A Qualcomm, a HP és a MySpace is csatlakozott a Symbian platformhoz

Milkovits Gábor, 2009. február 12. 20:25

A Symbian Alapítvány bejelentette, hogy a napokban a Qualcomm, a HP, a MySpace és további 11 cég is csatlakozott hozzájuk, ezzel 78-ra növelve a mobiltelefonos operációs rendszert és platformot támogatók számát.

A Symbian jelenleg magasan a piacvezető okostelefonos operációs rendszernek számít, annak ellenére, hogy az utóbbi időben erősödött a konkurencia a RIM Blackberry és az Apple iPhone részéről. A Nokia tavaly vásárolta ki tulajdonostársait az akkor még részvénytársaságként működő Symbianból, majd nyílttá tette a szoftver forráskódját és nonprofit alapítvánnyá alakította át a társaságot. A finn mobilgyártó akkor úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel felgyorsíthatja a szoftverfejlesztést, egyúttal pedig hamarabb tud megjelenni a piacon újabb és újabb készülékekkel. A lehetőség ugyanakkor kedvező a különféle partnercégeknek is, mivel a nyílt forráskódok alapján olcsóbban és könnyebben fejleszthetnek alkalmazásokat a platformhoz. A Qualcomm csatlakozása ennek ellenére meglepő, mivel a két cég korábban évekig pereskedett egymással vitatott technológiai szabadalmak felett.

A Nokia tervei szerint az alapítvány által fejlesztett első Symbian operációs rendszer még az idén napvilágot láthat, míg a teljes új platform jövő nyáron érkezik. A verseny kiélezett, mivel a Google szintén nyílt forráskódú Android mobilplatformja már a piacon van. A Symbiannak mindeddig 78 partnercéget sikerült összegyűjtenie, míg az Android tábor egyelőre lemaradásban van a maga 47 tagjával.

Kulcsszavak: Qualcomm HP MySpace Symbian

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17