A kiwwi az árbevétel-megosztás gyors bevezetését kéri

, 2001. május 28. 17:55
A kiwwi - több mint 80 ezer internetfelhasználó képviseletében - arra kéri az Országgyűlést és a döntéshozókat, hogy az egységes hírközlési törvény hatályba lépése előtt vezessék be az internetszolgáltatók és a távbeszélő szolgáltatók közti árbevétel-megosztásról szóló törvényt.
A kiwwi ingyenes internetszolgáltatása több mint 80 ezer embernek biztosít lehetőséget arra, hogy lépést tartson a gyakran emlegetett „információs korszak”-kal. Független kutatók előrejelzései szerint az év végéig további 200 ezer ember használja majd a különböző ingyenes internet-hozzáférési lehetőségeket Magyarországon, tovább csökkentve ezzel hazánk lemaradását ezen a téren. Nyugat-Európában, illetve Csehországban a távközlési cégek értékelik, hogy az internetszolgáltatók forgalmat generálnak távbeszélő hálózatukon és az ebből származó bevételt megosztják az internetszolgáltatókkal. Az árbevétel-megosztás bevezetésével például Csehországban sem kellett a távközlési liberalizációig várni.

A kiwwi üdvözli a kormány és az Országgyűlés hasonló rendszer magyarországi bevezetésére irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor aggódik az árbevétel-megosztási rendszer bevezetésének időpontja miatt. A jelenlegi tájékoztatás szerint ez az időpont egybeesne az egységes hírközlési törvény (ehtv.) hatályba lépésének időpontjával (2001. december 23.), így 2002 kora nyár előtt nem lenne gyakorlati hatása.

A jelenlegi törvénytervezet elismeri az internetszolgáltatók hozzájárulását a hazai információs társadalom kialakulásához, és azt, hogy az internetszolgáltatók tevékenységükkel árbevételt generálnak a helyi távbeszélő szolgáltatók számára. A tervezet ugyanakkor nem teszi lehetővé az árbevétel-megosztás azonnali bevezetését, mely azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók még egy évig nem élhetnek a törvény által is elismert jogukkal és nem részesülhetnek az általuk generált forgalomból származó bevételből.

A kiwwi, mely mint ingyenes szolgáltató különösen érintett az ügyben, ma kérelmet juttatott el a döntéshozókhoz, melyben kéri, hogy az árbevétel-megosztásról szóló törvény már júliusban lépjen hatályba, hogy ne kerüljön veszélybe több tízezer fiatal internet-hozzáférése.

Kulcsszavak: kiwwi EHT +legfontosabb jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50