Román gyanúsított az MSBlaster-ügyben

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 4. 23:24
A román rendőrség egy helyi antivírus szoftverfejlesztő társaság segítségével szerdán letartóztatott egy 24 éves gyanúsítottat, aki feltételezhetően egy újabb variánst készített az MSBlaster féregprogramból.
Miközben az eredeti MSBlaster vírus készítőjét továbbra sem találják a hatóságok, a román BitDefender számítógépes biztonsági cég jelentése szerint a román rendőrség a társaság segítségével letartóztatta azt a gyanúsítottat, aki a feltételezések szerint a féregprogram legújabb, "F" variánsát készítette.

A Symantec jelentése szerint az MSBlaster.F szeptember 1-jén jelent meg, és ezidáig nem terjedt el számottevően. Az új variáns elsősorban abban különbözik elődeitől, hogy a vírus fájljainak román neveket adott a készítő, és a féreg megpróbál DoS túlterheléses támadást indítani egy román weboldal ellen.

A letartóztatott Dan Dumitru Ciobanu az Iasi Műszaki Egyetem hallgatója, áll a BitDefender jelentésében. Mint Mihai Radu, a társaság szóvivője elmondta, a gyanúsított ellen ezidáig nem indult eljárás. Amennyiben Ciobanut elítéli a bíróság, egy közelmúltban életbe lépett törvény szerint 3 - 15 év börtönbüntetést kaphat.

A román rendőrség két számítógépet foglalt le Ciobanu lakásán, amelyeket a gyanúsított, valamint jogi képviselője jelenlétében fognak elemezni. Ciobanu szerda óta előzetes letartóztatásban van.

Radu szerint a gyanúsított megkönnyítette a rendőrség dolgát, mivel beleírta becenevét a vírusba, amely emellett az egyik tanárát is megnevező üzenetet, valamint az egyetem weboldalára mutató hivatkozást is tartalmazott.
Kulcsszavak: vírus Symantec

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59