Olcsóbb, leegyszerűsített Windows a szegényebb országokban

forrás Prim Online, 2004. február 11. 20:30
A Microsoft bejelentette, hogy miután tavaly a Windows XP módosított, kevesebb funkcióval ellátott helyi nyelvű változatát kínálta a thai kormány számítástechnikai programjához, most lehetséges, hogy elérhetővé teszi azt más kormányzatok számára is. A dolog érdekessége, hogy akkor az "alapszintű" szoftver mintegy 40 dollárba került, szemben az XP megszokott, több száz dolláros árával.
A Microsoft azért fejlesztette ki a Windows XP leegyszerűsített változatát, hogy részt vehessen a thaiföldi informatikai minisztérium fejlesztési programjában, anélkül, hogy változtatnia kellene egységes árpolitikáján. Utóbbi lényege, hogy a Windows és az Office programok a világon mindenütt ugyanannyiba kerülnek. A Gartner piackutató cég tavaly azt jósolta, hogy a szoftveróriás 2004 közepére erős piaci nyomás alá kerül majd árainak akár 50%-os csökkentésére a szegényebb országokban. Ennek fényében érdekes a mostani bejelentés, mely szerint a Microsoft kész együttműködni több kormánnyal is azok olcsóbb PC-ket kínáló számítástechnikai fejlesztési programjaiban. A harmadik világ országaiban a Windows szoftverek ára relatíve magas a legtöbb felhasználó számára: miközben például egy thai munkás éves átlagjövedelme 7000 dollár, az XP Home ott is 199, az Office XP pedig 399 dollárba kerül. Ez arányaiban annyi, mintha Amerikában 3000 dollárt fizetnének egy programcsomagért. Így sokan inkább az olcsóbb, nyílt forráskódú operációs rendszerekkel felszerelt számítógépeket választják, majd egy részük a Windows és az Office kalózmásolatait futtatja rajtuk.

A Távol-Keleten több kormányzat is sérelmezi a szoftvercég rugalmatlanságát, amiért nem igazítják áraikat a helyi gazdasági helyzethez. Ezen kívül azt is felpanaszolják, hogy kénytelenek a rendszer angol nyelvű változatát használni, mivel helyi variánsok nem léteznek.

A Microsoft ázsiai és csendes-óceáni részlegének igazgatója úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak kedvezményekben részesíteni bizonyos informatikai szempontból hátrányos helyzetű csoportokat, ez azonban nem befolyásolja a cég egységes árpolitikáját.

Milkovits Gábor

Kulcsszavak: Windows XP Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38