Olcsóbb és gyorsabb

Oracle fürtökben

, 2002. szeptember 10. 04:59
Jó néhány éve már annak, hogy az Oracle megarendezvényén, az OracleWorldön (korábban Oracle OpenWorld) az NC-ről zengtek dicshimnuszokat az előadók. A hálózati számítógép azóta csöndben kimúlt - egyesek szerint ez talán túlzás, inkább csak megtalálta szűk piacát -, az idei, Koppenhágában nyár elején megrendezett OpenWorldön már az adatbázisoké és az alkalmazáskiszolgálóké volt a főszerep. Ennek megfelelően a Microsoftnak is sokkal kevesebb kritika jutott, ám nem úgy az IBM-nek, az Oracle ugyanis első számú ellenlábasát már a "kék óriásban", pontosabban annak adatbázis- és fürtözési megoldásaiban látja.
Sok lúd disznót győz

Mióta az informatika recessziós korszakát éli - idestova jó másfél éve -, még az éves szinten dollármilliárdos forgalommal rendelkező nagyok is rákényszerülnek az üzletimodell-váltásra, de arra mindenképpen, hogy az általuk forgalmazott termék kapcsán ne csak a hatékonyság növekedését és a beruházás jövőbeni megtérülését, hanem az azonnali megtakarításokat is hangsúlyozzák. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója előadásának legelején mindjárt fel is tette a kérdést: "Miért vásároljunk (adatbázis- és/vagy alkalmazáskiszolgálónak) drága IBM-szervereket, amikor 4-8 olcsó PC-t összekötve ugyanolyan vagy még gyorsabb szervert tudunk munkára bírni?" Ráadásul, mint az Oracle első embere elmondta, habár az IBM szerverei egy sima PC-vel összehasonlítva sokkal megbízhatóbbak, ám nyolc PC-t fürtbe kötve már az utóbbi lesz a megbízhatóság nyertese.

A fürtözési technológia újabb felvirágoztatása érdekében - és hogy a "vashoz" szükséges "lágy áru" se legyen drága - az Oracle már szövetségesre is talált az egyik legismertebb Linux-disztribútor személyében. A RedHattal karöltve olyan fájlrendszert (Cluster File System) fejlesztett ki, amelynek révén a Linux teljesen felnőtt, vagy ha úgy tetszik, készen áll bármilyen megmérettetésre. A népszerű Oracle 9i adatbázis-kezelő 2. verziója mellé megvásárolható Oracle 9i Real Application Cluser segítségével a rendszereiket folyamatosan fejlesztő, bővítő vállalatok, illetve szervezetek akár egyetlen olcsó számítógéppel is elindulhatnak, és a gépek számának növelésével - az alkalmazások bárminemű módosítása nélkül - könnyedén lépést tarthatnak a kapacitásigény növekedésével. A rendszerhez hozzáadott minden új számítógép - amellett, hogy növekszik a teljesítmény - fokozza a redundanciát, s ennek megfelelően a biztonságot is. "Az Oracle 9i Real Application Cluser szinte korlátlan méretezhetőséget és folyamatos rendelkezésre állást biztosít, ráadásul - szemben az IBM nem mainframe-en futó DB2-es megoldásával - ezt gyakorlatilag minden kereskedelmi forgalmú alkalmazás számára lehetővé teszi" - mondta Ellison, aki ezt követően az Oracle 9i második verziójának legfrissebb újdonságait is bemutatta.

Új világrekord

A 9i R2 - amelynek gyökerei 25 évre nyúlnak vissza - új funkciókat kínál a rendelkezésre állás, az adattárházak, valamint a natív XML-szolgáltatások terén. Ezen új funkciók egyike az integrált adatraktározás és -elemzés, az Oracle Data Guard és a 2. verzióban új szolgáltatásként megjelenő Oracle XML DB, amely a szervezet teljes információs vagyonát - az XML-ben írt internetes tartalomtól egészen az SQL alapú tranzakciókig - összefogja. Itt van tehát egy ígéretes adatbázis-fürtözési megoldás, amelynek megvalósítása ezenfelül - jelentős részben a Linuxnak köszönhetően - még alacsony költséggel is jár, de vajon mi újság a sebességgel? Nos, az Oracle-nek új világrekordot sikerült felállítania a TCP-H sebességpróbán. E rekordhoz majd feleannyi (egészen pontosan 44 százalékkal kevesebb) hardverre volt szükség, mint a HP-n futó IBM DB2 esetében, az adott teljesítményre jutó ár pedig 32 százalékkal volt alacsonyabb. A koppenhágai OracleWorldön közreadott hír szerint a Sun-konfiguráción futó Oracle 9i az NCR Terradata eddigi legjobb, három terabájtos eredményét is 29 százalékkal túlszárnyalta 44 százalékkal kevesebb hardver és 80 százalékkal alacsonyabb fajlagos költség mellett.

Üzleti információs központ

Jon Page, az Oracle üzleti intelligenciáért, illetve adattárház-megoldásokért felelős EMEA-elnökhelyettese lapunknak adott exkluzív interjújában a különböző BI (Business Intelligence - üzleti intelligencia) megoldások közül jelenleg a CRM-et, illetve az adatbázissal egybeépített OLAP-ot tartja a cégek számára a legfontosabbnak. "Manapság a vállalatok számára - legyen szó akár termékfejlesztésről, akár marketingről, akár a főbb stratégiai irányvonalak meghatározásáról - egyre fontosabb, hogy előre meg tudják határozni, ügyfeleik, vásárlóik miképpen reagálnak majd bizonyos szituációkra, például milyen jövőbeni igényeket támasztanak egy adott termékkel, szolgáltatással kapcsolatban." Mindezt a CRM (Customer Relationship Management - ügyfélkapcsolat-menedzsment) teszi lehetővé, amelynek aktualitását talán említeni sem érdemes, hiszen - pestiesen szólva - mostanában már a csapból is az ügyfélkapcsolat-kezelés informatikával támogatott megoldási formája folyik. Bankok, biztosítótársaságok, no és természetesen telecomcégek a CRM potenciális, illetve meglévő felhasználói - mondja Page -, de tulajdonképpen e körbe tartozhatnak mindazok, akik nagy, több tízezres ügyfélszámmal rendelkeznek.

Ami pedig az OLAP (OnLine Analytical Processing - valós idejű elemzés) és az adatbázis-kezelő öszszeházasítását illeti, Page szerint mostantól az üzleti elemzések gyorsabbá és hatékonyabbá válnak, mégpedig a már piacon lévő Oracle 9i R2 által. Az Oracle filozófiája szerint ugyanis az elemzés tárgyát képező adatok mostantól közvetlenül, egy helyen rendelkezésre állnak, s így - a beépített OLAP által - az adatbázis egyfajta üzleti információs központtá válik. E megoldás ráadásul még az üzemeltetési költségek megtakarításával is együtt jár.

Kulcsszavak: ügyvitel IBM Oracle

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14