Az SZDSZ az információs társadalom kiépítéséről

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 9. 07:40
A Szabad Demokraták Szövetségének az a célja, hogy Magyarország a sereghajtók közül az élvonalba kerüljön az információs társadalom kiépítése területén - hangoztatta Kuncze Gábor az oktatási, illetve az informatikai miniszter társaságában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott, most a 24. órában vagyunk, az elmúlt négy évben Magyarország lecsúszása tovább folytatódott. Mint mondta, az új kormányra vár az a feladat, hogy a nemzeti fejlesztési terv különböző fejezeteit úgy alakítsa át, hogy minden területen érvényesüljenek az információs, a tudásalapú társadalom szempontjai.

Véleménye szerint a következő négy évben fel kell készíteni a magyar társadalmat arra, hogy miként tudja használni a saját javára ezeket az eszközöket.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter adatokat ismertetve elmondta: az információs társadalom kiépítésének egyik legnagyobb akadálya, hogy Magyarországon az otthoni számítógépek száma alacsony és részben emiatt az internetellátottsági arány is csekély.

- Az EU-országokhoz képest, de még a régiónkba tartozó tagjelölt országok közötti rangsorban is egyre hátrébb szorulunk - hangoztatta a miniszter.

Beszámolt arról, hogy az otthoni számítógépek elterjedése érdekében a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások - az eddigi három év helyett - két év alatt elszámolhatnák a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét.

Szólt arról, hogy a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép szja-költségei alól.

Rámutatott: a szélessávú internet érdekében minden, 3 milliárd forintot meghaladó fejlesztési program esetén 50 százalékos adókedvezmény járna a beruházás évében.

Kovács Kálmán egy felvetésre reagálva elmondta, a távközlési piacot legalább kétversenyzőssé kívánják tenni, és - mint mondta - ehhez a piac bővítésére lenne szükség. Megjegyezte: ezt nehezíti, hogy a tőke jelenleg "kifelé megy, nem pedig befelé jön".

Magyar Bálint oktatási miniszter tájékoztatása szerint a kormány indítványozta, hogy a pedagógusok, oktatók, hallgatók és azon magánszemélyek, akiknek gyermeke nappali iskolai oktatásban vesz részt, csökkenthessék adójukat az adott évben számítógépre, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összeggel.

- Ez a kedvezmény a módosító javaslat szerint megilleti a munka mellett felnőttoktatásban tanuló személyeket is, az adókedvezmény összege adóévenként 60 ezer forintig terjedhet - ismertette Magyar Bálint.

Az oktatási tárca vezetőjének számításai szerint a jövőre beinduló Sulinet Express elnevezésű felgyorsított programnak köszönhetően 2004-2005-re Magyarország összes oktatási intézménye nagy sávszélességű internet eléréssel rendelkezhet majd. Az iskolák eszközparkjának fejlesztése érdekében a minisztérium évi 20 ezer új számítógépet szánna.

Magyar Bálint rámutatott: az a cél, hogy első körben minden tizedik, második körben pedig minden ötödik-hatodik diákra jusson egy internetcsatlakozással rendelkező számítógép.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50