Tesztelik a hangvezérelt hitelkártyát

Hűvös Imre, 2004. április 25. 12:15
A kaliforniai Beepcard cég olyan hitelkártya prototípusát mutatta be, amelyik felismeri a gazdája hangját. A kártyába zsúfolva található a hangfelismerő morzsa, egy cseppnyi elem, egy mikrofon és egy hangszóró.
A felhasználó hitelesítése úgy történik, hogy a gazdának meg kell nyomnia egy gombot a kártya felületén és egy jelszót kell kimondania. Ha a kártya ezt elfogadja, akkor egy rikkantásfélét hallat, amit az elfogadó berendezése felismer és engedélyezi a használatot. A nem hamis, de lopott kártya megbukik a hangpróbán.

Az elem eltart 2 évig, mert csak a gombnyomás idejére aktivizálódik - ez a kisebb probléma. Kellemetlenebb kísérőjelenség, hogy a Beepcard mintegy háromszoros méretű a szokásos kártyákhoz képest, továbbá a kereskedő számítógépének rendelkeznie kell a hangfelismerés, ezen belül is a helyes hang, felismerésének képességével.

Bár a Visa már bizonyos esetekben használ telefonos hangazonosítást, szakértőjük óvatosan nyilatkozott a New Scientist számára, mondván a technológiának felhasználóbarátnak kell lennie és az azonosítás nem tarthat tovább, mint eddig. Bruce Schneider, elismert biztonsági szakértő viszont igen lelkes. Szerinte ez a fizikai technológia áttörést jelent, mert nem igényel speciális kártyaolvasó szoftvert, így bárhol, akár telefonon át is használható. Ha a kártya elég olcsó lesz, akkor Schneider úr nagy jövőt jósol neki. Majd meghalljuk…
Kulcsszavak: bankkártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50