Az IHM a vírusvédelem fontosságára figyelmeztet

forrás Prim Online, 2004. január 30. 11:57
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium minden internetező számára javasolja vírusvédelmi program használatát.

Az elmúlt évben Magyarországon jelentős mértékben, csaknem 50 százalékkal, nőtt az internetelőfizetések száma. Az egyre több internetre kötött számítógép miatt, hazánkban is egyre nagyobb károkat okozhatnak a világhálón keresztül terjedő, folytonosan agresszívebbé váló számítógépes vírusok, trójai programok és férgek.

Csakúgy, mint a gyermekülés a gépjárművek estében, úgy a vírusvédelmi szoftverek használata a számítógépek esetében elengedhetetlen tartozéka a biztonságnak.

Noha az internetszolgáltatók többsége használ úgynevezett szerver oldali vírusvédelmet, fontos, hogy minden otthoni/munkahelyi számítógép is védve legyen a kártékony vírusokkal szemben. Bár az új számítógépeknek sok esetben tartozéka valamilyen vírusvédelmi szoftver, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók ezeket sok esetben nem telepítik, vagy adatbázisukat nem frissítik.

Ez utóbbi majdnem akkora problémát jelent, mint ha nincs a számítógépen vírusvédelmi program. Szinte naponta kerül a világhálóra egy új féreg vagy vírus, melyeket csak a frissített adatbázisú vírusellenőrző programok képesek felismerni. A frissítés hiánya a felhasználó számára hamis biztonságérzetet kelt.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kéri a tartalomszolgáltatókat, hogy honlapjukon jól látható helyen tegyenek letölthetővé legalább egy ingyenes verzióként kipróbálható vírusvédelmi szoftvert.

Az IHM javasolja az internetezőknek, hogy telepítsenek számítógépükre vírusvédelmi szoftvert, és annak adatbázisát folyamatosan frissítsék. Ugyancsak javasoljuk az internetezőknek, hogy fokozott óvatossággal kezeljék beérkező e-mailjeiket. Az ismeretlen feladótól származó .bat, .exe, .pif, .cmd, .scr, illetve .zip kiterjesztésű állományokat lehetőleg ne nyissák meg. Tanácsoljuk továbbá, hogy ne rendszergazdaként bejelentkezve internetezzenek, illetve folytassanak levelezést, mert rendszergazdaként bejelentkezve nagyobb veszélynek teszik ki magukat.

A számítógépekben kárt okozó vírusok szándékos terjesztése hazánkban bűncselekménynek minősül.

Kulcsszavak: security vírus IHM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50