2004 a rádiós és webtelefon-technológiák sikeréve lesz?

Zsadányi Pál, 2004. február 8. 20:58
A szakterülethez csatlakozó korábbi négy rövidítéshez - a Wi-Fi, Bluetooth, GPRS, 3G jelszavakhoz - mostanában egy újabb is jött, a még erősebb bitcsöveket szolgáltató és ráadásul nagyobb hatótávolságú WiMax.
A WiMax tehát látszólag nyerőbb, mint a már gyökeret vert konkurensei, de ez a technikatörténetben nem mindig jelentett biztos jövőt. Néhány tulajdonságát érdemes jobban áttekinteni, mert a rossz tájékoztatás is oka lehet méltatlan sikertelenségének. Az átütő sikereket felmutató WiFi mindenesetre már a fejlettebb 3G technológiák terjedését is gátolja. Egyszerre annyi fajta rádiós technológia lépett a piacra, hogy azok mindegyike szinte kizárt, hogy elérje a megélhetéséhez szükséges penetrációt. És most jön egy, ami mindegyiket überelni tudja, beleértve a hagyományos, vezetékes kommunikációs technológiákat is.

Az IEEE 802.16 MAC WMAN szabvány

A WiMax, hivatalosan, az IEEE 802-es közeg-hozzáférési szabványcsomag 16-dik változatában definiált, közepes távolságú, szélessávú (WMAN) technológia. Hétszer olyan gyors, mint a legelterjedtebb WiFi. Továbbá, míg a WiFi 300 méterig nyújt stabil kapcsolatot, addig a WiMax 45 kilométerig, tehát egy vidéki régióban lehet hatalmas szerepe. Részben a szétszórtan elhelyezkedő alkalmazók, részben a nagy területen mozgó mobil eszközöket használók legkiválóbb szélessávú kiszolgálására. De általánosan alkalmas akár háztartások, intézmények vagy üzleti alkalmazók összekötésére és világhálós csatlakoztatására.

Mellesleg, a VoIP technológia révén akár webtelefonálást is megenged, bár ez a kommunikációs szolgáltatókat egyáltalán nem lelkesíti, hisz a világ bármely pontjára majdnem azonos díjazású telefonálást tesz lehetővé, és ma már HiFi minőségű is lehet! Egyértelműen látszik, hogy a WiMax nem a mai nagy, regionális koncessziók mentén élő kommunikációs cégek álma! A vezetékes szektornak különösen nem, de a konkurens rádiós technológiát üzemeltető szolgáltatóké sem. Ez elég alapos ok lehet a terjedésének a minden áron történő gáncsolására. Nos, a netpolgárok érdekérvényesítési törekvéseinek van itt óriási lehetőségei.

WiMax véd- és dacszövetség

A WiMax sikerét 2004-ben alapjaiban segítheti az a tény is, hogy olyan nagy nevek hoztak létre a terjesztésének a támogatására szövetséget, a már említett WiMax néven, mint az Intel, a Nokia és az Alcatel. A legfejlettebb WiMax rádiókommunikációs eszközök szállítója egyébként a Tel-Aviv központú Alvarion cég (amely 2001-ben a BreezeCOM és a Floware Wireless Systems egyesülésével keletkezett - világszerte 130 országon át uralmába hajtva a 2,4-től 28 GHz-es frekvenciatartományú rádiókommunikációs technológiákat). Az Alvarion a BWA (Business Wireless Access) eszközeiben az Intel 802.16a morzsáját használja a WiMax-os funkciók megvalósítására, az Intellel a múlt év közepén kötött megállapodása alapján. A megállapodásról kiadott Alvarion sajtóanyag explicite azt elemzi, hogy ez a technológiai irányzat az xDSL, a kábeles és a T1 szélessávú technológiák költséghatékony konkurenciáját képezheti.

WiMax Forum

A WiMax terjedését talán az is segítheti, hogy a szabványossági minősítő eszközök még azelőtt rendelkezésre állnak a WiMax Forum egyesülés keretében, mielőtt a gyártók szétzilálnák a technológiát az egyedi gyártmányaikkal, ahogy az korábban már sok technológia életét megkeserítette.

