A kormány benyújtotta az elektronikus anyakönyv létrehozását célzó törvényjavaslatot

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 16. 09:29

A kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amelynek nyomán 2011. január 1-jétől létrejöhet a digitális anyakönyv rendszere - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a pénteki sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a törvényjavaslat célja, hogy a papíralapú, lokális anyakönyveket biztonságos központi, elektronikus alapú rendszer váltsa fel. Felidézte: Magyarország 1895-ben vezette be a papíralapú, települési szintű állami anyakönyvezést, és ez lényegében azóta változatlan, azaz minden anyakönyvi adatot papíron, könyvekben vezetnek. Ennek az is a következménye, hogy jelenleg ezek az anyakönyvi adatok hiteles módon csak ott érhetőek el, ahol az anyakönyvi eseményt rögzítették, de a XXI. században ez már nem elegendő.

Kiemelte: a kormánynak azt javasolja, hogy 2011. január 1-jétől jöjjön létre a digitális anyakönyv, úgy, hogy helyben megmaradjon a papíralapú másolat is. Mint mondta, a javaslat szerint 2011-től minden újszülöttet ebben a központi nyilvántartásban rögzítenének, de ez kevés ahhoz, hogy rövid időn belül létrejöjjön a magyarországi magyarok nyilvántartása elektronikus formában. Ezért ha bármilyen más anyakönyvi esemény is történik, azokat, illetve az ahhoz kapcsolódó korábbi adatokat is rögzítik az elektronikus rendszerben.

Az elektronikus anyakönyvi rendszer felállítása után az állampolgárok nemcsak a születési hely szerinti anyakönyvvezetőnél kérhetik a születési anyakönyvi kivonatukat, hanem az ország bármely okmányirodájában, anyakönyvvezetőjénél, ami meggyorsítja a szolgáltatást. A változtatás nyomán felgyorsul a hatóságok közötti ügyintézés is.

A kormány javasolja a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítását is annak érdekében, hogy a lakcím-bejelentési eljárás biztonságosabbá, egyszerűbbé váljon. A miniszter emlékeztetett rá: sokan aggódnak, hogy bárki bejelentkezhet a lakásukba, "csak alá kell firkálni a nevet a lakcímbejelentésen".

A változtatás nyomán annak a lakásába, aki ezt kéri, a jövőben csak akkor lehet bejelentkezni, ha a lakás tulajdonosa vagy haszonélvezője személyesen ott van a bejelentésnél vagy előzőleg elektronikusan hozzájárult ehhez az ügyfélkapun. A jövőben lehetőség lesz arra is, hogy aki ezt kéri, értesítést kapjon arról sms-ben vagy e-mailben, ha valaki bejelentkezik a lakásába.

A miniszter beszámolt arról is, hogy javasolják: a jövőben minden hatóság, mielőtt bárkinek hivatalos levelet küld, ellenőrizze, hogy a nála lévő cím egyezik-e a központi nyilvántartásban szereplő címmel, így a tervek szerint "pontosabb lesz a kézbesítés".

Az informatikai fejlesztés 1,6 milliárd forint európai uniós pénzből valósul meg.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17