Bűnösnek vallotta magát az MSBlast.B ügy gyanúsítottja

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 13. 20:26
A 19 éves Jeffrey Lee Parson vallomásában beismerte, hogy az eredeti MSBlast vírust módosítva ő alkotta meg és terjesztette el az interneten az MSBlast.B verzióját.
A minneapolisi fiatalember egy hátsóajtó effektussal egészítette ki az MSBlast férget, amelynek segítségével átvehette az irányítást a fertőzött számítógépek felett. A vírus úgy volt programozva, hogy ezután nagy számban szétküldve magát támadást intézett több népszerű weboldal, köztük a Windows frissítéseket kínáló Windows Update ellen. Az, hogy összesen hány gép fertőződött meg az MSBlast.B-vel egyelőre még vita tárgya: a vád szerint ezek száma több mint 48 ezerre tehető, a védelem azonban jóval kevesebbről beszél. A mennyiség természetesen befolyásolja a kiszabható büntetés nagyságát -jogi szakértők szerint Parson 18-37 hónap közötti börtönbüntetésre, emellett pedig több millió dolláros pénzbírságra számíthat.

Parsont egy évvel ezelőtt fogták el egy az FBI és a Secret Service által végrehajtott közös akcióban, a fiatalember pedig már ekkor beismerte az alapvádban, azaz az MSBlast.B megalkotásában való bűnösségét. Eredetileg 10 évig terjedhető börtönnel és 250 ezer dollár pénzbüntetéssel kellett szembenéznie, a teljes beismerő vallomás, valamint a korábban feltételezettnél valószínűleg nagyobb károkozás mindkét tényezőn lefelé, illetve felfelé módosíthat. Parson egyébként 25 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet.
Kulcsszavak: jog hacker vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14