A Malév megtakarításokat vár az Oracle egyedi megoldásától

Kovács Attila, 2006. április 19. 14:44
A Malév 2006. januárjától használja, de a vezérigazgató elővigyázatossága miatt csak ma mutatták be sajtótájékoztatón  az Oracle Magyarország által a légiközlekedési vállalat egyedi igényeinek megfelelően, annak 29 repülőgépére (havi 1700-2000 járatára) kifejlesztett flottarotációs programrendszert. Ennek révén a légitársaság a korábbinál jóval hatékonyabban tudja összehangolni repülőgépparkját menetrendjével. A Floro névű megoldás a forgalom szezonalitásától függően állítólag havonta 60-140 millió forint megtakarítást eredményez, így a rendszertől a légitársaság éves szinten közel egymilliárd forintos eredményjavulást vár.
Az Oracle által kifejlesztett megoldás elvi működése egyszerű: a Floro egy matematikai modell segítségével a menetrendben szereplő járatokhoz, a költségek, a várható utaslétszám és a várható bevétel figyelembevételével hozzárendeli a flotta megfelelő repülőgépét úgy, hogy az flotta szinten, azaz a rendszer egészét tekintve a legmagasabb fedezetet érje el a vállalat számára. A Floro tervezése 2005-ben kezdődött, a tesztelésre decemberben került sor, így 2006. január 1-től már élesben használja a Malév a rendszert. Januárban 3564 járathoz kellett az optimális gépösszeállítást megtalálni: a szoftver lefuttatása az eredeti menetrendi tervhez képest 425 esetben javasolt típuscserét, és összességében 97 millió forinttal növelte a flotta szintű fedezetet. Az eddigi manuális géprotációval havi szinten kb. 140-170 típuscserét hajtottak végre. Februárban a tervezett 3276 járatból a Floro 426 járaton javasolt típuscserét, ami 60 millió Ft fedezetjavulást eredményezett.

A Floro a bemeneti adatok – például a várható bevétel, becsült utasszám, az egyes géptípusok üzemeltetési költségei, a típuscserék költségei, stb, valamint a repülőgépeket jellemző, befogadóképességre, hatótávolságra, karbantartásra vonatkozó számos paraméter – megadása után egyenleteket generál, amelyeket a megoldó komponens közel 20 perc alatt megold. Mindezekből kétféle dokumentumot készít a rendszer: egy rotációs eredményt, azaz a menetrendi sorokhoz tartozó géptípusokat és gépeket, valamint a típuscseréket tartalmazó listát, amely alapján a Malév menetrend-nyilvántartó rendszerében elvégezhetők a javasolt gépcserék.
Ha a Floro-futtatás eredménye nem megfelelő, a paraméterek megváltozatása után a Malév szakemberei újra futtatják a szoftvert mindaddig, amíg az eredmény az adott üzleti szituációt minden szempontból kielégíti. A Floro minden új futtatást külön verzióként kezel. Minél több változatban futtatják le a szoftvert, annál több összehasonlítható megoldásból választhatják ki a legmegfelelőbbet.

A Floro négy alapriportot készít: egy összefoglaló riportot a fontosabb mutatókkal, egy részletes kimutatást, a törölt járatok listáját, valamint a lemaradó utasok listáját. A megfelelő változat kiválasztását az összehasonlító riportok segítik, amelyekben a különböző verziók vethetők össze a bemeneti és / vagy a kimeneti adatok szerint. Mindezek különböző variációi alapján összesen több mint 20 riport készülhet.

A rendszerből kijövő eredmény módosítására a járatindulást megelőző 72 órától már nincs mód, ekkor a menetrend átkerül az Operation Control csapathoz, amely az üzemi működésért felelős. Ez a részleg a valós, pillanatnyi körülményeknek – például meghibásodás miatti gépcsere, járatok késése, stb. – megfelelően módosítja az optimális tervet úgy, hogy lehetőleg minden utas elérje az úti célját. Ezek a módosítások csökkentik a flotta szintű fedezetet, de a valós működéshez elkerülhetetlenek. A Malév jelenleg havonta futtatja le a rendszert, de elkötelezetten dolgozik azon, hogy több naprakész bemenő adat biztosítása, a gépcserék gyorsabb lebonyolítása és a munkafolyamatok belső átszervezése révén gyakrabban, akár tíznaponta vagy hetente újra meghatározhassa a következő időszak optimális gépbeosztását.

A Prím Online munkatársának kérdéseire kapott válaszok alapján további információk:

1. az egyedi fejlesztés, amely mintegy 100 millió forint összeget tett ki, már a második hónap végén megtérült;
2. Az Intel technológián alapuló, már meglévő, egy- illetve kétprocesszoros kis szervereken fut a Floro intranetes, webes környezetben működő megoldás, amelynek hátterében Oracle 10g adatbázis-kezelő és Oracle alkalmazásszerver működik. A fejlesztés az Oracle JDeveloper fejlesztőkörnyezetben történt;
3. a megoldás abból a szepontból jövőbiztos, hogy könnyedén követi a kapacitástervezés alapadatainak változását, ám egyelőre más malévos IT rendszerekkel nem kommunikál;
4. az egyedi megoldású fejlesztésre a Malévnál nem írtak ki közbeszerzési pályázatot;
5. az Oracle Magyarország már tárgyal más, flottát üzemeltető vállalatokkal, hasonló egyedi flottarotációs informatikai megoldás megvalósítására.
Kulcsszavak: Malév ügyvitel Oracle

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50