Bubble Jet i990: Új profi Canon fényképnyomtató

Széll Zoltán, 2004. április 4. 19:29
A Canon a legkorszerűbb fényképnyomtatóval jelent meg a magyar piacon is. A 4800 x 2400 dpi felbontású, folyamatosan 2 pl-es cseppmérettel dolgozó Bubble Jet i990 a profi kategóriába tartozik.
A hét tintapatront használó nyomtató magába foglalja azt a "ChromaPLUS" technológiát is, amely újfajta piros tinta alkalmazásával tovább növeli, az eddig is széles színskálát és így még élénkebb, életszerűbb a végeredmény. Egy A4-es méretű fotónyomat mindössze 37 másodperc alatt készül el. A megújult külsejű Bubble Jet i990 támogatja a gyártófüggetlen PictBridge szabványt, akárcsak a Canon Bubbel Jet Direct alapú közvetlen nyomtatást, amely a nyomtatóba épített, közvetlen USB-kapcsolat lehetővé tevő csatlakozón keresztül elérhetővé teszi a számítógép nélküli nyomtatást bármilyen, a rendszerrel kompatibilis digitális fényképezőgépről vagy digitális videokameráról.

Az új nyomtató legérdekesebb komponense a minden eddiginél nagyobb sűrűségű nyomtatófej, amelyen 5376 fúvóka található, melyek másodpercenként több mint 100 millió 2pl-es cseppet képesek kibocsátani. Ez kevesebb idő alatt több tintát juttat a papírra és nagyobb pontossággal, hogy még csak árnyéka se lehessen szemcsézettségnek a tiszta, kontrasztos, széles skálájú és egyenletesen árnyalt nyomatokon. A nyomtató 16 oldalt nyomtat percenként fekete-fehérben és 12 oldalt színesben.

A Canon új ChromaPLUS technológiája hét különálló tintapatront használ: a legújabb fejlesztésű piros tintát, ezen kívül ciánkéket, bíbort, sárgát, világos ciánkéket, világos bíbort és feketét. Az új piros tinta a sárga és a piros közötti tartományban gazdagítja az árnyalatot. A telitettség növekedése több mint 60 százalékos, így jobban meg tudja közelíteni a fényképészetben használt pozitív film jellemzőit. Minden tinta folyékony színezékű, ami élénk színeket és kontrasztos kimenetet eredményez. A Bubble Jet i990 eszköz 2 pikóliteres cseppekkel dolgozik. Ezeket a cseppeket a mindössze 10 mikron átmérőjű - az emberi hajszál 1/5-e - mikrofúvókák állítják elő, aminek eredményeként a tintacseppek hatalmas erővel, hajszálpontosan és következetesen "csapódnak" célba.

Az egyes színek különálló, és önállóan cserélhető tinta-tartályokban vannak. A pazarlás megszüntetése érdekében elég csak a kifogyott tintatartályt kicserélni. A felhasználókat számítógépükön felugró ablak figyelmezteti, ha valamelyik szín éppen kifogyóban van, sőt a nyomtató el sem kezdi a munkát, ha nincs már belőle elegendő az oldal befejezéséhez.

A Canon sebesség- és minőségbeli előnyének kulcsa az általa kifejlesztett technológiában ("MicroFine Droplet Technology) rejlik. Míg más gyártók több alkotórészből szerelik össze a nyomtatófejet, addig a Canon erre a célra a félvezetőgyártásban használt technikához hasonló foto-litográfiai eljárást alkalmaz. Ennek legnagyobb előnyei a fúvókasűrűség és nyomtatófej-szélesség, aminek eredménye a cseppek kilövése hatalmas frekvenciával (több tinta jut a papírra kevesebb idő alatt.).

A fejlesztők nagysebességű USB 2.0 kapcsolatot biztosítottak a terjedelmes, nagyfelbontású színes képállományok gyors továbbítására, így biztosítva azt, hogy a nyomtató felé irányuló adatátvitel soha ne okozhasson "útszűkületet". A nyomtató minden Windows és Macintosh operációs rendszerrel kompatibilis.
Kulcsszavak: printer fotó Canon

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55