A 18650-es Li-ion-akkumulátorok jellemzői és felhasználási területei

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 20. 22:01

A Li-ion-technológiával rendelkező akkumulátorok napjainkban rendkívül elterjedtek, hiszen kompakt méretük ellenére is kimondottan nagy kapacitással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az Akku-Elemnél 18650-es Li-ion-akkumulátorok széles kínálata áll az érdeklődők rendelkezésére, amelyek megbízható, hosszan tartó működést garantálnak.

 
 
Miért pont a 18650?
 
A 18650 az akku méretére utal. 18 milliméteres átmérő és 65 milliméteres magasság/hosszúság jellemzi ezt a típust. Ez még mindig kifejezetten kompakt méretnek számít, azonban arányaiban jelentősen nagyobb, mint a sokak által ismert és elterjedt AA típus. Ennek köszönhetően jóval nagyobb kapacitással rendelkezik azoknál a termékeknél, ami bizonyos felhasználási területeken elengedhetetlen.
 
A technológia fejlődésével egyre nagyobb energiaigényű eszközök jelentek meg a piacon, ezeknek hosszú távú ellátására pedig nem minden esetben elegendőek az AA akkuk által biztosított kapacitás.
 
Védelemmel ellátott és védelem nélküli 18650 Li-ion-akkuk
 
Ebből a típusú akkumulátorból létezik védett és védelem nélküli változat is. A védelemmel ellátott termékek használata, valamint töltése is sokkal biztonságosabb, mint a beépített védelmi mechanizmusokkal nem rendelkező modelleké.
 
A védelmi áramkör képes megóvni a terméket a túltöltéstől, a túlzott kisütéstől, a túláramtól és a rövidzárlattól egyaránt. Szintén védelmet nyújt a túlmelegedéssel szemben, valamint a szivárgást és az esetleges robbanásveszély kialakulását is megakadályozza.
 
A védelemnek köszönhetően a használat és a töltési folyamat is sokkal biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Az akkumulátor megóvása a károsodásokkal szemben hosszabb élettartamot, és a kapacitásvesztés minimumra szorítását eredményezi.
 
A legkorszerűbb modelleket nem csak speciális töltővel lehet tölteni, ugyanis ezek USB-bemenettel vannak ellátva. Vásárlás után érdemes letesztelni, hogy a csatlakozó hibátlanul illeszkedik-e. Probléma esetén nem szabad erőltetni a töltést, egyszerűen vissza kell vinni a terméket, amit felár nélkül kicserélnek.
 
Felhasználási területek
 
Fontos tulajdonsága ezeknek a modelleknek, hogy nagy kapacitással és energiasűrűséggel rendelkeznek, így remek szolgálatot tesznek például kaputelefonokban, amikben így elegendő csak ritkán akkut cserélni.
 
Nagyobb energiaigényű eszközökben is kitűnően megállják a helyüket, régebben laptopokban is előszeretettel alkalmazták a 18650-es Li-ion-akkukat.
 
Manapság gyakran használják ezt a típust hordozható eszközökben, rádiókban, elemlámpákban vagy elektromos cigarettákban, mivel nem árt nekik a gyakori kisütés és töltés, vagyis nem jár számottevő kapacitásveszteséggel.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi a különbség az ütvefúró és a fúrókalapács között?

Sajnos gyakran keverik össze ezt a két szerszámgépet, pedig a technikai felépítésük és a felhasználási módjuk is erőteljesen eltér. Ha éppen új szerszámot akarunk vásárolni, egy komolyabb felújítást vagy építkezést tervezünk, jobb, ha először utánanézünk mi a különbség a két gépezet között.

2024. szeptember 1. 22:21

Mi kell a villanypásztor házilag történő telepítéséhez?

Ahhoz, hogy telepítsünk egy villanypásztort, nem kell feltétlenül szakembert felbérelnünk. Mivel technológiailag bonyolult rendszerről van szó, már az előkészületeknél is észnél kell azonban lennünk.

2024. szeptember 1. 22:17

Hasznos tippek az otthoni hajvágáshoz

Fontos számodra a jó megjelenés, de nincs időd folyamatosan borbélyhoz járni? Nagy eseményre készülsz, de már nincs szabad időpont a barberednél? Az alábbi trükkök segítségével akár otthon is meg tudod oldani a frizuraigazítást!

2024. szeptember 1. 22:05

A 18650-es Li-ion-akkumulátorok jellemzői és felhasználási területei

A Li-ion-technológiával rendelkező akkumulátorok napjainkban rendkívül elterjedtek, hiszen kompakt méretük ellenére is kimondottan nagy kapacitással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

2024. augusztus 20. 22:01

Élvezd a kert nyugalmát zárt kerítés mögött!

Amikor a családi házunkat körbevevő kerítésről döntünk, mérlegelni kell, hogy fogjuk-e, milyen rendszerességgel és milyen célra használni a kertet, továbbá milyen környéken helyezkedik el, milyen szomszédokkal körülvéve.

2024. augusztus 1. 22:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27