Szoftverbevallás

Meghosszabbított határidő

forrás Prim Online, 2003. december 4. 14:09
A BSA (Business Software Alliance) Magyarország Szoftverbevallás elnevezésű, november 1. és november 30. között meghirdetett országos kampányát a felhasználók kérésének megfelelően meghosszabbítja.
A BSA Magyarország 2003. november 1-jén indított, Szoftverbevallás elnevezésű kampányának időtartamát másfél hónappal, 2004. január 15-ig meghosszabbítja.

"A Szoftverbevallás kampányunkat egyértelmű sikerként könyvelhetjük el. Az eddig beérkezett több mint 3000 ezer Szoftverbevallás és a számtalan érdeklődő telefon és e-mail is a tevékenységünk eredményességét bizonyítja. A szoftverfelhasználók kérésére kiterjesztjük a bevallási időszakot 2004. január 15-ig, így azon vállalkozások is kellő időt tudnak fordítani bevallásuk elkészítésére, akiknek erőforrás hiányában erre nem volt alkalmuk november végéig" - mondta Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára.

A Szoftverbevallást beküldők részére a BSA Magyarország folyamatosan postázza a BSA Magyarország Szoftvertanúsítványt, mely igazolja, hogy az adott szervezet elvégezte a 2003. évi Szoftverbevallással kapcsolatos teendőit.

A gazdálkodószervezetek szoftverbevallási aktivitása jelentős. A "szoftverbevalló" vállalatok közül kiemelkedik a Vegyépszer csoport közreműködése a bevallás elkészítése során, amely 30 társvállalatára, határidőre, a bevallás szabályait és jelentőségét megértve készítette el a szoftvernyilvántartását.

Sebők Erzsébet mai sajtótájékoztatón ünnepélyes keretek közt adta át a tanúsítványt Timár Gyulának, a Vegyépszer vezérigazgatójának, aki maga is szólt pár szót a szoftvergazdálkodás fontosságáról: "Vállalatcsoportunk a BSA Magyarország tevékenységétől függetlenül is mindent megtesz, hogy a hatékony szoftvergazdálkodás megteremtésével csökkentse a - bonyolult cégstruktúra miatt még jelentősebb - jogi és pénzügyi kockázatokat. A BSA Magyarország kezdeményezésének lényegét azonnal megértettük, és bevallásunk elkészítésével nyomatékosítottuk az egyetértésünket a kampány fő üzenetével, és büszkék vagyunk, hogy vállalataink évek óta kizárólag jogtiszta szoftvereket használnak."

Sánta Lászlótól, a Vegyépszer informatikai igazgatójától a Prím Online megtudta, hogy a vállalatcsoportnál és telephelyein 700 munkaállomás üzemel, és ezeken a tízezret is eléri a szoftvertételek száma. A szoftvernyilvántartás rendbetétele igazából nem is most, hanem januárban kezdődött egy neves auditor bevonásával, és három hónapig tartott. Ennek nyomán jött létre az az adatbázis, amelyből most viszonylag könnyedén el tudták készíteni a bevallást. Sánta László szerint a szoftveraudit költsége ugyan több tízmillió forintra rúgott, mégis megérte, hisz a cég informatikai vagyonának értéke meghaladja a félmilliárd forintot, és egy ekkora értékkel kapcsolatban jó ha a felső vezetésnek naprakész információval rendelkezik.

A Szoftverbevallásban, a kis és közepes vállalkozások mellett az önkormányzatok is részt vesznek. A BSA fontosnak tartja, hogy az üzleti szféra szereplői mellett a közigazgatási szervezeteknél, önkormányzatoknál is rendben legyen a szoftvernyilvántartás.

Az önkormányzatok közül a Szoftverbevallást elsőként két, Hajdú-Bihar megyei település, Zsáka és Hajdúszovát polgármesteri hivatala készítette el. A szerzői- és szomszédos jogok tiszteletben tartásáért, és a kampányban való aktív rész vételükért a Tanúsítványokat a BSA képviselői ünnepélyes keretek között december 1-jén, Debrecenben adták át a települések jegyzőinek.

"A Szoftverbevallás kampánnyal célunk - ahogy ezt a kampány névválasztása is mutatja -, hogy a vállalkozások számára a szoftvergazdálkodás ugyanolyan rendszeres és tudatos tevékenység legyen, mint egyéb más vállalati eszköz nyilvántartása és ellenőrzése" - mondta dr. Ormós Zoltán, a BSA jogi képviselője.

A BSA Magyarország felvilágosító tevékenységének fontos részét képezi a Szoftverbevallás kampány. "Tavaly hazánkban az üzleti szoftverek 45 százaléka volt illegális, reméljük, hogy ez a kampány is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország minél hamarabb elérje az Európai Unió jelenleg átlag 38 százalékos szoftverillegalitási mutatóját" - fűzte hozzá Novák Tamás, a BSA jogi képviselője.

A BSA Magyarország országszerte több tízezer vállalkozás és regisztrált könyvelő számára küldött névre szóló levelet, amelyben tájékoztatja őket a Szoftverbevallás kampány indulásáról és feltételeiről.

A BSA Magyarország által meghatározott megfelelő szoftvernyilvántartás négy lépése:

Első lépés: A szoftverszabályzat és a szoftverekkel kapcsolatos eljárásrend kialakítása.

Második lépés: A szoftverek nyilvántartásba vétele. (www.bsa.hu/szoftverbevallas oldalon, vagy a csatolt kérdőíven feltüntetett 2003. november 30. helyett 2004. január 15-ig ).

Harmadik lépés: A cégnél telepített, és a működéshez szükséges szoftverek összevetése.

Negyedik lépés: Ha szükséges: a cég szoftverillegalitásának felszámolása érdekében tett lépések számbavétele és a kialakult helyzet rendezése.

A szoftverek jogszerűségének ellenőrzésével és a nyilvántartással összefüggő feladatokkal kapcsolatban a BSA további segítséget is nyújt a vállalkozásoknak:
- szoftvergazdálkodási tanácsadást végző cégek elérhetőségének megadásával,
- a BSA Szoftvernyilvántartó kiadványának a www.bsa.hu weboldalról történő ingyenes letölthetőségével.
Kulcsszavak: BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50