Tintasugaras nyomtatói miatt perelik a HP-t

Milkovits Gábor, 2005. február 24. 21:01
Egy amerikai asszony azzal vádolja a Hewlett-Packardot, hogy tintasugaras nyomtatóit szándékosan a tintapatron kiürülésének hamis, idő előtti jelzésére programozza, félrevezetve ezzel a felhasználókat.
A neve elhallgatását kérő hölgy szerint a patronba épített lapka egy bizonyos, előre beprogramozott idő elteltével akkor is a tinta kifogyásáról tájékoztatja a nyomtatót, és így a felhasználót, amikor egyébként még bőven van benne tartalék. Sőt, az asszony által benyújtott kereset szerint a chip nemcsak ilyen jellegű információt továbbít, hanem ilyenkor egyúttal le is zárja az egyébként esetleg még félig teli tintapatront. A felperes beadványában kártérítésért folyamodik - szerinte a szándékos hiba a 2001 óta az Egyesült Államokban forgalomba hozott HP tintasugaras nyomtatókat érinti. Egyelőre nem világos, hogy a vádnak van-e valamiféle alapja, vagy csak egy amolyan a multicégeket érintő összeesküvés-elméletről van szó. A HP részéről semmilyen módon nem kommentálták a vádat. Mindenesetre, amennyiben igaznak bizonyul, az komoly presztízsveszteséget okozhat a világ vezető printergyártójának.

A tintasugaras nyomtatókba való patronok ára sokat vitatott kérdés - a Computeractive Magazine tavaly készített felmérése szerint az egy nyomtatóba való tintapatronok költsége egy év alatt elérheti a készülék árának akár több mint harmincszorosát is. Az elmúlt másfél év során több európai országban is felméréseket készítettek a kormányszervek, illetve ezekre támaszkodva nyomást igyekeztek gyakorolni a gyártókra a tintapatronok árképzésének átláthatóbbá tétele érdekében.
Kulcsszavak: printer HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55