Már a levegőben a 4G jelei

Galvács László, 2011. október 10. 07:11

Szolgáltató és több száz felhasználó közösen tesztelheti a Magyar Telekom legújabb, negyedik generációs mobilhálózatát Budapesten. A kétéves előkészület után már a folytatás is látható: 2012. január 1-jén a 4G/LTE technológián alapuló kereskedelmi mobilinternet-szolgáltatást is elindítja a T-Mobile.

„Küldetésünk, hogy a mobiltechnológia legújabb fejlesztési eredményeit és a valódi szélessávot ne csak hozzáférhetővé, hanem élvezhetővé is tegyük” – hangsúlyozat Christopher Mattheisen a 4G próbaüzemének elindításakor. Ezzel arra utalt a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, hogy bár a mobilinternet már régóta nem ismeretlen fogalom, sőt a modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú szolgáltatás is, ám a most debütáló 4G/LTE technológia a nagy le- és feltöltési sebességével, valamint a lecsökkent késleltetési idővel a mobilkommunikáció új korszakát nyitja meg.

Az online alkalmazások és játékok könnyebb használatának, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek gyorsabb letöltésének, valamint több program egyidejű, problémamentes futtatásának élményét már most megtapasztalhatják azok az ügyfelek, akiknek lakó-, illetve munkahelyén elérhető a 4G/LTE képes hálózat. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein van lehetőség, de a mostani 80db állomás számát a tervek szerint az év végére nagyjából megháromszorozza a Telekom, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét.

Az első LTE teszteket a 2009 októberében kezdték meg a T-Mobile és az Ericsson szakemberei a szolgáltató Szerémi úti központjában. Az ún. maghálózat (Core Network) elemeit már 2009 decemberében beüzemelték, majd 2010 tavaszán egy, a XI. kerület egy részét lefedő LTE hálózatot építettek ki, ősszel pedig a teszthálózat lefedettségét kiterjesztették az V. kerület egy részére is. A tapasztalatok azt igazolták, hogy az LTE a sűrűbben lakott és a kevésbé beépített területeken egyaránt képes megfelelni a mobil adatátvitel terén mutatkozó rohamosan növekvő igényeknek.
A Telekom nem kíván zsákbamacskát árulni. A következő szűk három hónapban a szolgáltató és partnervbállalatai, az Ereicsson és a Cisco mérnökei saját valamint az ügyfelek tényleges tapasztalataira és visszajelzéseire építve tökéletesítik a technológiát, finomítják a rendszer működését. Ám a szolgáltatási palettán 2012. január 1-jén újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomag fő paramétereit már most elárulták. Eszerint a Net&Roll korábbi változataihoz képest az új, havi 11990 forintos ajánlatban mintegy duplájára nő az adatmennyiség (40 GB) és a garantált letöltési sebesség (4 Mbps). (Az elérhető maximális sebesség akár 21 Mbps is lehet, de ez függ a használt készülék képességétől, illetve a rádiós és forgalmi körülményektől.)

A T-Mobile Net&Roll díjcsomag-családja

Kulcsszavak: LTE UMTS T-mobile-hu

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09