Radiátorfestés egyszerűen, hatékonyan

forrás: Prím Online, 2024. július 1. 22:39

Egy régi, kopott, olykor rozsdás radiátor nem valami szép látvány. Azonban nem kell rögtön a cserére gondolnunk, ha ilyennel találkozunk. A megfelelő eljárással és kiváló minőségű hőálló festékkel könnyen megoldhatjuk a problémát. 

Festéket a radiátorra

 

Festékboltban a radiátorokhoz gyártott készítményekkel is találkozhatunk. Ha rászánjuk magunkat a festésre, érdemes egy egész hétvégét ennek szentelni. Ha pedig már így döntöttünk, akkor akár a kreativitásunknak is teret engedhetünk, így a klasszikus fehér helyett más színeket is választhatunk. Mondjuk a feketét vagy akár karakteresebb árnyalatokat is. A radiátornak nem kell mindig fehérnek lennie. 

 

 

A radiátorfestés lépéseit könnyedén össze tudjuk foglalni, az alapos előkészítés, a megfelelő, kiváló minőségű festék nyilván alapvetően szükségesek, de vajon mi kell még? 

 

A legfontosabb előkészületi lépések

 

Talán mondani sem kell, de mindenképp kapcsoljuk ki a radiátort, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak akkor kezdjünk bele a munkálatokba. Érdemes a nyári időszakra időzíteni, amikor nem kell fűteni, és a szellőztetés is jobban megoldható. 

 

A második fontos lépés, hogy készítsük elő a terepet. Nyissuk ki az ablakot a jó szellőzés érdekében, helyezzünk valamilyen védőfóliát a radiátor alá, hogy megvédjük a padlóburkolatot, és vegyünk fel maszkot, hogy megvédjük magunkat a portól. 

 

A radiátort egyébként nem szükséges levenni a falról a festéshez. Sokkal jobban járunk, ha egy darab kartont helyezünk a radiátor és a fal közé. Ragasszuk le továbbá a szabályozószelepeket és a légtelenítő szelepeket. 

 

Ezután jöhet a tisztítás. Meleg, mosószeres vízzel és nedves rongyokkal tisztítsuk le a radiátorokat, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ha már tiszta és száraz és van rajta rozsda, vagy a festék itt-ott levált, lepattogzott, akkor csiszoljuk le az érintett felületeket. 

 

A csiszolás után jöhet egy újabb takarítás, porszívózzunk fel, hogy pormentesen tudjunk ezután dolgozni. 

 

Alapozás és festés a tartósságért

 

Ha megfelelően előkészítettük a felületet, akkor jöhet az alapozás, érdemes korróziógátló alapozófestéket választani, így növeljük a radiátoraink élettartamát. Az alapozást hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután már csak a festés van hátra, amihez a szükséges ecseteket szintén be tudjuk szerezni a Piktorfestéktől. A nehezen hozzáférhető részeknél aeroszolos festékeket is használhatunk. 

 

Az első réteg lefestése után ismét várjunk a teljes száradásig, majd ha csíkos a végeredmény, jöhet egy újabb réteg. Amivel bánjunk azért csínján, ne hagyjuk, hogy a festék megfolyjon, mert ezeket a folyáscsíkokat később nem tudjuk majd kijavítani. 

 

A radiátorfestés nem is olyan nagy ördöngösség, azonban fontos, hogy ne kapkodjunk, szánjuk rá az időt, és minőségi anyagokat és eszközöket használjunk a lehető legjobb és legtartósabb végeredmény érdekében.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi a különbség az ütvefúró és a fúrókalapács között?

Sajnos gyakran keverik össze ezt a két szerszámgépet, pedig a technikai felépítésük és a felhasználási módjuk is erőteljesen eltér. Ha éppen új szerszámot akarunk vásárolni, egy komolyabb felújítást vagy építkezést tervezünk, jobb, ha először utánanézünk mi a különbség a két gépezet között.

2024. szeptember 1. 22:21

Mi kell a villanypásztor házilag történő telepítéséhez?

Ahhoz, hogy telepítsünk egy villanypásztort, nem kell feltétlenül szakembert felbérelnünk. Mivel technológiailag bonyolult rendszerről van szó, már az előkészületeknél is észnél kell azonban lennünk.

2024. szeptember 1. 22:17

Hasznos tippek az otthoni hajvágáshoz

Fontos számodra a jó megjelenés, de nincs időd folyamatosan borbélyhoz járni? Nagy eseményre készülsz, de már nincs szabad időpont a barberednél? Az alábbi trükkök segítségével akár otthon is meg tudod oldani a frizuraigazítást!

2024. szeptember 1. 22:05

A 18650-es Li-ion-akkumulátorok jellemzői és felhasználási területei

A Li-ion-technológiával rendelkező akkumulátorok napjainkban rendkívül elterjedtek, hiszen kompakt méretük ellenére is kimondottan nagy kapacitással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

2024. augusztus 20. 22:01

Élvezd a kert nyugalmát zárt kerítés mögött!

Amikor a családi házunkat körbevevő kerítésről döntünk, mérlegelni kell, hogy fogjuk-e, milyen rendszerességgel és milyen célra használni a kertet, továbbá milyen környéken helyezkedik el, milyen szomszédokkal körülvéve.

2024. augusztus 1. 22:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27