Kiépülőben a kormányzati gerinchálózat

Kovács Attila, 2002. február 26. 14:13
Az összességében 1200 végpontos Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) budapesti végpontjainak a bekapcsolása várhatóan márciusban, a vidéki gerinchálózat átadása pedig májusban befejeződik – tudták meg a sajtó képviselői az IKB február 26-i sajtótájékoztatóján.
A mai napig a végponti eszközök forrásigénye 550 millió forintot tett ki, a leendő szolgáltatásért fizetendő díj 450 millió forint lesz az első évre. Az EKG alapvetően MPLS/IP alapú technológiára épül. Nem azonos a budapesti, illetve a vidéki hálózati infrastruktúra: a fővárosban 155 Mbit/s-os SDH-t és Ethernetet alkalmaznak, míg vidéken 622 Mbit/s-os, az FDDI-hez hasonló Cisco DPT (Dynamic Packet Transfer) kétirányú duplahurok technológiával valósul meg az EKG. A vidéki hálózatban biztonsági okok miatt összesen hat darab (közte két ún. áthidaló) gyűrűt építenek ki. Idén összesen mintegy 400 intézményt kívánnak a gerinchez kapcsolni, 2003-ban további 400 bekötése a feladat.

A gerinchálózat az államigazgatási munka belső igényei infrastruktúrájának biztosítása mellett az állampolgárok számára történő magas szintű szolgáltatások nyújtásának is kulcseleme, az elektronikus ügyintézés infrastruktúrájának megteremtésével – mondta a tájékoztatón Cserey Kálmán, az IKB hálózati főosztályának a vezetője. Kleinheinz Gábor, az IKB elektronikus kormányzati főcsoportfőnöke pedig azt emelte ki, hogy mára a technológia e téren is olyan megoldást nyújt, ami jelentős, egy nagyságrendnyi megtakarítást eredményez.

Kulcsszavak: IKB hálózat +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36