Oracle: RFID-megoldás

Kovács Attila, 2004. szeptember 2. 14:14
A mai napon Klotz Tamás, az Oracle Hungary üzletfejlesztési igazgatója háttérbeszélgetésen ismertette a sajtó képviselőivel a cég álláspontját az RFID (rádiófrekvenciás termékazonosítás) technológia várható piaci terjedéséről, felhasználási lehetőségeiről, illetve bemutatta az Oracle-nek a nagy mennyiségű adat kezelésére és feldolgozására kialakított RFID megoldását.
Az RFID és az egyéb távérzékelő technológiák versenyelőnyt és üzleti hasznot jelenthetnek, ha a vállalat információs infrastruktúrájának és üzleti folyamatainak szerves részévé válnak. Az Oracle nemrég bejelentett Sensor Based Services (SBS) szolgáltatásával és most megjelenő Oracle Edge Server szoftverével az RFID rendszer és a külső érzékelők által szolgáltatott adatok a meglevő szoftverekbe integrálhatók. Az Oracle SBS együttműködik az Oracle Database 10g, Oracle Application Server 10g, Oracle Enterprise Manager 10g és Oracle E-Business Suite rendszerrel: begyűjti, kezeli, elemzi és elérhetővé teszi az információs rendszerben áramló információkat, és képes mindezekre reagálni is.

Klotz szerint a vonalkóddal összehasonlítva, az RFID technológia egyaránt szolgálja a hatékonyságnövelést, a korszerű minőségbiztosítást és a biztonságot. Az RFID alaphelyzetben sokkal több információt tárol (96 bit), mint a vonalkód, ennélfogva sokkal mélyebb szintű azonosítást lehet vele megoldani.

Az Oracle Sensor Based Services (SBS) szolgáltatásával szerves módon integrálhatók az RFID rendszer és a külső érzékelők által szolgáltatott adatok a meglevő szoftverekbe. Az Oracle SBS begyűjti, kezeli, elemzi és elérhetővé teszi az információs rendszerben áramló információkat, és mindezekre reagálni is tud. A szoftver egy közös munkahelyről átfogóbb képet ad a vállalat működéséről, s ezzel csökkenti a működési kockázatokat. Az SBS csoportmunka-eszköztára és az a képessége, hogy bárkit bárhol értesíteni tud a történésekről, szintén nagymértékben fokozza a felhasználó vállalat rugalmasságát.

A rendszer működésének első lépése a kívánt, szűrt információk begyűjtése a különböző olvasókról és érzékelőkről. Az Oracle Application Server 10g az olvasóktól és érzékelőktől érkező adatokat megszűri és egységesíti, majd továbbadja egy közös adattárnak, amely elemzi, feldolgozza és az összes üzleti alkalmazás számára hozzáférhetővé teszi az információkat. Az Oracle Application Server 10g emellett figyeli az eszközök üzemképességét, és frissíti az illesztőprogramokat és a firmware szoftvereket.

Következő lépésként a vállalatoknak kezelniük kell az adatok és események óriási tömegét. Az Oracle megoldása az Oracle Database 10g, a méret-rugalmas, megbízhatóbb és biztonságos adatbázis. Az RFID- és szenzoradatok feldolgozásához megfelelő eseménykezelés is szükséges, amely általában elkülönül az adatok kezelésétől. Az Oracle adatbázis azonban együtt kezeli őket, mert az események és az adatok összetartoznak. Az Oracle Database 10g nemcsak kezelni tudja az eseményeket, hanem transzformálni, szétosztani, lekérdezni és auditálni is. Ezáltal a szervezetek, üzleti partnerek és szállítók között cserélődő információk az üzletileg kritikusan fontos egyéb eszközök rangjára emelkednek.

A konszolidált és megtisztított adatok és események valós időben elemezhetők és üzleti tudássá változtathatók, amelyek alapján ellenőrizhetők és folyamatosan javíthatók az üzleti tevékenységek és folyamatok. Jelenleg csak az Oracle képes feldolgozni például a "Hányszor fordult elő az elmúlt hat hónapban, hogy elmaradt az alacsony készletszint feltöltése?" típusú kérdéseket. Az Oracle operatív üzleti adatelemző megoldása jelentéseket készít, "mi lenne, ha..." elemzéseket és eseti lekérdezéseket végez, szegmentálja a piacot, profilképet készít a vevőkről, és általában a vállalat minden szintjén a döntéshozók kezébe adja a döntéshez szükséges tudást.

Az RFID és egyéb szenzoros rendszerek bevezetése kapcsán az Oracle megoldásában az utolsó lépés az eseményekre és információkra való automatikus reagálás, hogy a döntéshozóknak csak a rendhagyó esetekkel kelljen foglalkozniuk. Az Oracle Application Server 10g hatékonyan integrálja a különböző rendszereket, s ezzel erőteljesen ésszerűsíti az üzleti folyamatokat. Emellett modell-alapú, eseményvezérelt eszközöket kínál az üzleti folyamatok átfogó felügyeletéhez és az üzleti tevékenységek figyeléséhez. A folyamatközpontú Oracle Application Server Integration megoldás az automatikus esemény-feldolgozással, emberi beavatkozással és vállalatközi (B2B) folyamat-protokollokkal kapcsolatos igényeket elégíti ki.

Klotz Tamás végül kitért rá, hogy az Oracle RFID megoldásának célpiacai leginkább a nagy logisztikai vállalkozások, az országos kiterjedésű retail üzletláncok , csomagküldő szolgáltatások, szállítmányozási cégek és nem kis mértékben az államigazgatásban a jövedéki adókhoz kötött termékek nyomon követése. Az előadó szerint Magyarországon az Oracle rendszerintegrátorai (HP, Synergon stb.) állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Kulcsszavak: Oracle-hu Oracle RFID

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14