2004 a rádiós és webtelefon-technológiák sikeréve lesz?

Zsadányi Pál, 2004. február 8. 20:58
A szakterülethez csatlakozó korábbi négy rövidítéshez - a Wi-Fi, Bluetooth, GPRS, 3G jelszavakhoz - mostanában egy újabb is jött, a még erősebb bitcsöveket szolgáltató és ráadásul nagyobb hatótávolságú WiMax.
A WiMax tehát látszólag nyerőbb, mint a már gyökeret vert konkurensei, de ez a technikatörténetben nem mindig jelentett biztos jövőt. Néhány tulajdonságát érdemes jobban áttekinteni, mert a rossz tájékoztatás is oka lehet méltatlan sikertelenségének. Az átütő sikereket felmutató WiFi mindenesetre már a fejlettebb 3G technológiák terjedését is gátolja. Egyszerre annyi fajta rádiós technológia lépett a piacra, hogy azok mindegyike szinte kizárt, hogy elérje a megélhetéséhez szükséges penetrációt. És most jön egy, ami mindegyiket überelni tudja, beleértve a hagyományos, vezetékes kommunikációs technológiákat is.

Az IEEE 802.16 MAC WMAN szabvány

A WiMax, hivatalosan, az IEEE 802-es közeg-hozzáférési szabványcsomag 16-dik változatában definiált, közepes távolságú, szélessávú (WMAN) technológia. Hétszer olyan gyors, mint a legelterjedtebb WiFi. Továbbá, míg a WiFi 300 méterig nyújt stabil kapcsolatot, addig a WiMax 45 kilométerig, tehát egy vidéki régióban lehet hatalmas szerepe. Részben a szétszórtan elhelyezkedő alkalmazók, részben a nagy területen mozgó mobil eszközöket használók legkiválóbb szélessávú kiszolgálására. De általánosan alkalmas akár háztartások, intézmények vagy üzleti alkalmazók összekötésére és világhálós csatlakoztatására.

Mellesleg, a VoIP technológia révén akár webtelefonálást is megenged, bár ez a kommunikációs szolgáltatókat egyáltalán nem lelkesíti, hisz a világ bármely pontjára majdnem azonos díjazású telefonálást tesz lehetővé, és ma már HiFi minőségű is lehet! Egyértelműen látszik, hogy a WiMax nem a mai nagy, regionális koncessziók mentén élő kommunikációs cégek álma! A vezetékes szektornak különösen nem, de a konkurens rádiós technológiát üzemeltető szolgáltatóké sem. Ez elég alapos ok lehet a terjedésének a minden áron történő gáncsolására. Nos, a netpolgárok érdekérvényesítési törekvéseinek van itt óriási lehetőségei.

WiMax véd- és dacszövetség

A WiMax sikerét 2004-ben alapjaiban segítheti az a tény is, hogy olyan nagy nevek hoztak létre a terjesztésének a támogatására szövetséget, a már említett WiMax néven, mint az Intel, a Nokia és az Alcatel. A legfejlettebb WiMax rádiókommunikációs eszközök szállítója egyébként a Tel-Aviv központú Alvarion cég (amely 2001-ben a BreezeCOM és a Floware Wireless Systems egyesülésével keletkezett - világszerte 130 országon át uralmába hajtva a 2,4-től 28 GHz-es frekvenciatartományú rádiókommunikációs technológiákat). Az Alvarion a BWA (Business Wireless Access) eszközeiben az Intel 802.16a morzsáját használja a WiMax-os funkciók megvalósítására, az Intellel a múlt év közepén kötött megállapodása alapján. A megállapodásról kiadott Alvarion sajtóanyag explicite azt elemzi, hogy ez a technológiai irányzat az xDSL, a kábeles és a T1 szélessávú technológiák költséghatékony konkurenciáját képezheti.

WiMax Forum

A WiMax terjedését talán az is segítheti, hogy a szabványossági minősítő eszközök még azelőtt rendelkezésre állnak a WiMax Forum egyesülés keretében, mielőtt a gyártók szétzilálnák a technológiát az egyedi gyártmányaikkal, ahogy az korábban már sok technológia életét megkeserítette.

VoIP és a webtelefon terjedése gyorsul

Egyre több elemző jósolja azt is, hogy az alkalmazók észreveszik a szélessávú technológiák telepítése után a hagyományos telefontechnológiák lecserélésére egyre alkalmasabb VoIP világhálós hangátviteli rendszerek drámai költségcsökkentési lehetőségeit. Különösen a globalizáció más előnyeit is kereső világcégek eszmélnek gyorsan. Ugyanakkor ma már fix havi díjért előfizethető webtelefont használnak sokszor a hazájuktól távoli országban dolgozó utazó vagy bérmunkában dolgozó magánszemélyek is (például ilyen SPAM ajánlatok jönnek a 1CellNet szolgáltató holland ügynökeitől, amelyekben a náluk dolgozó szlovén, horvát, magyar vagy román stb. bérmunkások hazatelefonálási költségeinek csökkentését ígérik).

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50