GmBH-vá alakul a Siemens IT Solutions and Services (SIS)

Kovács Attila, 2010. szeptember 25. 16:06

A Siemens a terveknek megfelelően 2010. október 1-jei hatállyal önálló jogi személyiségű társaságba szervezi ki IT-szolgáltató részlegét, a Siemens IT Solutions and Services-t (SIS).

Az új vállalat SIS GmbH néven fog működni. Ezt világos és ügyfél-orientált felépítéssel indítják útra. A márciusi bejelentés értelmében a SIS üzleti egységeinek száma hétről háromra csökken: az ágazatok és régiók szerinti tagolású, világszerte működő értékesítésre, valamint az ezt támogató IT-Outsourcing és IT Solutions egységekre. A SIS GmbH hosszú távra megmarad a Siemens-szektorok (Energia, Ipar, Egészségügy) IT-szolgáltatójának és preferált IT-megoldáspartnerének, és mint ilyen, profitál az azok üzleti tevékenységből adódó ágazati know-how-ból.

Az elmúlt két évben a SIS forgalma jó egy negyeddel visszaesett. A Siemens ezért megkezdte a részleg újraorientálását, és a 2010-2012-es üzleti évekre 500 millió eurós beruházási célú összeget szándékozik rendelkezésére bocsátani, ami részben már meg is történt: tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történő beruházásokra 300 millió eurót állítottak be a SIS üzleti tervébe. Ezt a Siemens megfelelően figyelembe veszi a SIS GmbH, valamint annak bel- és külföldi leányvállalatai feltőkésítésének elszámolásánál. Ugyanide tartoznak, ill. így veszik tekintetbe a cég megoldás-portfóliójának átalakítására, munkatársak képzésére és stratégiai megrendelések ajánlattételi és induló ráfordításainak finanszírozására – az Outsourcing és a Solutions egységek részére – betervezett pénzeszközök. A további 200 millió eurót szükség szerint, kiegészítő – a SIS értéknöveléséhez hozzájáruló – témákra (mint pl. az outsourcing üzlet erősítésére), a szoftverüzlet kiépítésére, valamint szelektív akvizíciók és innovációk céljára nyújtják. Csak Németországban legalább 50 millió eurós beruházásokat terveznek. Eközben, mint bejelentették, az összesen 35 000 főt kitevő létszámot világszerte 4 200-zal kell csökkenteni – ebből 2000 németországi  munkahelyeket érint.

Az elérendő cél az SIS versenyképes kialakítása. A 2010-re kitűzött árbevétel 4,1 milliárd euró volt. A cégnek 2012-től vissza kell térnie a piacon szokásos szintű éves növekedési ütemre, és 2013-ra elérni az ágazatra jellemző profitrátát. 

A SIS GmbH a jogi értelemben vett önállósodás után is a Siemens 100%-os leány-vállalata marad. Stratégiai továbbfejlesztésére, ill. az IT- és szoftver-know-how konszernen belüli erősítésére középtávon különféle alternatívák jönnek számításba, amelyeket gondosan tanulmányoznak. Addig is azonban most a SIS GmbH sikeres „önálló lábakra állításának“ van prioritása.

Kulcsszavak: +céginfo SiS Siemens

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59