Már a levegőben a 4G jelei

Galvács László, 2011. október 10. 07:11

Szolgáltató és több száz felhasználó közösen tesztelheti a Magyar Telekom legújabb, negyedik generációs mobilhálózatát Budapesten. A kétéves előkészület után már a folytatás is látható: 2012. január 1-jén a 4G/LTE technológián alapuló kereskedelmi mobilinternet-szolgáltatást is elindítja a T-Mobile.

„Küldetésünk, hogy a mobiltechnológia legújabb fejlesztési eredményeit és a valódi szélessávot ne csak hozzáférhetővé, hanem élvezhetővé is tegyük” – hangsúlyozat Christopher Mattheisen a 4G próbaüzemének elindításakor. Ezzel arra utalt a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, hogy bár a mobilinternet már régóta nem ismeretlen fogalom, sőt a modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú szolgáltatás is, ám a most debütáló 4G/LTE technológia a nagy le- és feltöltési sebességével, valamint a lecsökkent késleltetési idővel a mobilkommunikáció új korszakát nyitja meg.

Az online alkalmazások és játékok könnyebb használatának, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek gyorsabb letöltésének, valamint több program egyidejű, problémamentes futtatásának élményét már most megtapasztalhatják azok az ügyfelek, akiknek lakó-, illetve munkahelyén elérhető a 4G/LTE képes hálózat. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein van lehetőség, de a mostani 80db állomás számát a tervek szerint az év végére nagyjából megháromszorozza a Telekom, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét.

Az első LTE teszteket a 2009 októberében kezdték meg a T-Mobile és az Ericsson szakemberei a szolgáltató Szerémi úti központjában. Az ún. maghálózat (Core Network) elemeit már 2009 decemberében beüzemelték, majd 2010 tavaszán egy, a XI. kerület egy részét lefedő LTE hálózatot építettek ki, ősszel pedig a teszthálózat lefedettségét kiterjesztették az V. kerület egy részére is. A tapasztalatok azt igazolták, hogy az LTE a sűrűbben lakott és a kevésbé beépített területeken egyaránt képes megfelelni a mobil adatátvitel terén mutatkozó rohamosan növekvő igényeknek.
A Telekom nem kíván zsákbamacskát árulni. A következő szűk három hónapban a szolgáltató és partnervbállalatai, az Ereicsson és a Cisco mérnökei saját valamint az ügyfelek tényleges tapasztalataira és visszajelzéseire építve tökéletesítik a technológiát, finomítják a rendszer működését. Ám a szolgáltatási palettán 2012. január 1-jén újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomag fő paramétereit már most elárulták. Eszerint a Net&Roll korábbi változataihoz képest az új, havi 11990 forintos ajánlatban mintegy duplájára nő az adatmennyiség (40 GB) és a garantált letöltési sebesség (4 Mbps). (Az elérhető maximális sebesség akár 21 Mbps is lehet, de ez függ a használt készülék képességétől, illetve a rádiós és forgalmi körülményektől.)

A T-Mobile Net&Roll díjcsomag-családja

Kulcsszavak: LTE UMTS T-mobile-hu

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59