Még több MÁV-kocsiban lesz Wi-Fi

Bővül az InterCity és elővárosi vonatok köre

Czipperer Dia, 2013. március 14. 14:44

Még több vonaton lesz elérhető az ingyenes Wi-Fi, így évente akár ötmillió utas veheti igénybe a szolgáltatást. A MÁV-Start Zrt. a fejlesztésekről és a további tervekről sajtótájékoztatón számolt be.

A MÁV-Start Zrt. nem titkolt célja a versenyképes növekedés, amelyhez az is hozzátartozik, hogy az InterCity és az elővárosi vonatokon a Wi-Fi lefedettséget 100%-osan elérhetővé tegyék. A munkálatok folyamatosan zajlanak, így a kitűzött cél egyre közelebb kerül az utasokhoz is.

 

A mai sajtótájékoztatón Ungvári Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója és Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese számolt be arról, hol tart most a mobil szélessáv-lefedettség.

 

Ungváry Csaba (balra) és Rékasi Tibor (jobbra)

 

A mai napon újabb 31 internetezésre alkalmas vasúti kocsi lép be a sorba – a bővítésnek köszönhetően mától a budapesti, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki és pécsi utasok egy része is internetezhet a vonatokon –, a cél pedig mind a 735 érintett jármű wi-fivel történő felszerelése. Minden érintett kocsi, illetve motorvonat munkálatait várhatóan július 30-ig fejezik be a műhelyekben, így naponta csaknem nyolcszáz közlekedő vonaton lesz elérhető a legújabb fejlesztés.

 

Ha mindez megtörténik, akkor e tekintetben a MÁV-Start Zrt. élvonalbeli szerepet tölt majd be Európában, hiszen – ahogy Ungvári Csaba elmondta, a környező országokban nincs még egy olyan vasúttársaság, amely ilyen mértékű lefedettséget biztosítana.

 

A vonatokon elérhető szolgáltatással minden munkához, kapcsolattartáshoz szükséges oldalt elérhetnek az utazók, viszont – értelemszerűen – a különféle letöltő, videómegosztó oldalakhoz nem férhetnek hozzá.

 

A MÁV-Start és a T-Systems Magyarország munkája olyannyira közös e tekintetben, hogy a MÁV gépészeti munkatársai is dolgoznak azon, hogy a kocsikban elérhető legyen a szolgáltatás. A szerelési munkálatokat ugyanis a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. illetve a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. végzi.

 

Ungvári Csaba úgy nyilatkozott a folyamatosan zajló fejlesztésekről, hogy szeretnék, ha az utasok számára az utazás élmény lenne, valamint azt, ha ezt az időt minél hasznosabban és kényelmesebben tudnák eltölteni – ennek egy fontos része az ingyenes wi-fi szolgáltatás.

 

Egy próbaszerelvényen volt lehetőség kipróbálni a szolgáltatást

 

Felmerült a kérdés, hogy vajon mennyibe kerül mindez? Hiszen nem csak a fejlesztésekről beszélünk, hanem a beszerelési munkálatokról, valamint a szolgáltatás rendelkezésre állásáról is.  Ungvári Csaba elmondta, hogy a fejlesztések értéke körülbelül 100 millió forint – ebben a munkatársak ideje is benne van –, valamint a szolgáltatásnak van havidíja is (4260 forint), amelyet kocsinként fizet a MÁV – tette hozzá Rékasi Tibor.

 

A járművekben igénybevehető szolgáltatás maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ami felveti a kérdést, hogy vajon mennyi a garantált? Erről kérdeztem Rékasi Tibort, aki elmondta, hogy a minimum sebesség igazából csak egy technikai paraméter, ami 14 Kbps. Ez azt jelenti, hogy a rendszert úgy tervezték, hogy egy átlagosan jó internetelérési élményt tudjanak mindenkinek nyújtani. „Ha óriási csúcsforgalom van, akkor kicsit lassabb lesz, de a tesztek során azt sikerült bizonyítani, hogy a pénteki-vasárnapi csúcsok alatt is mindenki kielégítő módon tudott internetezni” – tette hozzá. Azért nem engedélyezik a nagy sávszélességet igénylő videómegosztó oldalakat, hogy mindenki számára folyamatos szolgáltatást biztosítsanak.

 

Azért lássuk be, a 14 Kbps nem tűnik túl soknak, így felvetődött bennem a kérdés, vajon nem fordul elő csúcsforgalomban – amikor a hálózat egyébként is túlterhelt –, hogy szétkapcsol az internet? Ennek kapcsán kifejtette, hogy a szolgáltatás 90 %-os elérési garanciát biztosít, ami azt jelenti, hogy a wi-fin túl már 3G-s mobilinternethez kapcsolódnak, így csak olyan helyeken fordulhat elő a szétkapcsolás veszélye, ahol nincsen mobilinternet lefedettség, vagy alagutakban – de 10-15 másodperc után automatikusan frissül az adott oldal.

 

Az eddigi tapasztalatok és mérések az utasok elégedettségét igazolják, és azt, hogy egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. A járművek köre folyamatosan bővül, bár a gyorsvonatok kérdésében még nem született döntés, de az említett járatokon júliustól teljes mértékben élvezhetik majd az utasok a vezetéknélküliséget.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50