Állami megrendelésekben reménykedik az IT-szakma

forrás Prim Online, 2011. november 23. 20:27

Élénk érdeklődés mellett ért véget szerda délután Balatonfüreden a második Informatika a Társadalomért Konferencia, ahol több mint ezer vendég – közigazgatási, kormányzati vezetők, informatikai vállalkozások és civil szervezetek képviselői – tárgyalták meg az elektronikus közigazgatás aktuális kérdéseit. Az előadókat (vagy legalábbis jelentős részüket) többnyire az optimizmus, a hallgatóságot (vagy a hallgatóság nagy hányadát) némiképp a szkepticizmus jellemezte: az állam képviselői azt hangsúlyozták, hogy az informatika ma már a közigazgatás működésének alapfeltétele, a bejelentkezett, nem egy esetben szponzori szerepet is vállaló IT-vállalkozások azonban az előbbi állítás komplementerét is érzik:  szerintük az állami megrendelések jelentenék az IT vállalkozások létének alapfeltételét...

Az alábbiakban közreadunk a kétnapos tanácskozás előadásainak és fórumainak sorából néhány vezérgondolatot.

 

Soltész Attila, az INFOTÉR Egyesület elnöke nyitóbeszédében elmondta: ma már nem az informatika szükségessége a kérdés, hiszen az a közigazgatás minden feladatában központi szerepet tölt be. Előrelépést abban kell elérni, hogy az összes minisztérium a feladatai ellátása során a legfelsőbb szinten foglalkozzon az informatikai eszközök, rendszerek alkalmazásának lehetőségével, hiszen azokat hatékonyan és eredményesen ellátni csak infokommunikációs eszközökkel lehetséges. Soltész Attila elismerte az elmúlt egy év konszolidációs eredményeit a kormányzati informatika területén, valamint sürgette az uniós forrásból finanszírozott központi informatikai fejlesztések megvalósítását.

 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke követendő példaként emelte ki azokat a közigazgatási szerveket – egyebek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt –, ahol olyan informatikai beruházások valósultak meg, amelyek nélkül ezek a szervezetek nem tudnák teljesíteni a vállalt céljaikat. Sok területen azonban csak felületesen használják ki az információtechnológia adta lehetőségeket, pedig ezek alkalmazása hatékonyabb működést és akár több tíz milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak.

 

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az információtechnológia eredményeként említette, hogy amióta a gazdák ügyfélkapun vagy telefonon is eleget tehetnek bejelentési kötelezettségüknek, duplájára nőtt az idényjellegű foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban.  A tárcánál és a háttérintézményeinél kiemelt szerepet kapnak az informatikai alkalmazások, különösen a támogatások igénylésében.

 

Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédében kiemelte: az online elérhető lakossági közszolgáltatások száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, és ezzel az uniós szintet is elérte Magyarország. Erős lemaradás figyelhető meg azonban az üzleti szektorban alkalmazott online megoldások terén és az internetes vásárlásokban is.

 

Khalil Rouhana, a Digitális Menetrend magyarországi nagykövete hazánk szélessávú lefedettségét jónak ítélte meg, de úgy vélte, a 2020-ra megvalósítandó elvárások teljesítéséhez a használatban és az e-közigazgatási szolgáltatások terén még sok a tennivaló.

 

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte a kormányzati informatika szervezeti és technológiai konszolidációjának és az állami nyilvántartások összehangolásának fontosságát.

 

Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára a konferencián elmondta, hogy hathatós lépéseket tesznek a közigazgatási rendszerek együttműködésének erősítéséért és az állami nyilvántartások minőségének javításáért. A konferencián megerősítette, hogy rövidesen el szeretnék indítani a kistelepülések polgármesteri hivatalait segítő központi informatikai rendszer fejlesztését ún. ASP-modellben.

 

Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke a szabványosítás első jelentős lépéseként bejelentette, hogy a jövő évtől már találkozhatunk a nemzeti egységes kártyarendszer első eredményeivel. A rendszerben elsőként a kormánytisztviselői és az oktatási kártyacsaládot vezetik be.

 

A konferencián terítékre kerültek az egyes ágazatok informatikai elképzelései is. A modernizáció, az infokommunikációs eszközök elterjesztése és alkalmazása mellett szállt síkra Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár és Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is. A konferenciát Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke zárta.

 

A rendezvényen  kiállítóként vett rész a több tucat infokommunikációs vállalkozást tömörítő  Mobilitás és Multimédia Klaszter; a miniexpón a magyarországi mobil- és multimédiás technológiák újdonságait állították ki.

Kulcsszavak: Infotér konferencia IVSZ

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09