Klímacsúcs - A Google műholdprogrammal segíti az erdők védelmét

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 6. 16:10

Az esőerdők megóvása kérdésében az ipari és a fejlődő országok közötti nagyobb bizalom kialakulását kívánja segíteni a Google internetes óriás, amely az ENSZ mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferenciája alkalmából új műholdprogramot mutatott be.

Az őserdők megóvását célzó programok sikerének meghatározása mindig is nehéz feladatot jelentett az Amazóniához, Indonéziához vagy Kongóhoz hasonló térségekben: a fákat pusztító betegségek, a korrupció vagy éppen az illegális fakitermelés ugyanis olyan távoli és hatalmas területeket is fenyegetnek, amelyeket a tudósok nem tudnak elérni, hogy pontosan nyomon kövessék a helyszínen zajló folyamatokat.

 A programok hatékonysága azért fontos, mert az erdőirtásból származik az üvegházgáz-kibocsátás 17 százaléka - hívták fel a figyelmet szakemberek, akik a Google Earth Engine nevű programja révén most már pontosabb képet kaphatnak a trópusi erdők helyzetéről. Az internetes óriás amerikai és francia műholdak felvételeiből nyerhető adatokat számítási felhőben helyezi el, ami lehetővé teszi a tudósok számára, hogy saját gépeiken percek – sőt akár másodpercek - alatt lehívhassák és elemezhessék a pillanatnyi helyzetet, ahelyett, hogy órákat vagy napokat várnának az adatokra.

 A Google a tervek szerint karbonkereskedőknek, politikusoknak és kutatóknak is kínálni fogja a programot. Az esőerdők védelmére vonatkozó államközi megállapodások az utóbbi időben visszaestek, elsősorban az átláthatóság hiánya miatt, illetve azért, mert az Egyesült Államokban nem fogadták el az a klímatörvényt, amelytől a globális karbonkereskedelem fellendülését remélték.

 A klímakonferencián részt vevő tárgyalófelek abban bíznak, hogy a megegyezések révén haladást érhetnek el az erdőirtások visszafogásából adódó kibocsátás-csökkentés - az úgynevezett REDD program - területén. E rendszer keretében a tehetős államok alapot hoznának létre a szegényebb országok - Brazília, Indonézia, és olyan afrikai államok, mint Ruanda - megsegítésére, hogy megóvják és helyreállítsák az esőerdőket. Az Egyesült Államok, Japán, Norvégia és más ipari országok a tavalyi koppenhágai klímacsúcson 3,5 milliárd dollárt ajánlottak fel a REDD felfejlesztéséhez. A jövőben még nagyobb összeg érkezhet a program támogatására.

 A Természetvédelmi Világalap (WWF) egyik szakértője szerint a műholdas elemzési módszer révén jelentősen csökkennének a fölfelszíni megfigyelés költségei, emellett nagyobb bizalom alakulhatnak ki az országok között.

 A Google.org - a vállalat jótékony kezdeményezésekkel foglalkozó részlege - 10 millió órányi komputeridőt bocsát a fejlődő országok rendelkezésére az Earth Engine programból az elkövetkező két évben.
 

Kulcsszavak: környezetvédelem Google

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése, megérkezett BESS

Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését. 

2024. május 25. 10:43

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17