VoIP és a webtelefon terjedése gyorsul

Egyre több elemző jósolja azt is, hogy az alkalmazók észreveszik a szélessávú technológiák telepítése után a hagyományos telefontechnológiák lecserélésére egyre alkalmasabb VoIP világhálós hangátviteli rendszerek drámai költségcsökkentési lehetőségeit. Különösen a globalizáció más előnyeit is kereső világcégek eszmélnek gyorsan. Ugyanakkor ma már fix havi díjért előfizethető webtelefont használnak sokszor a hazájuktól távoli országban dolgozó utazó vagy bérmunkában dolgozó magánszemélyek is (például ilyen SPAM ajánlatok jönnek a 1CellNet szolgáltató holland ügynökeitől, amelyekben a náluk dolgozó szlovén, horvát, magyar vagy román stb. bérmunkások hazatelefonálási költségeinek csökkentését ígérik).

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a munkaerő-piac Tindere

Négy rövid videó, pár alapinformáció megadása és már mehet is a jelentkezés a kiszemelt állásra – ennyire egyszerű és gyors lehet az álláskeresés az itthon egyedülállónak számító Pozi mobilalkalmazással. A megoldás a vállalkozások számára is nagy előnyöket tartogat, hiszen akár egy hét alatt lebonyolítható a toborzási folyamat az applikáció segítségével. 

2021. június 15. 12:28

Apák napja: négy extra hét az újdonsült apukáknak, ingyen beszélgetés és adat az ügyfeleknek

A törvényileg biztosított öt napon felül, további négy hét fizetett szabadságot biztosít a Telenor július 1-től azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy. A bejelentés a vállalat azon családbarát intézkedéseinek következő állomása, amelyek a dolgozók jól-létét, a munka és a magánélet egyensúlyának megtartását célozzák. A Telenor az ügyfeleknek apák napja alkalmából ingyen beszélgetést, a magyar-francia EB-meccs idejére pedig korlátlan adatforgalmat kínál. – Videó üzenet a Telenor vezérigazgatójától.

2021. június 14. 15:20

2022 végére a világon eladott minden második okostelefon 5G-s lesz

A realme, a világ leggyorsabban növekedő okostelefon-márkája és a Counterpoint Research közös tanulmányt jelentetett meg „Making 5G Global: Accessibility for All” címmel. Az anyag az 5G-s okostelefonok globális elterjedését, a jelenlegi piaci helyzetet, az 5G-evolúció műszaki trendjeit és az 5G elterjedésében élen járó márkákat és régiókat elemzi.

2021. június 11. 19:13

Magyarországra is megérkezett a teljes Mi 11 termékcsalád!

A Xiaomi tegnap egy magyar nyelvű online esemény keretein belül bemutatta a márka legújabb Mi 11 okostelefon-széria tagjait, a Mi 11i-t, a Mi 11 Lite 5G-t és a Mi 11 Lite-ot, valamint a Xiaomi prémium kategóriájának számító zászlóshajóját, a Mi 11 Ultra-t.

2021. június 11. 15:17

A mobilcsomagok átláthatatlansága tartja vissza az elégedetlen ügyfeleket a váltástól

Majdnem minden ötödik magyar elégedetlen a jelenlegi mobiltarifa-csomagjával, a váltás mégsem magától értetődő, derült ki egy friss reprezentatív kutatásból. A válaszadók szerint ennek elsősorban a díjcsomagok átláthatatlansága az oka (35 százalék), de az ügyintézés nehézkessége is a hátráltató tényezők között szerepel (22 százalék). Ennek eredményeként sok esetben az ügyfelek éves szinten akár több tízezer forinttal többet fizetnek, mint amennyit valójában fizetniük kéne. Egy új, BillKiller névre hallgató applikáció lehet a megoldás erre a problémára.

2021. június 11. 11:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40