Elérhető árú 64-bites számítástechnika közepes méretű vállalkozásoknak is a HP-Microsoft párostól

Hûvös Imre, 2004. február 19. 17:46
A HP és a Microsoft közös sajtótájékoztatójukon olyan iparági szabványokon alapuló 64-bites rendszer forgalmazását jelentett be, amely a nagyvállalati körön kívül immár a közepes méretű vállalatok számára is elérhetővé teszi ezen rendszerek használatát.
A kedvező ár-érték arányú, teljes 64 bites, windowsos megoldások a HP, a Microsoft és az Intel sokéves együttműködése révén egyfajta iparági szabványos környezetet eredményeznek. Az egymáshoz optimalizált komponenseket a gyártók nagy mennyiségben képesek előállítani, ez teszi lehetővé a költségek csökkenését.

A több mint egy évtizede, a Digital által elindított 64 bites forradalom mostanra új szakaszába érkezett. A ma bejelentett megoldások révén a hazai közepes méretű vállalatok is reálisan gondolkozhatnak a nagy számítási igényű, jellemzően adatbázis-kezelő vagy integrált vállalatirányítási rendszereik 64 bites környezetben történő futtatásán. Ez a gyakorlatban a felhasználói kör nagyságrendi bővülését jelentheti.

A szabványosított megoldások közé tartozik a HP Integrity rx1600, amely februártól kerül forgalomba Magyarországon. Az újonnan bevezetett eszköz 1,0 GHz-es alacsony feszültségű Itanium 2 processzorral, 512 MB memóriával és egy 36 GB-os merevlemezzel rendelkezik.

Az IDC szerint 2004 lesz az első olyan év, amikor valamennyi piacvezető IT szereplő a szabványalapú megoldásokban látja jövőjének zálogát. A szabványosítás a HP véleménye szerint olyan, hardver- és szoftvereszközöket, valamint szolgáltatásokat eredményező szemléletmód, amelynek elsődleges célja az ügyfél üzleti problémáinak megoldása.

Az újrafelhasználható elemek fokozatosságot tesznek lehetővé: segítségükkel a vállalat gyorsabban végrehajthatja a szükséges változtatásokat. A HP újabb Itanium-alapú megoldásokkal jelenik meg, újrafelhasználható elemeket vezet be a PA-8800 platformhoz, és ún. "pay-per-use" - vagyis felhasznált kapacitás szerinti elszámolásra épülő - finanszírozási konstrukcióval javítja ügyfelei számára a beszerzés rugalmasságát. Már eddig is számos vállalat, köztük a Fiat, a BMW és a Telecom Italia állította be az új HP megoldásokat adatközpontjába.

A HP szintén ma jelentette be a 64 bites környezet egy másik fontos elemét, a PA RISC-es eszközöket használó felhasználók számára kifejlesztett új szervereket és tárolóeszközöket. E megoldások a 64- bites világ nagy felhasználói számára jelentenek újabb lehetőségeket.

A ma ismertetett új 64 bites szerverek és új megoldások az alábbiak:

  • Intel® Itanium 2® processzoros HP Integrity szerverek;
  • új PA-RISC alapú PA-8800 processzorokkal ellátott, továbbfejlesztett HP 9000 szerverek;
  • HP StorageWorks szalagkönyvtárak és "pay-per-use" képességek;
  • az Intel Itanium 2 processzorokra épülő HP NonStop Advanced Architecture.

Összefoglalva, a következő előnyöket lehet kihasználni az új megoldások révén.

A 32 bites technika 232 bittel 4 GB memóriát tud kezelni, a 64 bites technika elméleti felső határa terabájtokban mérhető, a gyakorlatilag működő alkalmazásokban jelenleg 512 GB valósul meg, ami nagyságrendekkel több.

32 bites megoldással egyidejűleg 32 processzort lehet kiszolgálni, ami, ha nem elegendő, oldalra bővíthető, azaz több gépet lehet egymás mellé sorolni. Így viszont a nagy adatbázisokat szét kell particionálni, ami lassítja a hozzáférést; 64 bittel a szerver felfelé bővül, azaz egy rackben 64 processzor ül, és, hála a nagy operatív tárnak is, sokkal kevesebbszer kell a merevlemezhez fordulniuk.

Ami már a 64 bites Itaniumok és PA RISC processzorok érdemén túlmutat és a HP-megoldás újdonsága, az a nagyfokú skálázhatóság. Akinek jelenleg PA RISC alapú gépe van, az gyakorlatilag egyedül a processzor cseréjével upgrade-elhet az újgenerációs PA processzorokra, de hasonlóan olcsón és a "vas" javarészének megtartásával áttérhet a legújabb Itanium alapra is, és mindezt évekig újra meg újra bővítheti. Az új rendszerek ugyanolyan elemeket használnak, mint a HP Integrity rendszerek, így bármikor gond nélkül átállíthatók Itanium-alapú platformokra. Ilyen közös elemek pl. a cellakártyák, a memória és a HP zx1 és sx1000 lapkakészlet. Processzorszinten a PA-8800 processzor az új Intel Itanium rendszerbusszal dolgozik. Az Itanium-bázison pedig, a digitális kompatibilitás jegyében, megtartva a korábban installált alkalmazásokat, békésen futhat egymás mellett és egy időben több operációs rendszer, pl. Windows és HP Linux. (Nagy erő a piaci verseny! - mondja e cikk szerzője.) A kliens oldalon futó Windows XP is megkapja a 64 bites támogatást.

A számítási sebesség növekedése melletti költségcsökkenésre példa, hogy míg 1996-ban a HP-nél kb. 110 dollárba került egy tranzakció, ez 2003-ban kb. 7 dollár volt 800.000 tranzakció/mp mellett.

Végül a sajtótájékoztató résztvevői egy kis bemutatóban is részesültek. Egy 32 bites SQL szerver 2GB operatív tárral és egy 64 bites szerver 32 GB tárral egy időben ugyanazt a feladatot hajtották végre: egy 7GB-nyi adattábla beolvasását. Első futásra (amíg a cache üres volt) a két gép nagyjából egyformán 180-190 másodperc körül teljesített. Második futásra a 32 bites maradt a 195 mp mellett, a 64 bites eredménye 74 mp volt.
Kulcsszavak: szerver Microsoft-hu HP-hu HP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50