A bulgár állami telefontársaság eladási feltételei

MTI Sajtóadatbank, 2002. február 28. 10:40
A bolgár BTC országos telefontársaság privatizációs pályázatán olyan szakmai befektetők indulhatnak, amelyek fő tevékenységükből tavaly legalább 500 millió euró bevételt értek el, és több mint 2 millió előfizetőjük volt - egyebek mellett ezeket a feltételeket fogják javasolni a kormánynak és a parlamentnek a koalíciót alkotó pártok.
A tervezet az esetleges pénzügyi befektetőknek 300 millió euró feletti kezelt vagyon meglétét írja elő. Minimálárat nem határoznak meg a BTC eladására.

A bolgár kormány a cég 65 százalékát tervezi meghirdetni szakmai és pénzügyi befektetőknek, de egy vétójogot biztosító aranyrészvényt magánál akar tartani. A vevőnek opciója lesz a harmadik bolgár mobiltelefon-engedély megszerzésére is, de ha a sikeres pályázó ez utóbbira is igényt tart, akkor erre az első fordulóban külön ajánlatot kell benyújtania.

A BTC-ből 20 százalékot közvetlenül a tőzsdén akarnak értékesíteni, elsősorban a halódó értékpiac felélesztésére. A szófiai tőzsde részvényforgalma tavaly egész évben 72 millió dollár volt.

A privatizáció tanácsadója a Deutsche Bank. DB-források a Reutersnek azt mondták, hogy a bank 10 olyan cégről állított össze listát a kormány számára, amelyek érdekeltek lehetnek a tranzakcióban; a listán szerepel a Matáv is. Plamen Petrov közlekedési miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a listán szereplő vállalatoknak várhatóan csak a fele ad be pályázatot.

A BTC monopolhelyezte a vezetékes piacon 2003-ban jár le. A cég tavalyi profitját elemzők 80 millió dollár körülire várják; ez 37 százalékos növekedés lenne az egy évvel korábbi eredményhez képest.

Kulcsszavak: +céginfo BTC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50