A Meego után a Symbian főnöke is otthagyja a Nokiát

Milkovits Gábor, 2010. október 21. 08:15

Habár a Symbian Alapítvány hivatalosan nem része a Nokiának, mégis érzékenyen érintheti a vállalatot, hogy távozik posztjáról az okostelefonos szoftvert fejlesztő társaság igazgatója, Lee Williams.

Williams „személyes okokkal” indokolta távozását, azonban elég kézenfekvő másra gyanakodni, tekintve a Symbian jelenlegi helyzetét. Habár a Nokia által nemrég felvásárolt, majd nyílt forráskódúvá tett szoftver még mindig piacvezető a mobiltelefonoknál, az okostelefonos szegmensben mára bőven beelőzött az iPhone és az Android. Ráadásul az új Symbian 3 a sorozatos halogatások miatt végül csak nemrég debütált, azok után, hogy a nyár végi verzió még enyhén szólva sok negatív kritikát kapott a szakmai tesztelőktől. Így viszont nem sikerült időben megelőzni a Microsoft új Windows Phone 7 rendszerét, amit egyébként előzetesen igen kedvezően méltattak a szakemberek.

Valószínűleg az sem lelkesíthette nagyon Williams-t, hogy a csapata által fejlesztett szoftvernek végül sejthetően csak másodhegedűs szerepet szán a Nokia. Az okostelefonoknál ugyanis az Intel-lel közösen megálmodott Meego a jövendő favorit, ami egyébként az Android-hoz és az iOS-hez hasonlóan Linux-alapú. Mostanra azonban itt is sok a bizonytalanság, tekintve, hogy a Meego és elődje, a Maemo mögött álló Anssi Vanjoki szintén otthagyja a Nokiát.
 

Kulcsszavak: Symbian CIO +céginfo Nokia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17