tizedik helyen Magyarország leggyorsabban növekvő technológiai vállalata

forrás: Prím Online, 2016. október 23. 10:00

A Deloitte éves Technology Fast 50 rangsorán az IT és digitális megoldások területét képviselő cégek dominálnak, Közép-Európa ötven leggyorsabban növekvő technológiai vállalatának átlagos növekedési rátája pedig 2015-hez képest 560%-ról 1057%-ra nőtt. Az átlagos növekedés legutóbb 2012-ben haladta meg az 1000%-ot, ami egyértelműen alátámasztja a technológiai szektor növekedését és jelenlegi potenciálját.

A Deloitte 2016-ös közép-európai technológiai Fast 50 rangsora a 2012 és 2015 közötti időszakban elért árbevétel-növekedés alapján rangsorolja a vállalkozásokat. Az idei összevetésben az első tíz helyezett közül kilenc idén először került a listára; összesen 43 vállalat új szereplő, ami a technológiai szektor és a régió technológiai vállalatainak dinamikus változását is mutatja. Egyúttal a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatok növekedési üteme is gyorsabb, mint valaha: az átlagos növekedési ráta csaknem megduplázódott a tavalyihoz képest.

 

Az idei öt első helyezett is mind új szereplő a Fast 50 ranglistán. 2016-ban az abszolút győztes a lengyel technológiai, marketing és szoftvercég, a Codewise, amely elképesztő, 13 052%-os növekedést mutatott, jelentősen felülmúlva saját tavalyi, 4555%-os növekedését, amivel akkor a Rising Star kategóriában tudott győzedelmeskedni. Nem meglepő módon ezzel a növekedéssel a Codewise a Big Five-díjat is elvitte – kivételes teljesítmény ez egy olyan cégtől, amely tavaly még túl fiatal volt a Fast 50 rangsorhoz is. 

 

Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője elmondta: „Az idei rangsor átlagos 1057%-os árbevétel-növekedési rátája elég bizonyíték arra, hogy a közép-európai üzleti környezet az elmúlt időszakban igencsak pozitív hatással volt a piacra. A 2015-ös 560%-ról szinte megkétszereződött a növekedés, hiszen dinamikus fiatal cégek egy teljesen új generációja működik a piacon. Mindenképpen ki kell emelnem a Codewise fantasztikus eredményét. Elképesztő növekedésük önmagában is befolyásolhatta az átlagot, hatalmas teljesítmény, hogy Rising Star győztesből egy év alatt a Fast 50 és Big Five kategóriák győztesévé vált. Érdeklődéssel fogom kísérni a vállalat jövőjét, csakúgy, mint az idén a 10. helyen végzett, magyar INNOVATIX Kft., és az idén először meghirdetett, a Leginnovatívabb technológiáért járó díj nyertesének sorsát is.”

 

Az abszolút Fast 50 lista második helyezettje a CodiLime lengyel szoftvercég, ami bármely más évben nyertes lehetett volna kivételes, 5038%-os növekedési rátájával. (Érdekesség, hogy a tavalyi Rising Star kategóriában a CodiLime szintén második lett.) A Fast 50 harmadik helyén a cseh IT-szolgáltató, a Dataspring áll 3129%-os növekedéssel, a szlovák JUMP szoftverfejlesztő lett a negyedik (1965%), az ötödik helyen pedig – az idei egyedüli bosznia-hercegovinai pályázóként – szintén egy szoftvercég, az NSoft szerepel (1760%). 

 

Négy magyar cég a legjobb ötvenben

Az idei Fast 50 rangsorban tizenegy ország képviselteti magát: Lengyelország 17, Csehország 7, Horvátország 6, Szlovákia 5, Magyarország és Románia 4-4, Litvánia 3, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Szerbia és Szlovénia pedig 1-1 vállalattal. 

