Optimizmus és digitális szemléletmód jellemzi a régió legnagyobb vállalatait

forrás: Prím Online, 2018. február 3. 12:17

A Deloitte 9. alkalommal megjelent közép-európai CFO felmérése a régió 12 országában közel 600 pénzügyi vezető megkérdezésével készült.

Pozitív gazdasági kilátások, mérsékelt kockázatvállalási hajlandóság

A Deloitte felmérése alapján a közép-európai pénzügyi igazgatók magabiztosabbak cégük gazdasági kilátásait illetően, mint az elmúlt három évben bármikor. Ennek a pozitivizmusnak a legfőbb oka a 2018-ra várt egészséges GDP növekedés: átlagosan 2,4 százalékos emelkedést prognosztizálnak, ami 0,5 százalékkal több, mint a 2017-re várt arány. 

 

Az általánosan bizakodó légkör ellenére több országban a gazdasági és pénzügyi bizonytalanság még mindig komoly tényező a közeljövő megítélésében. Éppen ezért a válaszadók jelentős többsége, közel 70 százaléka, továbbra sem kíván nagyobb kockázatot vállalni. 

 

A vállalatok felmérésben vizsgált bizalmi indexe enyhe emelkedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. Ez arra utal, hogy a CFO-k hisznek vállalatuk jó kilátásaiban, és az emelkedő árbevételben az elkövetkező év során.

 

Földvári Roland, a Deloitte CFO Program vezetője elmondta: „A felmérésből egyértelműen látszik, hogy Magyarországon a pénzügyi vezetők 2018-ra és az azt követő időszakra optimizmussal tekintenek – noha ezt a bizakodásra okot adó légkört némileg árnyalják olyan kihívások, mint a képzett munkaerő bevonzása és az általános üzleti költségek növekedése. Mindazonáltal, mintegy 10 évvel a globális válság kitörése után egyértelműen jóval bizakodóbb és optimista a pénzügyi igazgatók hangulata.” 

 

A robotikus folyamatautomatizálás egyre nagyobb teret nyer

A vállalati digitalizáció elterjedésének korában a CFO-k gyorsan felismerték, hogy a folyamatautomatizálás elkerülhetetlen, különösen a pénzügyi területen. Felmérésünk alapján azonban azt mondhatjuk, hogy a pénzügyi vezetők csupán 7 százaléka gondolja úgy, a pénzügyi funkció teljes mértékben felkészült a cég egyre növekvő digitalizációs igényére. Ez az arány nem meglepő módon leginkább a termelő, valamint a technológia, média és telekommunikációs (TMT) iparágakban magas. 

 

Abban a tekintetben azonban különböző állásponton vannak a CFO-k, hogy milyen mértékű költségmegtakarítást várhatnak a folyamatautomatizálástól. Míg a válaszadók harmada szerint a megtakarítás legfeljebb 10 százalék lesz, közel hasonló arányban vannak azok a vezetők, akik akár 10-40 százalékos költségcsökkenést is elérhetőnek tartanak.

 

Földvári Roland hozzátette: „A CFO-k meghatározó szereplői és aktív résztvevői a vállalati digitális stratégia kialakításának. Leginkább saját funkcionális területükön aktívak ebben a tekintetben, de egyértelműen fő fókuszterületként kezelik a digitalizációt. Digitális stratégiájuk fő elemeként a digitális üzleti folyamatok irányítását, a Big Data, azaz adatalapú működési modellek, alapján új adatelemzési megoldások kidolgozását és a pénzügyi funkció digitalizálását jelölték meg legtöbben.”

 

A felmérésről

Évente elkészített felmérésünk keretében a közép-európai térség legnagyobb és legbefolyásosabb vállalatainak pénzügyi vezetőit kérdezzük az őket érintő legfontosabb témákban, idén az alábbi területekre fókuszálva:

  • Gazdasági környezet
  • A cégek prioritásai és várakozásai
  • Pénzügyi prioritások
  • A pénzügyi funkció digitális átalakulása 

 

A 2018. évi CFO felmérésünk eredményei 12 közép-európai ország (Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) 584 pénzügyi vezetőjének véleményét tükrözi. A lekérdezést 2017. szeptember és november között végeztük. 

Kulcsszavak: Deloitte felmérés

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hírközlési kerekasztal: jövőálló megoldásokkal kell előkészíteni a 3G utáni világot

A 3G mobilhálózatok fölött eljárt az idő, az újabb generációs hálózatok felülmúlják ezt a technológiát a felhasználói élmény, a spektrum- és energiahatékonyság szempontjából is, mégsem lehet attól egyik napról a másikra búcsút venni. Erről szólt az az online kerekasztal-beszélgetés, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a távközlési szolgáltatók képviselői közösen vettek részt a távközlés világnapján megrendezett online szimpóziumon. Az eseményen a hírközlés előre látható trendjeit is elemezte egy előadásban az NMHH szakértője.

2021. május 17. 19:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15