A Qualcomm, a HP és a MySpace is csatlakozott a Symbian platformhoz

Milkovits Gábor, 2009. február 12. 20:25

A Symbian Alapítvány bejelentette, hogy a napokban a Qualcomm, a HP, a MySpace és további 11 cég is csatlakozott hozzájuk, ezzel 78-ra növelve a mobiltelefonos operációs rendszert és platformot támogatók számát.

A Symbian jelenleg magasan a piacvezető okostelefonos operációs rendszernek számít, annak ellenére, hogy az utóbbi időben erősödött a konkurencia a RIM Blackberry és az Apple iPhone részéről. A Nokia tavaly vásárolta ki tulajdonostársait az akkor még részvénytársaságként működő Symbianból, majd nyílttá tette a szoftver forráskódját és nonprofit alapítvánnyá alakította át a társaságot. A finn mobilgyártó akkor úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel felgyorsíthatja a szoftverfejlesztést, egyúttal pedig hamarabb tud megjelenni a piacon újabb és újabb készülékekkel. A lehetőség ugyanakkor kedvező a különféle partnercégeknek is, mivel a nyílt forráskódok alapján olcsóbban és könnyebben fejleszthetnek alkalmazásokat a platformhoz. A Qualcomm csatlakozása ennek ellenére meglepő, mivel a két cég korábban évekig pereskedett egymással vitatott technológiai szabadalmak felett.

A Nokia tervei szerint az alapítvány által fejlesztett első Symbian operációs rendszer még az idén napvilágot láthat, míg a teljes új platform jövő nyáron érkezik. A verseny kiélezett, mivel a Google szintén nyílt forráskódú Android mobilplatformja már a piacon van. A Symbiannak mindeddig 78 partnercéget sikerült összegyűjtenie, míg az Android tábor egyelőre lemaradásban van a maga 47 tagjával.

Kulcsszavak: Qualcomm HP MySpace Symbian

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Megújulnak a Vodafone mobil tarifacsomagjai

Megújítja a mobil tarifacsomagjait a Vodafone Magyarország. A vállalat a fogyasztói igényekkel összhangban döntött a lakossági, valamint a kis- és középvállalkozásoknak szóló tarifacsomagok megújítása mellett: az ügyfelek saját igényeik és szokásaik mentén választhatnak az elérhető árú korlátlan mobiladatot, korlátlan hívást vagy mindkét szolgáltatást kompromisszumok nélkül kínáló díjcsomagok közül. 

2024. április 5. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09