 

A tavalyihoz hasonlóan Magyarországról idén is négy cég került be az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat közé. A korábban is említett, vizuáltechnikával és új médiás megoldásokkal foglalkozó INNOVATIX Kft. 1070%-os növekedése a 10. helyre volt elegendő, rajta kívül a telekommunikációs fejlesztésének köszönhetően gyarapodó Endeavour Team Kft. (868%, 12. hely), az okostelefonos szoftvereket fejlesztő Attrecto Zrt. (764%, 17. hely) és a webáruházzal, valamint okosvilágítással és világítástervezéssel foglalkozó JCQ Hungary Kft. (479%, 30. hely) került fel az 50-es listára. 

 

Speciális kategóriák

A Rising Star rangsorban olyan vállalatok szerepelnek, amelyek még túl fiatalok ahhoz, hogy a Fast 50 abszolút kategóriájában induljanak, azonban alapításuk óta mutatott látványos növekedésük arra utal, hogy egyszer a közeljövőben szinte biztosan sor fog kerülni erre. (Ez idén be is bizonyosodott, hiszen 2015 első két Rising Star befutója, a Codewise és a CodiLime első és második helyezett lett a 2016-os Fast 50 rangsorban.) 

 

Az idei Rising Star-győztes a litván okoseszközgyártó, a Deeper, UAB, amelynek három év alatt elért növekedési rátája 3631%. A második a lengyel Phenicoptere (2370%-os növekedés), amely víz hozzáadásával újra felhasználható sminkeltávolítót fejlesztett. (A Rising Star kategória első tíz helyezettje között ez az egyetlen cég a biotechnológiai, nanotechnológiai és orvostechnológiai szektorból – minden egyéb szereplő az IT és digitális megoldások területét képviseli.) A harmadik helyezett pedig 1700%-os növekedésével a magyar B2B technológiai szolgáltató, az IncQuery Labs lett. 

 

A Big Five kategóriában azok a vállalkozások részesülnek elismerésben, amelyek ugyan a saját körülményeikhez képest dinamikusan fejlődnek, ám ahhoz már túl nagyok, hogy a százalékos növekedésüket tekintve a Fast 50 rangsorában szereplő kisebb cégek versenyezni tudjanak velük. Ahhoz, hogy egy cég ebben a kategóriában indulhasson, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint az összesített Fast 50 rangsor esetében, azzal az egyetlen kivétellel, hogy ez esetben a legutóbbi vizsgált évben, vagyis 2015-ben elért éves árbevételnek 25 millió eurót kell meghaladnia. Ezért is rendkívüli, hogy a Codewise a Big Five és a Fast 50 listán egyaránt első helyezést ért el. Döbbenetes, 13 052%-os növekedési rátája megelőzi az önmagában is kiváló 484%-os második helyezettet, a szlovák Aliter Technologies szoftvercéget. A harmadik helyezett a Pigu, UAB (171%), a litván online kereskedő, aki a 2015-ös Big Five listán második volt. 

 

Az idén a Leginnovatívabb technológiával új kategória is került a versenybe. Ez a díj olyan vállalkozásnak jár, amely lehet, hogy nem került az ötvenes listára, de egyedi és innovatív terméke vagy szolgáltatása forradalmi hatást gyakorolt a piacra, esetleg teljesen átalakította a korábbi működési modellt. 

 

Az első díjazott ebben a kategóriában a lengyel HiProMine lett, amely rovaralapú technológiát alkalmaz olyan területeken, mint a hulladékkezelés, az élelmiszergyártás, illetve az állati takarmány- és trágyagyártás. 

 

Iparágak

Az IT és digitális megoldások 41 résztvevővel dominálja a rangsort, míg a média és telekommunikáció 6, a tiszta technológia és energetika pedig 3 vállalattal jelenik meg. 2016-ban új szektorok is képviseltették magukat a Fast 50 programban: a biotechnológia, nanotechnológia és orvostechnológia (egy vállalat a Rising Star kategóriában).

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59